Zuidas
01:32
25-04-2018

Twee groene oases in zakendistrict Zuidas

Op de Amsterdamse Zuidas is recent het woonproject ‘Gershwin Brothers’ opgeleverd. Dit project bestaat uit twee gebouwen genaamd ‘George’ en ‘Ira’, vernoemd naar de liedjesschrijvende Amerikaanse broers uit de vorige eeuw. Het project maakt deel uit van de totale ontwikkeling van de Zuidas als zaken- en woondistrict, dat rond 2035 afgerond moet zijn. Het bouwkundig ontwerp is gemaakt door LEVS architecten en bevat twee grote daktuinen, geplaatst op een tweelaagse parkeerkelder. In opdracht van ZND Dakbedekkingen heeft BTL Realisatie de technische uitwerking en uitvoering van deze bijzondere daktuinen verzorgd. 

De twee daktuinen, naar concept van LEVS architecten en ontwerp van Buro VLUGP uit Amsterdam hebben allebei een eigen karakter. Zo heeft de tuin van het U-vormige, getrapte gebouw ‘Ira’ een groene en besloten uitstraling. Pastelkleuren, groenblijvende elementen zoals haagjes, bolvormige struiken en varens, zitbankjes, donkerrode verharding, privéterrasjes en verschillende grote meerstammige struiken kenmerken deze tuin. De tuin van het hoge ‘Manhattanachtige’ gebouw ‘George’ heeft daarentegen een rechthoekige vorm waarin lichtgele split- en elementverharding een hoofdrol speelt. Daar tussendoor liggen ‘groeneilanden’. Deze steken boven de verharding uit middels stalen keerwanden en zijn gevuld met grote struiken, bomen, uitbundige bloeiende beplanting met warme gele en roodachtige tinten en wuivende siergrassen.

Zuidas

Bijzondere bomen- en plantensoorten
Voor de materialisatie zijn hoogwaardige materialen en bijzondere plantsoorten gebruikt. Zo is de verharding gemaakt van gebakken kleiklinkers die deels omrand zijn met Belgisch hardstenen opsluitbanden. De diverse keerwanden in het plan, om hoogteverschillen te overbruggen en groeiruimte te creëren, worden gemaakt van cortenstaal en antraciet gekleurd beton. Verder worden design zitbankjes en hardstenen ronde zitelementen met geïntegreerde verlichting toegepast. 

Zuidas

Wellicht het meest bijzondere is de toepassing van een aantal bijzondere struik- en boomsoorten die niet zouden misstaan in een arboretum. De soorten zijn onder meer de Judasboom (Cercis), Zevenzonenboom (Heptacodium), Japanse Storaxboom (Styrax), Slangenbastesdoorn (Acer davidii), Lampionboom (Koelreuteria) en Honingboom (Sophora). Deze en de overige bomen en struiken geven de tuinen jaarrond sierwaarde door hun bloei(wijze), stam- en takstructuur, bladvorm, vruchtvorming en niet te vergeten aantrekkingskracht voor honingbijen, vlinders en andere insecten.

Optimale groeimogelijkheden
De tuinen zijn aangelegd op een zeer degelijke dakconstructie voorzien van een C-eps afschotmortel en een tweelaags volledig verkleefd dakbedekkingssysteem. Voor de groendakopbouw is gebruikgemaakt van een druk- en vormvaste waterbufferende drainagebaan met filtervlies en intensief daktuinsubstraat, qua samenstelling afgestemd op de pakketdikte. 

Zuidas

Voorafgaand aan de tuinaanleg zijn de bouwkundige (gevel-)aansluitingen, gewichtsbelastingen, groendakopbouwen, plantkeuzes, waterdichtheid (middels watertest) en voorzieningen voor het irrigatiesysteem in nauwe samenwerking doorgenomen door Hurks, ZND, BTL, LEVS en VLUGP. Dit alles niet alleen om de beoogde uitstraling, kwaliteit en waterdichtheid te waarborgen, maar vooral om deze twee groene oases in wording (zijn momenteel nog in winterse rust) optimaal te kunnen laten groeien en woonplezier en natuurbeleving te bieden voor de toekomstige bewoners.

Tekst | BTL  Beeld | Gershwin Vrothers

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

GevelBeheer Nederland‘fit for purpose’