Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Unieke gevel door samenwerking partijen
Een gebouw met een eigen signatuur.

Unieke gevel door samenwerking partijen

Voor Brisk is een keramische gevel ontwikkeld, die in samenwerking met Arons en Gelauff Architecten door Kooistra Geveltechniek en specialist in architectonische keramiek Koninklijke Tichelaar is uitgewerkt. “Een beproefde samenwerking, die in dezen volledig focust op de productielogistiek van een duurzame gevel met cachet”, zegt directeur Murk Anne Kooistra.

Bouwkeramiek is een gevelproduct dat lang meegaat, en dat is belangrijk in het kader van duurzaamheid en de 50 jaar-eis, vervolgt Kooistra. “Op basis van de total costs of ownership wordt een speelse en unieke gevel gerealiseerd, met veel afstemming tussen opdrachtgever en samenwerkende partijen.” Het speerpunt is logistiek. “Wij doen veel met prefab, dus de aluminium achterconstructie wordt geprefabriceerd bij ons en ter plaatse gemonteerd, waarna de gevel wordt afgewerkt met circa 30.000 keramische tegels geproduceerd bij Koninklijke Tichelaar in Makkum.”

Logistieke afstemming

Die tegels zijn stuk voor stuk uniek in kleurstelling, vorm en glans – oranje dan wel bruin en afgewerkt met een golf in de glazuurlaag. De keramische tegels zijn geëxtrudeerd naar de gewenste vorm. Veel van de tegelafwerking bij Koninklijke Tichelaar, het oudste bedrijf van Nederland, is handwerk. “Wij werken veel met deze producent samen”, zegt Kooistra. “Logistieke afstemming wordt daardoor vergemakkelijkt. Wij weten wat nodig is voor de engineering, productie en montage van de gevel en Koninklijke Tichelaar heeft de productiecapaciteit om aan dergelijke hoogbouwprojecten mee te werken.”

Precisiewerk

De gevelproductie is al aan de gang en zal een groot deel van 2024 in beslag nemen, waarna het gebouw naar verwachting in de eerste helft van 2025 wordt opgeleverd. Het transport wordt door Kooistra Geveltechniek verzorgd. Per laadperron aan de steigers is precies bekend welke aantallen waar en wanneer worden aangeleverd. “De aluminium constructie wordt deels op houtskeletbouw en deels op beton gemonteerd. Geveltechniek is precisiewerk tot op de millimeter. Wij verzorgen ook het zetwerk gekoppeld aan de achterconstructie en de montage van de complete keramische gevel, alsook de betonisolatie van de kopse gevels van Gebouw 1.”

Eigen signatuur

Bouwkeramiek in combinatie met een aluminium achterconstructie, geëngineerd door gerenommeerde partijen, zorgt voor een uiterst duurzame gevel, aldus de gevelbouwer uit Bolsward. “Duurzaam in levensduur en losmaakbaar, waardoor de gevel hoog scoort in de gekozen BREEAM-systematiek van de opdrachtgever. Met inachtneming van de total costs of ownership van een materiaal dat lang meegaat, realiseren de ontwikkelpartijen met Brisk een gebouw met een eigen signatuur, waarvan de gevel er afhankelijk van het gezichtspunt telkens anders uitziet.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details