18047-wasco-apeldoorn-_-200402-__001-kopieren

Zo’n 3.500 pv-panelen voorzien in de totale energiebehoefte. (Beeld: Bessels architekten & ingenieurs)

01:41
02-06-2020

Uitbreiding distributiecentrum met 8.000 m²

Binnen en buiten wordt de ingezette lijn doorgetrokken

Wasco is één van de grootste spelers in de installatiebranche. Bij de groothandel in verwarming, sanitair, airconditioning, ventilatie en onderdelen neemt de vraag naar warmtepompen en andere duurzame installaties hand over hand toe. Dat maakt uitbreiding van haar bestaande distributiecentrum hard nodig.

Drie jaar geleden nam Wasco een nieuw distributiecentrum in gebruik van maar liefst 18.000 m² op de Ecofactorij in Apeldoorn. Door de forse groei van de bedrijfsactiviteiten wordt dit distributiecentrum nu alweer uitgebreid met 8.000 m². “Wasco had dit voorzien”, vertelt projectarchitect Mandy Doeve van Bessels Architekten. “Daarom is het ontwerp van het bestaande distributiecentrum hier in alle opzichten op voorbereid.” Evenals bij het bestaande distributiecentrum zocht VDR Bouwgroep voor de uitbreiding de samenwerking met Bessels Architekten om de hoge duurzaamheidsambities van Wasco waar te maken. Deze ging voor BREEAM ‘Outstanding’.

18047-wasco-apeldoorn-_-200402-__002-kopieren

Aansluiting op het bestaande

Dankzij de vooruitziende blik ligt het bestaande distributiecentrum van Wasco gunstig op de kavel en zijn alle systemen eenvoudig door te trekken naar een aanliggend volume. Hierdoor kwam het ontwerp voor de uitbreiding relatief snel op papier. “Aan de buitenzijde hebben we het architectonische beeld doorgetrokken”, vertelt Doeve. “Door twee grote openingen in de bestaande hal worden ‘oud’ en nieuw met elkaar verbonden. Ook aan de binnenzijde volgen we de ingezette lijn. Hier loopt het ritme van de stellingen straks gewoon door.”

Plezierig licht

Om een lichte, plezierige werksfeer te creëren, werd in het eerste gedeelte – en ook in de uitbreiding – gekozen voor veel transparantie in de gevel. Hierdoor is er volop natuurlijk licht in de hal. In combinatie met lichte wanden en plafonds en een LED-verlichtingsinstallatie die zowel reageert op het aanwezige buitenlicht als op beweging, zijn de medewerkers verzekerd van verlichting die altijd plezierig en gelijkmatig is. “Het idee om van de bestaande zijgevel een echte eyecatcher te maken op de Ecofactorij werd door Wasco enthousiast ontvangen”, vervolgt Doeve. “Daarom hebben we dit beeld verplaatst naar het nieuwe gedeelte.”

wasco-apeldoorn-foto-david_pronk-in_opdracht_van-vdr_bouwg_0001-kopieren

In de uitbouw wordt de lijn van het bestaande gedeelte doorgetrokken.

 

Een aantrekkelijke groenvoorziening

In het ontwerp werd zorgvuldig omgegaan met de afwatering op het terrein. In een wadi wordt straks het dakwater opgevangen, waarna het langzaam in de grond verdwijnt. De grond die wordt uitgegraven voor de wadi wordt op het terrein hergebruikt voor de aanleg van een wal. Deze houdt de opslag buiten beeld en wordt met een fraaie begroeiing omgetoverd tot een aantrekkelijke groenvoorziening die tevens de biodiversiteit versterkt.

BREEAM ‘Outstanding’

Het behoeft geen toelichting meer dat een pand dat voldoet aan de BREEAM ‘Outstanding’-normen zeer duurzaam wordt gebouwd. Wel bijzonder is dat het gebouw vrij is van gas. De verwarming wordt geregeld met een luchtwarmtepomp en na de uitbreiding zullen zo’n 3.500 pv-panelen op het dak in de totale energiebehoefte voorzien. Over enkele maanden beschikt Wasco over een bedrijfspand met een plezierige werksfeer, lage exploitatiekosten, beperkte verstoring van de natuurlijke omgeving en een minimale CO2-uitstoot.

De bouw is inmiddels bijna gereed. De oplevering staat gepland in mei 2020.   

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | David Pronk, in opdracht van VDR Bouwgroep

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: VDR Bouwgroep , Wasco

Stedenbouw partners

20191211_155245-kopierengazeley3-zevenaar-p1-04_ret-kopieren