Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Tropische woonwijk in Amsterdam
Oranje daken, groene luiken en witte bakstenen.

Tropische woonwijk in Amsterdam

Afgelopen zomer leverde ontwikkelaar en bouwer ERA Contour de 126 woningen van de nieuwe Amsterdamse woonwijk ‘Mi Oso’ op. Dankzij het ontwerp van Geurst & Schulze architecten​ heeft dit nieuwbouwproject een tropische uitstraling met witte gevels, oranje daken, groene luiken en veranda’s.

In de nieuwbouwwijk Mi Oso, in de zogeheten K-buurt in Amsterdam-Zuidoost, staan de woningen in een Surinaamse stijl rond een groene binnentuin. Daarmee sluit de naam, Surinaams voor ‘Mijn huis’, aan op de architectuur. “Samen met Geurst & Schulze architecten hebben we voor deze stijl gekozen, vanwege de culturele achtergrond van de grootste bevolkingsgroep in dit stadsdeel”, zegt ERA Contour – projectontwikkelaar Arjan de Groot. “Daarnaast legden we de nadruk op collectiviteit en ontmoetingen, met onder meer een gezamenlijke binnentuin en met veranda’s aan de buitenkant.”

Naast de veranda’s zorgen vooral de oranje daken, groene luiken en witte bakstenen voor de tropische sfeer. “In Suriname hebben huizen dezelfde uitstraling”, weet De Groot. “Wit en groen komen veel voor in de Surinaamse woningbouw. Daar gebruiken ze echter houten planken in plaats van bakstenen. Onder meer vanwege het onderhoudsaspect wilden we hier liever bakstenen gebruiken. Om toch die Surinaamse sfeer aan de huizen toe te voegen, heeft Geurst & Schulze architecten gekozen voor zogeheten schaduwvoegen. Een goede oplossing, want hierdoor lijkt het net alsof de woningen toch over planken beschikken. Dat geeft het geheel een warme, zuidelijke sfeer.”

Een groot deel van de woningen is sociale huur.

Steun van gemeente

Ondanks de lange aanlooptijd, veroorzaakt door de financiële crisis in 2008, heeft het concept met de tropische architectuur en ontmoetingen nooit ter discussie gestaan, geeft De Groot aan. “Al met al hebben we 12 jaar aan deze plek gewerkt. Voor ons was het altijd belangrijk dat we het concept overeind zouden houden en het fijne daarbij was dat de gemeente Amsterdam dit inzicht ook had. De wil om dit te realiseren, was er altijd bij alle betrokkenen. Zo heeft de gemeente het plan versterkt door het openbaar gebied ‘rainproof’ uit te voeren met wadi’s, waterbuffers en plantensoorten die goed aansluiten bij het concept.”

De ontwikkeling kwam in een stroomversnelling toen in 2017 woningcorporatie Eigen Haard zich aansloot. “We hadden bedacht dat 84 appartementen van de 126 woningen in de vorm van sociale huur op de markt zouden komen. Mede dankzij deze appartementen hebben we de verscheidenheid in bewoners gekregen, zoals we dat wensten. We hebben begrepen dat bewoners uit de voormalige K-buurt, die veelal uit Suriname komen, trots zijn om hier te wonen. Dat is echt heel fijn om te horen, want het laat zien dat we met ons concept de juiste snaar hebben geraakt.”

Veranda als verlengstuk

Dit concept heeft ervoor gezorgd dat gewenste ontmoetingen ook tot stand zijn gekomen. “De woningen en omgeving sluiten perfect op elkaar aan. Het is schitterend om te zien hoe de bewoners hun doorlopende veranda’s de afgelopen tijd hebben gebruikt: als verlengstuk van hun woning. Het geeft echt de gezelligheid waar we hier naar op zoek waren.”

Thematische architectuur

Mi Oso is het derde thematische nieuwbouwproject van ERA Contour. In 2009 bouwde ERA Contour Le Medi, een nieuwbouwproject met een mediterrane stijl in Delfshaven in Rotterdam. Ook hierin was Geurst & Schulze architecten betrokken. Het tweede thematische project was De Oriënt, een project met verwijzingen naar de oriëntaalse architectuur waarin werd samengewerkt met WAM architecten. Dit nieuwbouwproject werd in 2011 ontwikkeld in de Transvaalbuurt in Den Haag.

De woningen staan in een Surinaamse stijl rond een groene binnentuin.

Projectinfo

Verwarming van 42 woningen en 84 appartementen dankzij warmtenet

De 42 grondgebonden koopwoningen en 84 sociale huurappartementen in de nieuwe buurt Mi Oso in Amsterdam zijn aangesloten op een warmtenet van energieleverancier Vattenfall. In opdracht van ERA Contour heeft Mampaey Installatietechniek de verwarmingsinstallatie voor alle woningen verzorgd.

Dankzij de aansluiting op het warmtenet hebben de woningen geen gasaansluiting meer nodig. Alle woningen zijn voorzien van een afleverset, die zorgt voor verwarming en warm tapwater. De grondgebonden woningen zijn op de begane grond voorzien van vloerverwarming; op de verdiepingen zorgen de radiatoren voor de gewenste verwarming. Alle appartementen beschikken over volledige vloerverwarming.

“De combinatie van grondgebonden woningen en appartementen maakte dit project afwisselend, zowel in de voorbereiding als tijdens de uitvoering”, vindt projectleider Patrick Klop van het installatiebedrijf. Mampaey heeft werkzaam­heden uitgevoerd vanaf medio september 2019 tot en met medio juni 2020.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details