Vanuit Tram 19, die iedere 10 minuten een rondje om het bouwterrein maakt, krijgt men een duidelijk beeld van de bouwwerkzaamheden aan de blokken M en T aan de rand van woonwijk Plantage De Sniep in Diemen. Als de 208 duurzame huurwoningen, collectieve tuin en 2 parkeergarages vanaf begin 2021 opgeleverd worden, zal de tram tussen beide gebouwen door in een groene oase rijden. Het ASR Dutch Core Residential Fund, het woningfonds van a.s.r. real estate, wordt eigenaar van 102 markthuurwoningen en 87 parkeerplaatsen, terwijl woningcorporatie de Alliantie 106 sociale huurappartementen en 69 parkeerplaatsen in portefeuille krijgt. Bot Bouw staat in voor de realisatie en coördinatie van dit bouwproject van DID Vastgoedontwikkeling.
Plantage De Sniep is een nieuwbouwwijk aan de zuidkant van Diemen, op een steenworp afstand van Amsterdam. Aan de rand van deze groene, kindvriendelijke wijk met zowat 1.250 woningen, boven en rond het eindpunt van tramlijn 19, realiseert aannemer Bot Bouw (Heerhugowaard) Sniepkwartier, met name de bouwblokken M en T, samen goed voor 208 huurwoningen. “Net als in veel andere steden en gemeenten over heel Nederland stijgt ook in Diemen de vraag naar sociale huurwoningen. Dit project van DID Vastgoedontwikkeling omvat 106 sociale huurappartementen en ook nog eens 102 vrijesector huurwoningen”, zegt Bart Groot, projectleider bij Bot Bouw. “In het voortraject van dit project hebben we de Programma’s van Eisen eerst grondig doorgesproken met a.s.r. real estate en de Alliantie, de partijen die de woningen in portefeuille krijgen. Daarnaast hebben we een aantal afspraken gemaakt met de gemeente Diemen en het GVB, waardoor bijvoorbeeld de tram gedurende de bouwwerkzaamheden zal kunnen blijven rijden. In augustus 2019 werden de eerste grondverdringende funderingspalen (vibropalen) geplaatst en medio oktober volgde het officiële startsein voor de bouw van de appartementsgebouwen.”
M3H Architecten stond in voor het ontwerp van de twee bouwblokken met opvallende gevels, die zowel samenhang als diversiteit uitstralen en ondanks hun eigen identiteit toch perfect passen bij de bebouwing in de omgeving. De gevels bestaan uit prefab houtskeletbouwelementen, die voorzien van alle afgelakte houten kozijnen al tijdens de ruwbouwfase op de bouwplaats gemonteerd werden, waardoor de gebouwen sneller wind- en waterdicht waren en de afbouw sneller kon starten. In een latere fase kwam de isolatie rond de ingebouwde elementen en werd de gevel afgewerkt met opvallend metselwerk in 7 verschillende metselverbanden. “Binnen kozen we voor een combinatie van gestorte betonvloeren en kanaalplaatvloeren op de begane grond en breedplaatvloeren op de verdieping. Voor de opbouw werd gebruik gemaakt van betonwanden. Uiteraard werd ook aandacht besteed aan de duurzaamheid van de appartementen. Het project is gasvrij en elk appartement wordt uitgerust met een warmtepompsysteem en vloerverwarming. Op het dak komen zonnepanelen”, licht de projectleider toe. “Als alles volgens plan blijft verlopen, kunnen we in het eerste kwartaal van 2021 starten met de oplevering van de woningen van blok M. Daarvoor is het belangrijk om gedurende het volledige bouwproces een strak tempo aan de te houden, wat alleen mogelijk is mits een nauwkeurige planning van alle werken en een nauwe samenwerking en goede communicatie tussen Bot Bouw en onze vele onderaannemers, maar ook tussen alle bouwpartners onderling.”