Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Uitdagingen op bouwkundig en installatietechnisch gebied

Uitdagingen op bouwkundig en installatietechnisch gebied

Bij Demcon staat technologie op het hoogste niveau centraal. Het bedrijf levert innovatieve concepten en oplossingen voor de vraagstukken van haar klanten. Dit vraagt om een uitbreiding met geavanceerde faciliteiten, zoals een cleanroom, instrumentenmakerij en assemblagewerkplaats.

De totale uitbreiding van Demcon omvat 7.000 m², waarvan 5.260 m² op de begane grond, 1.600 m² op de verdiepingsvloer en 202 m² aan galerijen. De galerijen vormen smalle loopsporen, van waaruit medewerkers en bezoekers zicht hebben op de productieruimtes. Het ontwerp – ontwikkeld door Bronsvoort Blaak Architecten – moest op alle gebieden aan hoge eisen voldoen. Op het gebied van duurzaamheid moest het voldoen aan de eisen van het label BREEAM ‘Outstanding’ en op esthetisch gebied moest het een architectonische blikvanger worden. Om innovatie en synergie te waarborgen, kunnen ook andere innovatieve bedrijven zich vestigen in de uitbreiding van Demcon.

Installatiewensen

Het idee om een gedeelte te verhuren aan andere innovatieve bedrijven ontstond toen de bouwactiviteiten al volop waren ingezet. Om haar nieuwe huurders tegemoet te komen, nodigde Demcon hen uit om hun wensen op papier te zetten. “Het ging uiteraard om hightech gespecialiseerde bedrijven met hoge eisen op installatiegebied”, vertelt Hans Cornelissen, projectleider van DIJKHAM bouw. “Hierdoor zijn sommige installaties meerdere keren aangepast. Sommige aanpassingen ten behoeve van de huurders hadden complete interne verbouwingen tot gevolg.”

BREEAM ‘Outstanding’

Om te voldoen aan de hoge eisen van het BREEAM ‘Outstanding’-certificaat liet DIJKHAM bouw zich adviseren door de Adamas Groep, gespecialiseerd in duurzaam bouwen. Dit resulteerde in een creditlijst, waaraan minimaal 85% van de bouwonderdelen moest voldoen. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bouwplaatsinrichting”, licht Cornelissen toe. “Deze moest ordelijk en netjes zijn; afval moest gescheiden worden en het energieverbruik moest gemonitord worden. Vooral dit laatste vroeg om een intensieve administratie. Het gebouw zelf moest een hoogstaand, duurzaam binnenklimaat krijgen en een uitstekende inbraakbeveiliging. Gelukkig hebben we inmiddels ruime ervaring in bouwprojecten met een hoge duurzaamheidsambitie.”

Architectonische blikvanger

En natuurlijk waren er ook welstandseisen. Het gebouw moest een architectonische blikvanger worden. “Om die reden hebben de gevels leuke details gekregen”, vertelt Cornelissen. “De kantoren hebben erkers, die compleet buiten de gevel hangen. De galerijen vormden een bouwkundige uitdaging; er waren zware kanaalplaatvloeren nodig om de galerijen te realiseren. Nu maken ze het pand bijzonder. Ook de betonelementen geven het pand een extra touch. In verband met het BREEAM-certificaat moest het echter wel CSC-beton zijn. Dit leidde tot een lange zoektocht naar een gecertificeerde betonproducent. Uiteindelijk kwamen we bij Betoncentrale Twenthe terecht, die bezig was om het certificaat te behalen. Ten tijde van de oplevering was deze firma gecertificeerd.”

Afbouwwerkzaamheden

“Het project zat vol met uitdagingen op bouwkundig en installatietechnisch gebied. Wij hebben de oplevering inmiddels achter de rug. Na deze oplevering kon Demcon verder met de volgende fase, het interieur.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details