Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Uitgekiende lucht- en waterdichting voor hoogste groene gebouw van Nederland
Kolom voorzien van Celdex Pre-Seal LF en EPDM Soft.

Uitgekiende lucht- en waterdichting voor hoogste groene gebouw van Nederland

Wonderwoods in het hart van Utrecht is bij oplevering deze zomer het hoogste groene gebouw van Nederland. De twee indrukwekkende woontorens van 105 en 70 meter hoog vormen samen een verticaal park. Celdex werd al in oktober 2020 benaderd door bouwcombinatie Wonderwoods VOF (Kondor Wessels Amsterdam | Boele & van Eesteren) om te zorgen voor een uitgekiende luchtdichting, slagregendichting en optimale isolatie van de gevelelementen.

Hoewel beide torens in hoogte en uitstraling verschillen, hebben ze meer gemeen dan je wellicht denkt. Wonderwoods is steigervrij gebouwd met een gevel bestaande uit prefab gevelelementen. “In het voortraject hebben we gezocht naar een uniforme aansluiting van de gevelelementen”, begint Henny van der Heijden, Business Development Manager bij Celdex. “Door de voegafmetingen, details en afdichtingen grotendeels identiek te houden, kon de applicateur de prefab afdichtingen voor beide torens nog efficiënter verwerken.” Neemt niet weg dat Celdex de oplossingen volledig in 3D heeft uitgewerkt. “Het heeft uiteraard alles te maken met de complexiteit van het project.”

Seal4Prefab afdichtingssysteem

Omdat Celdex al in de technische oriëntatiefase werd betrokken, kon ze waar nodig bijsturen om tot het meest optimale eindresultaat te komen. Van der Heijden geeft een voorbeeld: “Op ons advies heeft de constructeur de speciale Z-gevelankers op een iets andere positie ingebouwd, zodat zij de luchtdichting niet negatief beïnvloeden. Vervolgens hebben wij binnen ons Seal4Prefab afdichtingssysteem de juiste producten geselecteerd.” Er is een keur aan Celdex-producten toegepast bij Wonderwoods. “In beide torens zorgt Pre-Seal LF voor de luchtdichting en isolatie aan de binnenzijde, terwijl EPDM Soft aan de buitenzijde de slagregendichting vormt. Deze producten zijn prefab in de fabriek aangebracht, boven op de horizontale waterkering. Op locatie, veilig aangelijnd, is vanaf de verdiepingsvloer het kruisvormige knooppunt tussen vier elementen dichtgezet met onze Butyltape 70S en EDPM Soft. Het zorgt ervoor dat de lucht- en slagregendichte aansluitingen in alle richtingen doorlopen.” 

Bij Wonderwoods zijn naast de mix van standaard Celdex-producten ook manchetten op maat toegepast voor de kolommen en liggers. “De eis van minimaal 600 Pascal voor de lucht- en slagregendichting is via een mock-up aangetoond, waarbij de kritische kruisaansluiting én de Z-ankers uitvoerig zijn beproefd. De opstelling haalde probleemloos 650 Pascal.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details