Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Transformatie voormalig GGD-kantoor tot 109 sociale huurappartementen

Orthenseweg2-4s-Hertogenbosch-01
Het getransformeerde pand aan de Orthenseweg in ‘s-Hertogenbosch.

Tekst | Ramona Kezer

Beeld | M.P. Drijvers

16 mei 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Hoogwaardige,  sociale appartementen in Bossche binnenstad

Het voormalige kantoorgebouw van de GGD aan de Orthenseweg te ’s-Hertogenbosch is getransformeerd en herontwikkeld tot 109 sociale huurappartementen van gemiddeld veertig vierkante meter. In opdracht van woningcorporatie Zayaz realiseerde aannemersbedrijf M.P. Drijvers B.V. deze grootschalige verbouwing. In maart werden de eerste woningen opgeleverd. “Geen appartement is hetzelfde.”

Nieuwe keuken in één van de appartementen.

De nieuwe woningen zijn gericht op kleinere huishoudens, zoals jonge mensen en starters. De transformatie betreft 41 studio’s en 68 tweekamerappartementen. Woningcorporatie Zayaz heeft de ontwikkeling met bijbehorende parkeergelegenheid overgenomen van een Bossche vastgoedontwikkelaar. De planontwikkeling en de begeleiding van het uitvoeringstraject werden verzorgd door FiMek estate bv. Door middel van een aanbestedingsprocedure werd aannemersbedrijf M.P. Drijvers B.V. geselecteerd voor de uitvoering van het project. Marc Verhoeven en Martin Drijvers waren namens de aannemer verantwoordelijk voor de uitvoering. 

“Het pand was grotendeels gestript toen wij startten met onze werkzaamheden”, vertelt Verhoeven. “Sloopbedrijf Arno van den Dungen had een groot deel van het sloopwerk toen al uitgevoerd. Aansluitend hebben wij de gedeeltelijke optopping gesloopt en gevelkozijnen en een vluchttrap gedemonteerd. Vervolgens hebben wij verschillende bouwkundige sparingen gemaakt en diverse delen van het betonnen casco aangeheeld. Daarbij zijn verschillende uitbouwen gerealiseerd, zodat elk appartement beschikt over een private buitenruimte.”

Nieuwe verdieping

De bestaande constructie van het pand bleef grotendeels behouden. De bovenste, terugliggende bouwlaag werd echter vervangen door een nieuwe verdieping, uitgevoerd in houtskeletbouw. De lichtgewicht elementen hiervoor zijn geprefabriceerd en op de bouwplaats gemonteerd. Drijvers: “De bestaande bouwlaag was smaller dan de overige verdiepingen. Daarom is een nieuwe bouwlaag toegevoegd met gelijke breedte. Het pand is nu over de gehele oppervlakte vijf bouwlagen hoog.”

Buitengevel.

Omdat het een bestaand pand betreft, moest er creatief worden omgegaan met de beschikbare ruimte. Deze puzzel is in de uitwerking van het plan met het projectteam gelegd. Verhoeven: “Geen appartement is hetzelfde, doordat er verschillende schuine wanden in het pand zitten. De appartementen op de begane grond hebben een compleet andere indeling dan die op de eerste tot en met de derde verdieping. De bovenste verdieping is weer anders ingericht. Er zijn studio’s en tweekamerappartementen. Bij sommige appartementen is het toilet in de badkamer gesitueerd, in andere is er een zelfstandig toilet. Deze variërende indelingen brachten de nodige uitdagingen met zich mee in het aansluiten van het leidingwerk en het brandwerend afdichten van de diverse scheidingen.”

Er is hard gewerkt aan de appartementen.

Duurzaam

De transformatie van een bestaand kantoorpand naar woningen sluit aan bij de duurzame ontwikkeling van de stad. Drijvers: “Het gebouw is aardgasvrij en voorzien van luchtwarmtepompen en het volledige dak wordt voorzien van zonnepanelen.” 

Uitdagingen

“De coronapandemie heeft zeker invloed gehad op ons bouwproces. Alle materialen die je bestelt, worden met vertraging geleverd”, vertelt Verhoeven. “Zo hebben we lang moeten wachten op de bemetering van elektra, water en warmteterug­winunits. Je bent dan toch afhankelijk van wanneer er materiaal beschikbaar is. Daar hebben we allemaal mee te maken.” 

Mooi wonen

Drijvers is trots dit project te hebben mogen realiseren. “Dit is een prachtige ontwikkeling, waarmee we hoogwaardige, sociale appartementen hebben toegevoegd aan de Bossche woningmarkt. Het is uniek wonen met uitzicht over de binnenstad en de Tramkade. Deze transformatie was voor ons een omvangrijk project en we zijn er trots op dit te hebben mogen maken. We hebben met verschillende partijen een zeer prettige ervaring mogen opdoen, wat zonder twijfel leidt tot meer nieuwe samenwerkingen.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details