Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Tuin van Noord, Rotterdam | Voormalig Huis van Bewaring wordt appartementencomplex

Tuin van Noord, Rotterdam | Voormalig Huis van Bewaring wordt appartementencomplex

Een bijzonder project waarin verbouw en nieuwbouw samenkomen

De Noordsingel, één van de oudste justitiële Nederlandse complexen in het Oude Noorden (Rotterdam) wordt getransformeerd van een gesloten omgeving naar een open en groen leefgebied: Tuin van Noord. In het voormalige Huis van Bewaring komen 31 appartementen, verdeeld over vier woonlagen. De BV Tuin van Noord en aannemer BIK bouw zijn verantwoordelijk voor de realisatie van fase 2 van het totaalproject, waarin verbouw en nieuwbouw perfect gecombineerd worden. Het ontwerp is van WDJ Architecten.

In een deel van het project blijven de fundering, bouwmuren, verdiepingsvloeren en gevels zoveel mogelijk gehandhaafd, waardoor de historische uitstraling intact blijft.

 

Het Huis van Bewaring, gebouwd rond 1900, deed dienst als een zelfstandige instelling waar gearresteerden die nog niet veroordeeld waren in voorarrest zaten. Het hoofdgebouw bestaat uit een vier bouwlagen tellende vleugel met cellencomplexen. “Die cellen maken plaats voor 31 appartementen met een oppervlakte tussen de 45 en 73 m². De BV Tuin van Noord gaf ons de opdracht om dit heel bijzondere project te realiseren”, vertelt Jordy Keij,  projectleider bij hoofdaannemer BIK bouw.

“In dit project komen verbouw en nieuwbouw samen. Een deel van het voormalige Huis van Bewaring bleef bestaan en bevat na de renovatie 7 appartementen. In het sloop-nieuwbouwgedeelte werden nog eens 24 appartementen gerealiseerd, die perfect bij het ‘oude’ gedeelte aansluiten.”

Alle appartementen omvatten een hal met toilet, woonkamer en luxe open keuken, slaapkamer en badkamer met inloopdouche en een aparte ruimte voor de wasmachine en droger. Sommige appartementen hebben ook een individuele berging en er is een gemeenschappelijke fietsenberging op de begane grond. Alle wooneenheden in het nieuwbouwgedeelte zijn voorzien van een inpandig balkon. Vijf woningen in het bestaande gedeelte hebben een Frans balkon, eentje en dakterras en eentje zelfs een tuin.

Sloop-nieuwbouw

BIK bouw startte eind 2018 met de sloop van het grootste deel van het cellencomplex en de voorbereidingen voor de realisatie van de nieuwbouw. De eerste palen werden in april 2019 geboord. “Het gebouw ligt ingesloten tussen andere panden, waardoor tijdens de bouwwerken op regelmatige basis trillings- en zettingsmetingen werden uitgevoerd. Op de nieuwe betonfundering (poeren) monteerden we prefab wanden en kolommen. Daarbovenop kwamen in het werk gestorte balken, die samen met de vloer als eerste verdieping dienen. Voor alle verdiepingen zijn geprefabriceerde betonnen breedplaatvloeren toegepast. Het dak is door BIK bouw samen met een timmerfabriek ontwikkeld en geproduceerd om de gewenste overspanning en schuinte te overbruggen. Vervolgens hebben we het dak met een kunststof dakbedekking met roeven bekleed, waardoor het gebouw perfect bij de omliggende bebouwing met zinken daken en roeven aansluit”, licht de projectleider toe. “Voor de gevel wilde de architect nieuwe materialen gebruiken, die toch nauw bij het oude metselwerk aansluiten. De appartementen omvatten aluminium kozijnen die achter een houten lattengevel verdoken zitten. Zo ziet men eigenlijk alleen de bijna verdiepingshoge ramen.”

Alle wooneenheden in het nieuwbouwgedeelte zijn voorzien van een inpandig balkon.

 

Transformatie

In een deel van het gebouw zijn de fundering, bouwmuren, verdiepingsvloeren en gevels zoveel mogelijk gehandhaafd, waardoor de historische uitstraling intact is gebleven. Het dak is na-geïsoleerd en waar nodig aangepast en voorzien van een nieuwe dakbedekking. Ook de oorspronkelijke bakstenen gevels zijn zoveel mogelijk in hun bestaande toestand behouden. De aannemer controleert het metsel- en voegwerk en voert de nodige herstellingen uit. Er worden gevelopeningen vergroot of bijgemaakt om de nieuwe door de architect ontworpen kozijnen te kunnen integreren. Bij de ramen in het trappenhuis worden zelfs de bestaande kozijnen en tralies behouden, terwijl deze bij de andere ramen wel verwijderd worden. De verankeringspunten blijven wel zichtbaar.

“Alle appartementen in zowel het verbouw- als nieuwbouwgedeelte hebben een zwevende dekvloer, binnendeurkozijnen in plaatstaal en nieuwe lichte scheidingswanden gekregen. De wanden worden behangklaar opgeleverd en het plafond in wit spuitwerk. Ook de badkamer en het toilet zijn compleet afgewerkt”, sluit Keij af. “Elk appartement is uitgerust met een stadsverwarmingsinstallatie en vloerverwarming en een mechanische afzuiging in combinatie met zelfregulerende ventilatieroosters in de gevel. Op het dak worden PV-panelen gemonteerd. We zijn intussen ook bezig met de verbouwing van de voormalige Vrouwenvleugel (fase 3) en Kapel (fase 4).”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details