Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Twee parkeergarages: Goed voor ruim 1.700 ton wapeningsijzer en 10.000 m3 beton
De fundering van het appartementencomplex op de onderwaterbeton.

Twee parkeergarages: Goed voor ruim 1.700 ton wapeningsijzer en 10.000 m3 beton

Onder de appartementengebouwen van het Jaagpad bevinden zich twee parkeergarages. De garage onder de huurappartementen telt een laag; de garage onder de koopappartementen telt twee lagen. Tezamen vormen de garages het fundament voor de ruim 400 bovenliggende appartementen. Aannemersbedrijf T.W. Augustinus bv verrichtte hiervoor het betonwerk en de wapening.

Het was een project van formaat. Met de uitvoering van de parkeerkelders was ruim 1.700 ton wapeningsijzer gemoeid en ruim 10.000 m3 beton. De volledige verantwoordelijkheid hiervoor lag bij Aannemersbedrijf Augustinus bv.

Opbouw parkeergarage

Voordat gestart kon worden met de betonconstructie van de dubbellaagse parkeerkelder, realiseerde Hesto een damwandkuip met daarin boorpalen, waarna de damwandkuip in den natte werd uitgegraven met uiteindelijk een onderwaterbetonvloer van ruim een meter dik. Na het leegpompen van de bouwkuip startte Aannemersbedrijf Augustinus met de fundering, die bestond uit poeren, liftputten, funderingsbalken en poeren ten behoeve van de torenkraan. Daar overheen werd de keldervloer gestort, die op zijn beurt weer werd voorzien van kelderwanden, kolommen en draagbalken voor de appartementen. “De draagbalken zijn op Layher-ondersteuning in het werk gemaakt”, vertelt Hendrik-Jan Broekman, uitvoerder van Aannemersbedrijf Augustinus. “Alleen al onder de tweelaagse parkeergarage vereiste dit een kilometer balk per laag!” De tussenvloer werd uitgevoerd met kanaalplaatvloeren, de dekvloer met breedplaatvloeren.

Koppeling balken en wanden

“De aansluiting van de draagbalken op de wanden was niet eenvoudig”, bekent Broekman. “De wapening van de wanden moest intact blijven. Maar juist in de draagbalken bevond zich veel wapening, waardoor de koppeling tussen balken en wanden de nodige inspanning vroeg. Dit was echt wel een uitdaging.” Toch praat Broekman relaxt over deze uitdaging. “We zijn geroutineerd in projecten van dit formaat. We bereiden deze tot in detail voor en lossen zoveel mogelijk knelpunten van tevoren op. Bovendien leert de ervaring dat onvoorziene uitdagingen nooit allemaal tegelijk komen en dat ze tot nu toe altijd zijn opgelost.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details