Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Tripolis: een stedenbouwkundig statement

Tripolis-Park_Full-Frontal-©-Proloog
Vanaf de snelweg doet de landscraper denken aan een venster. (Beeld: Proloog)

Tekst | Liliane Verwoolde

Beeld | MVRDV en Proloog

18 februari 2022 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Het Tripolis-complex langs de A1-Zuid bij Amsterdam wordt op spectaculaire wijze herontwikkeld. Twee van de drie monumentale gebouwen worden volledig gerenoveerd met respect voor het gedachtegoed van architect Aldo van Eyck. Naast de bestaande torens verrijst een indrukwekkende ‘landscraper’. Twaalf verdiepingen hoog en toch luchtig en transparant.

Totaalbeeld Tripolis-Park. (Beeld: Proloog)

Het architectonisch concept voor het nieuwe Tripolis-Park is gemaakt door architect Winy Maas van MVRDV. Dit bureau maakte de eerste opzet in 3D en werkte het concept uit tot en met de ontwerpfase. Daarna nam EGM architecten, als uitwerkend architect, het model en de verdere uitwerking over. “Aan de ene kant bestaat dit werk uit de restauratie van een meestermonument”, vertelt Gary Cornel, projectmanager van EGM architecten. “Aan de andere kant is daar de nieuwbouw van een prachtig kantorencomplex. Tel hier de omvang van het werk en het spraakmakende karakter bij op en het zal duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een stedenbouwkundig statement.”

De glazen gevels maken de landscraper licht en transparant. (Beeld: MVRDV)

Creatieve verbindingen

De ‘landscraper’ – evenwijdig aan de A1 – biedt straks 50.000 m2 kantoorruimte en is opvallend transparant. Alle gebouwgevels zijn grotendeels van glas waardoor het gebouw functioneert als een venster dat een doorkijkje biedt op het achterliggende monument van Van Eyck. “Overal in het project worden oud en nieuw met elkaar verbonden”, vertelt Vincent Ketting, partner van EGM architecten. “Dat vraagt om creatieve verbindingen, fraai en kloppend. Nu is dat een kwaliteit van EGM. We zijn sterk in complexe projecten en detailleringen.”

Tijdens hoogtijdagen zijn acht tot tien bouwkundigen en technische tekenaars actief. “We toetsen het model van MVRDV, voeren de projectleiding en zijn medeverantwoordelijk voor de technische uitwerking. Nu de eerste huurders zich hebben gemeld, moet het project echt in mei 2022 worden opgeleverd.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details