Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Twee gebouwen, twee gebruikers, één ensemble

NL18-128-01-CBRE-Pleione-EXT01-v02
Met een gecementeerde metselsteen wordt een gevarieerd gevelbeeld bereikt.

10 november 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Als schakel tussen de Groningse binnenstad en de universiteitswijk Zernike worden twee nieuwe, slanke woontorens gerealiseerd. Met een hoogte tot 70 meter en een volledig gemetselde, ‘goudgele’ gecementeerde gevel voorzien Atlas en House of Groningen in een groeiende behoefte aan wooneenheden voor studenten en appartementen voor ‘young professionals’, aldus architect Henk Scholten van Architectenbureau AAS, samen met projectarchitect Jan de Blok tekenend voor het ontwerp.

Tekst | Jan-Kees Verschuure    Beeld | AAS

Woningcorporatie Nijestee heeft met vastgoedontwikkelaar MWPO het totale plan ontwikkeld. Woontoren Atlas van Nijestee krijgt 17 verdiepingen en wordt circa 55 meter hoog. In de toren komen 224 semi-zelfstandige wooneenheden voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Elke wooneenheid (slaapkamer) krijgt een eigen badkamer en pantry. Per zeven kamers delen de bewoners een keuken, woonkamer en balkon. Alle woningen zijn bestemd voor de sociale huur. Woontoren House of Groningen van belegger Curlew krijgt 23 verdiepingen en wordt circa 70 meter hoog. In de toren komen 131 zelfstandige sociale huurwoningen (tweekamerappartementen) en 28 vrijesector woningen (driekamerappartementen). Deze appartementen worden verhuurd aan ‘young professionals’.

Volledig gasloos

De woontorens liggen precies halverwege het Zerniketerrein en de binnenstad. Het ensemble wordt gebouwd op de locatie van het voormalige GAK-kantoor in de naoorlogse laagbouwwijk Paddepoel, tussen de Dierenriemstraat en de Zonnelaan, vlakbij station Groningen Noord. Voor de realisatie van House of Groningen heeft hoofdaannemer Plegt-Vos een turnkey-overeenkomst gesloten met Curlew; voor Atlas is een ontwikkel- en realisatieovereenkomst gesloten met Nijestee. Beide woontorens worden gebouwd zonder gasaansluiting en aangesloten op het warmtenet. “De eerste oplevering was in de zomer”, vertelt Scholten. “De casco’s zijn volledig getunneld in een tempo van een verdieping per week en daarna omsteigerd ter realisatie van een metselwerkgevel. Vanwege de grote hoogte zijn de appartementen met volwaardige balkons van House of Groningen in het lagere deel gerealiseerd.”

De torens voegen een hoogte-accent toe aan de laagbouwwijk Paddepoel.

Metselsteen

Scholten vond inspiratie voor de metselwerkgevels in het Franse Arbois. “De kerk die ik daar zag, had precies de goede, goudgele kleur die ik in gedachten had.” In combinatie met aluminium kozijnen en cementering van gevelvlakken, waarbij het voegmateriaal is doorgezet op de metselsteen, ontstond de gewenste ‘vrolijke chaos’ die voor een gevarieerd gevelbeeld zorgt. “Aan de buitenzijde van beide gebouwen zie je het verschil tussen de woonconcepten nauwelijks: het is één ensemble.” Atlas is hoogstens iets ingetogener te noemen, zegt Scholten. “Uiteraard zijn de wooneenheden kleiner vanwege de gedeelde voorzieningen, indien nodig zijn deze in een later stadium zelfs samen te voegen. Dit is een toekomstbestendig torenensemble passend bij het huidige Groningen, met een groeiende studentenpopulatie van inmiddels meer dan 60.000, waarvan vele, voornamelijk internationale studenten liever samenwonen met anderen. De noordzijde van de stad krijgt er een stijlvol hoogte-accent bij.”

Bouwinfo

Opdrachtgevers Nijestee (Atlas) en Curlew (House of Groningen)
Ontwikkelaars Nijestee en MWPO
Ontwerp Architectenbureau AAS
Uitvoering Plegt-Vos
Bouwperiode medio 2019 – begin 2021

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details