Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Uitbreiding distributiecentrum met 9.700 m2

Uitbreiding distributiecentrum met 9.700 m2

Het distributiecentrum van Solar Nederland in Alkmaar werd in acht maanden tijd uitgebreid met 9.700 m2, verdeeld over de begane grond en verdieping. Hoofdaannemer De Geus Bouw realiseerde dit project in samenwerking met Elektropartners, Duteco en andere vaste partners. Het nieuwe deel van het distributiecentrum werd eind 2023 opgeleverd. “Door strak te plannen en veel te overleggen, konden we het project in korte tijd realiseren.”

Het nieuwe distributiecentrum van Solar Nederland.

Solar Group is een toonaangevend Europees sourcing- en servicebedrijf, voornamelijk op het gebied van verwarming en sanitair, ventilatie en klimaat- en energieoplossingen. De uitbreiding in Alkmaar is onderdeel van een grootschalig internationaal project van het bedrijf, dat zorgt voor een zeer efficiënte supply chain. Projectleider Joris Meijer van De Geus Bouw: “Door vanaf het begin met alle betrokken partijen veel te overleggen en strak te plannen, konden we dit project in korte tijd realiseren. Ook zorgden we ervoor dat we alle benodigde materialen tijdig op voorraad hadden. De bouw verliep daardoor soepel.” Na het aanbrengen van de heipalen en het maken van de fundatie, werd de staalconstructie geplaatst. Die werd vervolgens voorzien van gevelbeplating en dakplaten met dakbedekking. Tot slot werd de betonvloer binnen gestort en werd er een sprinklersysteem aangebracht. Op het dak kwamen 1.260 zonne­panelen om het pand te voorzien van de benodigde elektriciteit. 

Met de uitbreiding vergrootte Solar Nederland de warehousecapaciteit naar 35.000 m2. De mezzaninevloer werd met 2.000 m2 vergroot en er kwamen extra kantoorruimtes. Het geautomatiseerde opslag- en orderpicksysteem kon worden uitgebreid naar 65.000 bakken.

Inrichting van het buitenterrein

Naast de bouw van het distributiecentrum zorgde De Geus Bouw ook voor de inrichting van 13.400 m2 buitenterrein voor de opslag van materialen. “We hebben riolering en afwatering aangebracht en het terrein voorzien van korrelverharding en bestrating. Tot slot plaatsten we een hek rondom het terrein.”

Hoge vlakheidsklasse

Bijzonder detail aan dit project is dat de ver­diepings­vloeren in een zeer hoge vlakheidsklasse zijn gerealiseerd. Op de verdiepingsvloer is een autostore gerealiseerd met zelfrijdende robotauto’s die de interne logistiek verzorgen van de voorraad kleine artikelen. Om te voorkomen dat deze in storing vallen, was het noodzakelijk om de vloeren perfect te egaliseren.

Bouwteam

Meijer is tevreden over het verloop van het project en de samenwerking met de andere partijen. “Al voor we de opdracht kregen, hebben we geschakeld met verschillende vaste partners, zoals Kuipers Funderingstechniek voor het heiwerk, Cazant voor het betonwerk, BRB Staalbouw voor de staalconstructie en beplating, West Friesland Dakbedekkingen voor de dakbedekking, Elektropartners voor de elektrotechnische installatie en Duteco installatietechniek voor de luchtbehandeling en loodgietersinstallatie. We hebben het project als bouwteam opgepakt. We kennen elkaars werkwijze en door de langdurige samenwerking durven we ook kritisch naar elkaar te zijn.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details