Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Uniek woon- en horecaconcept, ontwikkeld voor de stad en zijn ‘stadjers’
Op de bovenste verdieping schittert de aluminium kroon van de rooftop bar, van waar men een schitterend zicht op de stad krijgt. (Beeld: Ronald Zijlstra)

Uniek woon- en horecaconcept, ontwikkeld voor de stad en zijn ‘stadjers’

Dit gebouw met zijn opvallende gevel, die natuursteen, sierbeton en metselwerk combineert met grote glaspartijen, royale buitenruimtes en een aluminium kroon, werd ontworpen door Powerhouse Company en gerealiseerd onder leiding van hoofdaannemer Plegt-Vos. Eind 2016 werd het startschot gegeven voor ontwikkeling en ontwerp, in april 2020 werd het gebouw opgeleverd.

Merckt, een project van MWPO in hartje Groningen, combineert op een perfecte manier horeca en wonen. (Beeld: Ronald Zijlstra)

Leven, wonen en genieten

Op het punt waar het leven in Groningen nooit stilvalt, staat nu woon- en horecaconcept Merckt. De naam is geïnspireerd op ‘Breede Merckt’, de naam van de Grote Markt in de 19e eeuw. “We wilden de stad Groningen en zijn inwoners – in de volksmond ook ‘de stadjers’ genoemd – een uniek project aanbieden, dat leven, wonen en genieten combineert. Op de begane grond en in de kelder integreerden we met Food Merckt een permanent marktplein met een totale oppervlakte van 1.700 m2, waar eten en drinken centraal zullen staan. De 18 luxe appartementen met een grote variatie aan groene loggia’s en royale balkons geven bewoners het gevoel midden op de Grote Markt te staan. Vanaf de prachtige rooftop bar kunnen bezoekers van een fenomenaal zicht op de stad genieten”, vertelt Kristiaan Capelle, projectontwikkelaar en mede-eigenaar van MWPO. “Samen met de architecten Nanne de Ru en Stefan Prins van Powerhouse Company zijn we in december 2016 gestart met de ontwikkeling en het ontwerp van dit project. Plegt-Vos kreeg de opdracht om het bestaande gebouw op de locatie te slopen, waarna ze eind 2017 kon starten met de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe gebouw. Sinds april van vorig jaar is Merckt af.”

De gevel combineert natuursteen en sierbeton met lichtgekleurd metselwerk, onderbroken door de grote raampartijen, de loggia’s en de balkons. (Beeld: Ronald Zijlstra)

Een diamantje

De zogenaamde ‘Nieuwe Huiskamer van Groningen’ op de hoek van de Grote Markt en de Poelestraat is een publiek gebouw met een ongekende dynamiek aan alle kanten. Mensen worden niet in het minst aangetrokken door de opvallende gevel die natuursteen en sierbeton op de begane grond afwisselt met traditioneel metselwerk in een gelijkaardige lichte gevelsteen op de hogere verdiepingen. Die gevel werd trouwens in prefab elementen geproduceerd, op de bouwplaats geleverd en gemonteerd. Verdiepingshoge glaspartijen zorgen voor de nodige lichtinval en transparantie in de horecazaken. Ook in de appartementen werd bewust voor quasi plafondhoge ramen gekozen en een grote schuifdeur geeft uit op een royale buitenruimte. Op het dak schittert de kroon in aluminium van de rooftop bar. Dit gebouw wordt ook gekenmerkt door zijn flexibiliteit. Waar vandaag horecazaken ondergebracht zijn, kunnen morgen probleemloos andere functies geïntegreerd worden.

Op de begane grond en in de kelder bevindt zich de Food Merckt, een marktplein waar eten en drinken centraal zullen staan. (Beeld: Egbert de Boer)

Uitdagende plaats om te bouwen

Merckt staat dan misschien wel op een prachtige plek, het was ook een zeer lastige om te bouwen. Zo was het een echte uitdaging om een dergelijk complex bouwwerk met verschillende functies voor deze locatie met een beperkte oppervlakte te engineeren. Door de inplanting van de horeca van begane grond tot niveau -2 was het nodig om tot 10 meter diep te graven. “Dit project is trouwens aangebouwd tegen een Rijksmonument, wat toch altijd de nodige beperkingen en voorzorgen met zich meebrengt. Bovendien moest het gebouw aardschokbestendig zijn en door de combinatie van horeca en woongelegenheden was ook akoestiek een belangrijk thema”, sluit Capelle af. “Door de ligging in de drukke binnenstad moesten ook de aanvoer van materialen en de logistiek op de bouwplaats goed voorbereid worden. Alleen dankzij een goede samenwerking tussen alle bouwpartners konden we dit uitdagende project tot een goed einde brengen.”  

‘Horeca en appartementen constructief ontkoppelen’
Met zijn statige plint en stijlvolle appartementen is Merckt het esthetische antwoord op zijn locatie aan de Grote Markt in Groningen. Qua dynamica bracht dit de nodige uitdagingen met zich mee. 

Harm Hoorn, directeur bij Zonneveld ingenieurs, licht toe: “Merckt is opgebouwd uit een kelder en begane grond met horeca en een bovenbouw met appartementen. De begane grond heeft een hogere verdiepingshoogte dan de appartementen en minder stabiliteitsvoorzieningen. Bij een eventuele aardbeving gedragen de begane grond en verdiepingen zich dus anders. De krachten die dan in het gebouw optreden, moeten gereduceerd worden. Daar lag een belangrijk deel van onze opgave. Een andere belangrijke vraag betrof het voorkomen van geluidsoverdracht. De oplossing lag in het ontkoppelen van het horecadeel en de appartementen. Dit realiseerden we door op de eerste verdieping base isolation toe te passen, in combinatie met rubberen oplegblokken. Dit zorgt ervoor dat de trillingen bij een eventuele aardbeving gedempt worden en dat het geluid onder controle blijft. Een mooi stukje maatwerk voor een allesbehalve standaard project.”

Bouwinfo

Opdrachtgever
Mensenborgh Wijkerzand Projectontwikkeling (MWPO), Groningen

Architect
Powerhouse Company, Rotterdam

Hoofdaannemer
Plegt-Vos Bouwgroep, Hengelo

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details