Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Tuin van Noord | Driehoekstructuren op heipalen in ‘dik water’

Tuin van Noord | Driehoekstructuren op heipalen in ‘dik water’

Op de Bouwbeurs 2019 presenteerde Stabil zijn unieke en modulaire stut- en schoringssysteem voor het behoud van waardevolle gevels. De Belgische firma heeft in onder meer Gent en Antwerpen ware huzarenstukjes geleverd, die landelijke bekendheid genoten. Ook in ons land is het specialisme niet onopgemerkt gebleven, getuige de diverse projecten waarop Stabil bijna letterlijk een stempel heeft kunnen drukken, waaronder de Tuin van Noord in Rotterdam. Een gesprek met directeur Koen Verleysen.

Tuin van Noord is de naam van het voormalige gevangeniscomplex en alles wat er om heen wordt gerealiseerd. Een project waar met respect voor de rijke historie wordt gebouwd aan wonen, werken en ontspannen. Juist om de rijkdom uit het verleden zichtbaar te houden, is een beroep gedaan op de experts uit het Belgische Meulebeke. “In principe was het de bedoeling van de aannemer om de gebouwen deels af te breken en deels te herbouwen. Dat plan is herzien. Door onze schoringswerken kunnen de buitenmuren behouden blijven zodat het monumentale karakter overeind blijft.” Stabil-directeur Verleysen verwijst naar het deskundige stutten van de buitenmuren waardoor de binnenstructuur van het gebouw volledig kan worden gesloopt, tot op het maaiveld en dat in één fase. “Het voordeel is dat er veel tijdwinst wordt geboekt en dat de aannemer kan starten in een volledig ‘lege doos’.”

‘Dik water’
Het bouwterrein is volgens Verleysen ideaal om de gevels te schoren met driehoekstructuren aan de buitenzijde. “Vanwege de buitenruimte vormen de structuren geen belemmering voor het vervolg van de werkzaamheden. We rekenen de windkracht uit en brengen met onze structuren deze kracht over naar ballastplaten en/of andere funderingstypes.” Hij legt de link met een weegschaal. “Als we genoeg tegenwicht creëren kan er met de gevels niks mis gaan.” Dat er is gekozen voor paalfunderingen heeft te maken met de ondergrond in Rotterdam. “Dik water”, lacht Verleysen. 

Stabil

Brussel.

Heien
“Onder iedere driehoekstructuur zitten twee heipalen 26 meter diep de grond in. De paalfunderingen kunnen de berekende krachten opnemen. Via ter plaatse gestorte betonblokken worden de driehoekstructuren verbonden met de palen. Dit geeft de balans om de gevels recht te houden.” Verleysen geeft aan dat de driehoekstructuren/bokken in het eigen atelier worden vervaardigd, dat ze elk zo’n 3 ton wegen en dat ze 60 ton aan druk kunnen opvangen. “Een fantastisch maar ook veilig krachtenspel in combinatie met de wind.” 

Stabil

Gent.

Studiebureau
Bij het uitvoeren van een opdracht gaat het Belgische bedrijf Stabil, met een eigen studiebureau, met de grootste precisie te werk. “Na een uitgebreide studie volgen een gedegen ontwerp, een uitgewerkt voorstel en een vakkundige uitvoering”, schetst Verleysen het te lopen traject. “Voor het behoud van een waardevolle gevel heeft een aannemer dus maar één aanspreekpunt.” De unieke aanpak van Stabil had de BAM-groep, verantwoordelijk voor het project Tuin van Noord, reeds opgemerkt in Gent en Antwerpen. 

Met het modulaire systeem is Stabil in staat om gevels tot een hoogte van zo’n 30 meter te ondersteunen. “De lengte speelt eigenlijk geen rol”, zegt Verleysen. “Ook in drukbezochte stadscentra kunnen we met onze constructie uit de voeten, waarbij we portieken realiseren zodat voetgangers door onze structuren kunnen wandelen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details