Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Tuimelramen, vliesgevels en glazen schuifwanden voor 360 Twins

c01—bridge-view-2
Uitzicht op de 360 Twins vanaf de brug.

Tekst | Jan Mol

Beeld | Studioninedots

7 oktober 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Het is druk in Amsterdam, op het gebied van bouwen. De spaarzame vierkante meters ruimte op de mooiste plekken worden allemaal bebouwd met architectonische hoogstandjes. Tussen het IJ en het Tolhuiskanaal, in het gebied Buiksloterham, verrijst op dit moment onder de naam ‘Project City Icoon’ een dubbele woontoren. De naam: 360 Twins. De opdrachtgever is Amvest, het ontwerp komt van Studioninedots. Alle woningen en commerciële ruimtes zijn verkocht aan het Amvest Residential Core Fund en worden naar verwachting medio 2022 opgeleverd. De bouw van de 122 huurappartementen en de commerciële ruimtes is in handen van Heddes Bouw & Ontwikkeling. Voor de gevelelementen is Facédo uit Velp (Gld) ingeschakeld. We zitten aan tafel bij directeur en eigenaar Dennis Leijser en projectmanager Floris Buijs, die uit de doeken doen welke bijzonderheden verbonden zijn aan het werk.

Blik vanaf de kade.

Slim werken maakt het iedereen makkelijker

“Als we kijken naar de manier van bouwen die wordt toegepast bij de woontorens, dan is er sprake van ‘tunnelbouw’. Dat wil zeggen dat er betonnen muren evenwijdig aan elkaar staan, aan de kopse kanten wordt er gewerkt met HSB-wanden”, legt Leijser uit. “De HSB-wanden worden bij onze partner Vianen uit Montfoort geprefabriceerd. Aangezien Vianen ook de stelkozijnen levert voor de constructieve betongevels, heeft Facédo besloten om deze stelkozijnen reeds in de fabriek aan te brengen rondom de te leveren puien.”

De aannemer monteert op deze manier de stelkozijnen volledig afgemonteerd met de aluminium kozijnen erin. “Zo’n combinatie van stelkozijn en aluminium kozijn, inclusief beglazing, is een behoorlijk gevaarte met het nodige gewicht”, vult Buijs aan. “Om het leven van de aannemer makkelijker te maken, nauwkeurig te kunnen werken en een maximale veiligheid in acht te nemen, hebben we bij Facédo nagedacht over de hijsmethodiek. Zo is er een speciale hijstool ontwikkeld, geëngineerd door Muyen. Een op maat verstelbare hijsspant, die met stalen pennen in daarvoor speciaal aangebrachte voorzieningen in het kozijn grijpt. Snel, efficiënt en veilig.”

De 360 Twins torenen statig boven alles uit.

Facédo speelt op safe

Buijs vervolgt: “Facédo levert alle gevelelementen. Dat zijn de tuimelramen, de vliesgevels, de puien voor de commerciële plint en de glazen schuifwanden, de zogenaamde ‘wintertuinafsluitingen’, waarmee de loggia’s dichtgemaakt kunnen worden. Het toegepaste tuimelraam komt van Kawneer, maar is afgeleid van een Duits systeem. Kawneer heeft het raam gereëngineerd naar een RT-systeem voor de Nederlandse markt. De vliesgevels worden gemaakt met Aluprof profielen, vanwege de wensen van de architect. Wij voldoen daar volledig aan en leveren uiteraard met alle bijbehorende garanties.”

Over garanties gesproken: Facédo heeft bij Kawneer wind- en waterdichtheidsmetingen gedaan. De elementen zijn met vlag en wimpel geslaagd volgens de projectspecifieke eisen. “Uiteraard hebben we het eerste raam dat geproduceerd is ook op locatie getest, wederom geslaagd”, aldus Buijs. “We keuren alles, elk gemonteerd element wordt door ons geregistreerd, met foto.” Daar voegt Leijser aan toe: “We spelen in alles op safe, ook als het om nieuwe producten gaat. Goed overleg met onze toeleveranciers en de bereidwilligheid om mee te werken aan de uitvoerige testprocedure is daarbij van belang. De vliesgevels worden gemonteerd met een weatherseal, zonder klem en deklijst. Voor de ramen is er intensief overleg geweest met AGC (beglazing), Aluprof (het systeemhuis), de constructeur en de aannemer. We hebben het over ramen met AGC Interpane beglazing die per stuk ongeveer 800 kg wegen. De ruiten in de plint hebben het formaat 200 cm x 600 cm en ook die wegen zo’n 800 kg per stuk. Dan wil je niets aan het toeval overlaten. Tot besluit kan ik zeggen dat voor ons de samenwerking met Vianen wederom zeer waardevol is gebleken. Door als partners in projecten op te trekken maken we de mooiste gevels, op de slimste manieren.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details