Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Udea | Veghel

ooghoogte-4_06

21 maart 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Recentelijk introduceerde Kingspan Geïsoleerde Panelen de QuadCore™-technologie, een isolatiekern waarmee ultralage lambda-waarden kunnen worden gehaald. Deze technologie is nu geïntegreerd met het Kingspan X-dek™-systeem, een compleet prefab platdak voorzien van dakmembraan. “Dat biedt besparingen in materiaalgebruik, doorlooptijd en transport, met een garantie tot vijftien jaar”, aldus Business Development Manager Josette Suers. “De engineering, productie en montage van het volledige dakpakket is in handen van Kingspan, waardoor bouwpartners worden ontzorgd.” 

‘De paneelelementen worden compleet op locatie aangeleverd’
De Quadcore™-kern, die ook in sandwichpanelen wordt toegepast, kan met minder materiaal dezelfde isolatiewaarden halen. Hierdoor is per saldo minder materiaal nodig om aan de thermische eisen te voldoen, waardoor er dus ook minder transportbehoefte is. Minder materiaalgebruik is naast duurzaam dus efficiënt en kostenbesparend. Dit uitgangspunt heeft de R&D van Kingspan aangezet tot meerdere innovaties, met naast QuadCore™ het Kingspan X-dek™-systeem. De combinatie ervan zal breed worden uitgerold door de Ierse multinational. Suers: “Kingspan X-dek™ 106 is een lichtgewicht prefab dakopbouw voor platte daken – inclusief dakmembraan naar keuze, met elementen op maat. Het prefab platdaksysteem kan eenvoudig en snel worden gemonteerd dankzij de omvang van de elementen en schroefmontage van bovenaf. Hierdoor wordt de bouwtijd aanzienlijk verkort in vergelijking met traditionele opbouwsystemen. Daarbij biedt de optimale overspanning van het platdaksysteem de mogelijkheid te besparen op de onderliggende constructie en fundering.” Kingspan levert technische ondersteuning om deze besparingen projectspecifiek door te rekenen en kan ook het legplan uitwerken en de permanente valbeveiliging verzorgen, alsmede de hemelwaterafvoer, de lichtkoepels en de PV-panelen. “Wij engineeren het dakproduct en monteren het, en kunnen op het totaalpakket een volledige garantie leveren. Een groot voordeel is dat zowel eindopdrachtgever als bouwpartners hiermee worden ontzorgd.” 

Udea

Witte zichtzijde binnenkant.

‘3.400 m² per dag mogelijk’
Al deze principes en voordelen werden toegepast in het project Udea Veghel, een gekoeld warehouse (BREEAM ‘Excellent’) voor de eigenaar van supermarktketen Ekoplaza, dit voorjaar op te leveren. Suers: “Men koos voor Kingspan X-dek™ 106 vanwege de genoemde snelheid en de totaal­garantie.” In Veghel is 26.000 m² daksysteem toegepast met een QuadCore™-isolatiekern van 100 millimeter dikte, afgewerkt met 2,0 millimeter TPO-dakmembraan (hoogwaardig kunststof met lange levensduur). “De paneelelementen worden compleet op locatie aangeleverd, twee dagen voor de montage uit oogpunt van planningsflexibiliteit, en van bovenaf geschroefd op de constructie, waardoor de schroeven niet zichtbaar zijn in het interieur. De onderzijde is van staal en voorzien van met isolatie gevulde cannelures.” De levering is geëngineerd in samenwerking met hoofdaannemer Van der Heijden en K.I.M. Nederland (koel-vries isolatiesysteembouw). “Zo zijn de overspanningen en isolatiewaarden geoptimaliseerd, met een elementlengte van 16,6 meter en een Rc-waarde van 6,15. Het Kingspan X-dek™-systeem combineert minder materiaalgebruik, lagere transportkosten en een kortere doorlooptijd, waardoor onze partners ook een goed businessmodel hebben. Zij nemen bovendien de dakbedekking mee in hun opdracht. De montage is zo efficiënt dat er 3.400 m² per dag kan worden gehaald met dit systeem, maar dat kunnen bouwers van staalconstructies nog niet bijhouden.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details