Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Unieke buitenschil voor nieuwe appartementen in Den Haag

Unieke buitenschil voor nieuwe appartementen in Den Haag

Bij SVL Metselwerken is alweer de derde generatie Leenman aan het werk. Anne Leenman leidt het bedrijf al 17 jaar vanuit zijn expertise als metselaar. Die expertise zette hoofdaannemer Van Wijnen graag in bij nieuwbouwproject Erasmusveld in Den Haag. Wat kwam er allemaal bij dat project kijken?

“We zijn gespecialiseerd in middelgrote bouwprojecten, denk aan 20 tot 150 woningen per bouw”, legt Leenman uit. “Daarnaast werken we al ruime tijd samen met Van Wijnen, dus het is een bekende en vertrouwde samenwerking. We denken graag mee in de aanloop van een project: van routing tot bevoorrading op de bouwplaats.”

De woningen die SVL Metselwerken heeft voorbereid, komen te staan in de wijk Proeftuin Erasmusveld. Een unieke nieuwe wijk in Den Haag waar wonen wordt gecombineerd met volkstuinen en sportvelden, dicht langs de ecologische zone. Ook bij de bouw was er aandacht voor de natuur: er worden duurzame en hergebruikte materialen ingezet.

Losse buitenschil

Er was een hele duidelijke uitdaging binnen dit project, volgens Leenman. “De hele buitenschil van het complex is zelfdragend. Ik werk al 25 jaar in de metselwereld, maar dit is de eerste keer dat ik dit zie. Normaal zit de buitenschil vast aan de binnenschil. Die zijn altijd aan elkaar gekoppeld. Die koppeling is er in dit project niet, dus de buitenwand moest zichzelf kunnen dragen.” Dat leverde extra voorbereiding op. “Hoe pak je zo’n zelfdragende buitenschil nou aan qua ondersteuning tijdens het werk? En als de buitenschil af is, hoe werk je die dan af? En kan de ondersteuning er gewoon onderuit als alles klaar is? Dat zijn toch wel belangrijke vragen, waar je het antwoord op moet weten voordat je kunt beginnen.”

Mooie uitdaging

Uiteindelijk is het metselwerk geworden zonder ankers en lateien. “Normaal gesproken zitten er ankers in de binnenwand, die doorlopen naar de buitenwand. In dit geval stoppen die ankers bij de isolatie in de muur. Het was een mooie uitdaging, maar het is gelukt! Een goed voorbeeld van een architect die iets moois wilde proberen met een losse buitenwand. En ik moet zeggen, het ziet er ook mooi uit, nu het klaar is. Technisch was het uitdagend, maar het was het wel waard!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details