Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Twee opvallende woongebouwen in nieuwbouwwijk op Overhoeks in Amsterdam
The Row is van de hand van DP6 architectuurstudio en omvat 92 huurappartementen.

Twee opvallende woongebouwen in nieuwbouwwijk op Overhoeks in Amsterdam

In de nieuwe Amsterdamse wijk Aan het IJ prijken de twee unieke woongebouwen van het zogenaamde Blok A, die behoort tot het project Overhoeks deelplan 3.1. In opdracht van Amvest tekende KCAP Architects & Planners de plannen voor The Grid. DP6 architectuurstudio was verantwoordelijk voor het ontwerp van The Row. Alhoewel de gebouwen perfect bij elkaar aansluiten, kregen ze toch elk een eigen karakter. Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen uit Warmenhuizen kreeg de opdracht om beide woontorens te realiseren. De bouwwerkzaamheden startten begin september 2018 en sinds juni 2021 zijn de appartementen bewoond.

Het stedenbouwkundig plan voor nieuwbouwwijk Aan het IJ, van de hand van Geurts & Schulze architecten, voorzag een hoge dichtheid aan bebouwing en veel groen. De Amerikaanse woontorens uit de jaren ’30 van vorige eeuw golden als referentie voor de architectuur. Amvest en De Nijs realiseerden de twee woonblokken A en C, elk met twee gebouwen, terwijl Ymere als ontwikkelaar en Dura Vermeer als hoofdaannemer blok B voor hun rekening namen. “Op PROVADA kregen we de opdracht om deze twee woonblokken uit te voeren. Deze kavel omvat een woontoren met 68 koopappartementen, die de naam The Grid kreeg, en een gebouw met 92 huurappartementen met de naam The Row. Aangezien deze beide torens door twee verschillende architectenbureaus, respectievelijk KCAP en DP6, ontworpen werden, zijn ze ook uniek. Toch springen enkele gemeenschappelijke kenmerken direct in het oog, met name de grote glasoppervlaktes, het gebruik van lichte materialen en de speelse integratie van ruime terrassen in bijzondere gevels”, vertelt Marsha van Alphen, projectleider bij Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen. “Amvest bezorgde ons de DO-stukken en na het afstemmen en verder uitwerken van het ontwerp namen we de ontwerpverantwoordelijkheid over. Terwijl de architecten onder de verantwoordelijkheid van de ontwikkelaar bleven, werkten alle adviseurs en bouwpartners in opdracht van De Nijs.”

Deze kavel omvat een woontoren met 68 koopappartementen, die de naam The Grid kreeg. Het gebouw is ontworpen door KCAP Architecte & Planners

Twee woongebouwen op één parkeerkelder

Dit woonblok bestaat uit een ondergrondse parkeerkelder inclusief bergingen en technische ruimte, met bovenop twee woongebouwen. De parkeerkelders werden in het werk gestort en het betonskelet combineert in situ en prefab beton met breedplaatvloeren. Verder werd gekozen voor houtskeletbouw met geïntegreerde aluminium kozijnen. “Vooral de gevels springen meteen in het oog, dankzij grote glasoppervlaktes en goud of brons metallic kleurige gevelkozijnen, gecombineerd met lichte natuursteen. Het bouwkundig plan schreef voor dat de gevels na vijf verdiepingen trapsgewijs terug moesten wijken. The Grid loopt echter vanaf de 1e verdieping al trapsgewijs naar binnen. Zo omvat dit gebouw 64 verschillende woningtypes op een totaal van 68 appartementen”, gaat de projectleider verder. “The Row vormt door zijn ligging naast het parkje een uitzondering op de regel. De twee losse gebouwen met een gedeeld entreegebied kregen een strakkere gevel met de immense, speels gepositioneerde balkons als grootste eyecatcher én tegelijk uitdaging.”

Het bouwkundig plan schreef voor dat de gevels van de gebouwen na vijf verdiepingen trapsgewijs terug moesten wijken. Bij The Grid gebeurt dit al vanaf de eerste verdieping.

Logistiek vormt belangrijke schakel

Begin september 2018 werd gestart met de DPA+ palen voor dit project. Alhoewel de aannemers bij de werkzaamheden in een vroege fase geconfronteerd werden met de nodige uitdagingen, zoals vervuilde grond en onverwachte kabels en leidingen, werd de vooropgestelde opleverdatum van medio 2021 toch gehaald. Meer zelfs: het project was 2 maanden eerder af. “Dit is helemaal geen evidentie als je weet dat er in het projectgebied Overhoeks en in de directe omgeving veel bouwprojecten in openbaar gebied in uitvoering zijn, wat voor de nodige logistieke uitdagingen zorgt en waarin de publieke veiligheid te allen tijde gewaarborgd moet worden”, sluit Van Alphen af. “Het was belangrijk om de beperkte bouwplaats zo slim en efficiënt mogelijk in te richten, duidelijke afspraken te maken met alle partners op de bouwplaats en de planning van materiaaltoevoer en ander werfverkeer goed af te stemmen.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever
Amvest, Amsterdam

Architect
KCAP Architects & Planning, Rotterdam (The Grid) en DP6 architectuurstudio, Delft (The Row)

Hoofdaannemer
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen, Warmenhuizen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details