Intal

De vier gebouwen zijn paarsgewijs samengevoegd tot robuuste blokken en met drie nieuwe bouwlagen ‘opgetopt’.

01:30
02-11-2018

Transformatie Joan Muyskenweg, Amsterdam

Uitdagende transformatieopgave

Aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam zijn vier voormalige kantoorgebouwen getransformeerd tot woningen. Een uitdagende opgave, te meer daar de bestaande gebouwen elk zijn ‘opgetopt’ met drie bouwlagen. Intal stond in voor de levering van de aluminium ramen en deuren. Omwille van de planning en tijdsdruk is gekozen voor een afwijkende werkwijze.

Ector Hoogstad Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de transformatieopgave, in opdracht van Delta Lloyd Vastgoed en Heddes Bouw & Ontwikkeling. Volgens de architect bevinden de gebouwen zich op een interessante locatie die volop in ontwikkeling is. Ze leenden zich bovendien uitstekend voor een transformatie. vier gebouwen zijn paarsgewijs samengevoegd tot robuuste blokken en met drie nieuwe bouwlagen ‘opgetopt’. De gebouwen zijn vormgegeven als robuuste, kloeke en eenduidige volumes, die in maat en schaal verwijzen naar pakhuizen. Met dank aan de lagen metselwerk en de hangende stalen balkons. De nieuwe bouwlagen vormen daarop een contrast en zijn transparant en licht uitgevoerd, zowel in kleur als gewicht. De architect kwalificeert de ‘optopping’ dan ook als luchtige ‘wolken’.

Amsterdamse skyline
De 191 woningen hebben een grote variatie in indeling en grootte. De nadruk ligt op zelfstandige appartementen vanaf circa 50 m² voor young professionals. Op de bovenste verdiepingen zijn grotere woningen tot circa 110 m² gesitueerd. Variatie in woningtypes en oriëntatie maken het complex tot een aantrekkelijke woonomgeving voor een gedifferentieerde groep huurders. Alle appartementen zijn voorzien van royale buitenruimten met boeiende uitzichten op de Amsterdamse skyline: industrieel ogende balkons op de onderste verdiepingen en dakterrassen op de bovenste lagen.

Intal

De montage van de kozijnen, inclusief glas, voor de lagen 1 t/m 5 (het bestaande gebouw) heeft plaatsgevonden bij Intal in de fabriek.

In opdracht van Heddes Bouw & Ontwikkeling heeft Intal de aluminium ramen en deuren geleverd voor de 191 woningen. “Voor onze vaste partner Heddes hebben we de ramen en deuren voor dit project uitgevoerd in de IT 77 vlakke profielserie”, zegt Rudy Schipper van Intal. “Deze serie kenmerkt zich door een uitgekiend ontwerp, is hoogisolerend vanwege het multiple kamerprincipe en daarnaast brand- en inbraakwerend. Een serie die in verschillende verschijningsvormen breed toepasbaar is in de utiliteitbouw.”

De montage van de kozijnen, inclusief glas, voor de lagen 1 t/m 5 (het bestaande gebouw) heeft plaatsgevonden bij Intal in de fabriek. Schipper: “We hebben de kozijnen bij ons in de werkplaats in de HSB-elementen geplaatst. Door in de juiste volgorde te produceren, heeft Heddes de kant-en-klare elementen in Amsterdam in één beweging vanaf de vrachtwagen aan de gevel kunnen monteren. En dat gebeurde voor het metselwerk uit, waardoor een optimale logistieke situatie is ontstaan. De kozijnen voor de ‘optopping’ zijn wel in het werk in Amsterdam gemonteerd. De eerste fase is medio dit jaar opgeleverd.”   

 

Tekst: Roel van Gils
Beeld: Intal

Stedenbouw partners

StraatweidenPéGé-woningen