01:56
17-04-2015

uden | Ambulancepost

‘Gedegen voorbereiding werpt vruchten af tijdens de bouwfase’
Wie voorheen over de Eikenheuvelweg in Uden reed zag alleen een kaal stuk akkerland. Echter, in november 2014 is Cornelissen aannemingsbedrijf, na een intensief voortraject, begonnen met de nieuwbouw van de grootste ambulancepost in de regio. Deze ambulancepost, die wordt gebouwd in opdracht van RAV (Regionale Ambulance Voorziening), herbergt niet alleen zeven ambulances maar beschikt tevens over een extra stallingsruimte voor drie voertuigen van de gemeenschappelijke hulpdiensten. Ook biedt de ambulancepost ruimte aan het regionaal opleidingscentrum van de RAV.

Voor Cornelissen aannemingsbedrijf is dit niet de eerste ambulancepost die zij heeft gebouwd. Vijf jaar geleden is de ambulancepost in Haps opgeleverd en onlangs nog de ambulancepost in Oss. Met name de laatstgenoemde vertoont aan de binnenzijde een aantal gelijkenissen met de ambulancepost in Uden. “Maar als je kijkt naar de buitenkant van het complex, dan heeft het nieuwe gebouw een compleet ander aanzicht,” aldus Ruud Emonds, projectleider bij Cornelissen aannemingsbedrijf.

Stevige basis
Omdat het bouwterrein één meter lager ligt dan de rest van de omgeving, is een fundering op prefab betonnen heipalen aangebracht. Qua ondergrond is gekozen voor een in het werk gestorte betonvloer en een prefab kanaalplaatvloer. De binnenwanden van het gebouw zijn opgebouwd uit kalkzandsteen lijmelementen, voor de stallingsruimte is gebruikgemaakt van vellingblokken. De basis van het complex bestaat uit een constructie van staal en het dak van het gebouw, dat is voorzien van stalen dakplaten,

is bovendien uitgerust met zonnepanelen. Tevens is Cornelissen aannemingsbedrijf verantwoordelijk voor de complete inrichting van het bijbehorende terrein, zoals de bestrating, het hekwerk, de poorten en de vlaggenmasten.

Bijzondere gevel
Vanuit esthetisch oogpunt is bij dit project gekozen om de voegen van het gevelmetselwerk af te werken met een pointmaster. Deze speciale voegtechniek zorgt, vanwege de strak afgewerkte terugliggende voeg, voor een levendiger resultaat. Bijkomend voordeel is dat de voeg harder wordt dan bij traditioneel metselwerk. Dit zorgt uiteindelijk voor een stevigere muur met een betere weersbestendigheid. Gekozen is om het metselwerk te combineren met de houten Cape Cod-gevelbekleding van Plastica, die zowel horizontaal als verticaal wordt toegepast. Emonds vervolgt: “De combinatie van het strakke, terugliggende gevelmetselwerk en de houten gevelbekleding maakt het project bijzonder. Ook de grote overheaddeuren en het overdekte balkon dragen hieraan bij. Het gebouw heeft een moderne inslag en is zeer praktisch ingedeeld met veel functionele en doelmatige ruimtes.”

Gedegen voorbereiding
Na een uitgebreid aanbestedingstraject heeft Cornelissen aannemingsbedrijf, in samenwerking met de ontwerpende partijen, een gedetailleerd plan kunnen opstellen. Deze intensieve voorbereidingsfase werpt nu, tijdens de bouwfase, zijn vruchten af. “Door de korte doorlooptijden van de engineeringstrajecten moesten alle partijen in het begin flink aanpoten. Maar omdat het ontwerp zo goed in elkaar zit hoeft er tijdens de uitvoering nauwelijks iets gewijzigd te worden. Dit resulteert erin dat de strakke planning met korte doorlooptijden behaald kan worden.”

Kwaliteit als maatstaf
Bij alle projecten die door Cornelissen aannemingsbedrijf worden uitgevoerd is het leveren van kwaliteit de belangrijkste maatstaf. “Dat zie je ook weer terug bij dit project. Ondanks het feit dat wij te maken hebben met wisselvallige weersomstandigheden en strakke doorlooptijden, gaat de kwaliteit toch altijd voor de planning. Dit wil ik nooit uit het oog verliezen,” aldus Emonds.

Tekst: Scripturum, Marjoleine Meppelink    Beeld: Cornelissen aannemingsbedrijf; Hooper Architects

 

Bouwinfo
Opdracht RAV Brabant Midden-West-Noord ‘s-Hertogenbosch (projectmanagement: Aerde Tilburg)
Ontwerp Hooper Architects, Oosterhout
Constructie H4D Raadgevend Ingenieurs, Dongen
Advies installaties Adviesbureau Becks, s’-Hertogenbosch
Uitvoering Cornelissen aannemingsbedrijf, Zeeland
Installaties van mackelenbergh electro, ‘s-Hertogenbosch (E); Van Haren Installaties, Cuijk (W)
Bouwperiode november 2014 – juli 2015

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners