Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Transformatie van monumentale panden naar zorgappartementen

Transformatie van monumentale panden naar zorgappartementen

Unieke samenwerking van drie werkmaatschappijen

Drie monumentale panden transformeren naar één complex met 25 zorgappartementen. Drie werkmaatschappijen binnen Van der Sluis Technische Bedrijven werkten samen aan dit bijzondere project aan de Koestraat in Zwolle. “Het monumentale karakter van de panden en de verschillende bouwstijlen leverden wel wat verrassingen op.”

De bijzondere glaskap.

Boer en Van Veen, Van der Sluis Utiliteit en Van der Sluis Constructie sloegen de handen ineen voor dit unieke transformatieproject. De drie panden hadden voorheen alle drie een andere functie, maar zijn nu op elke woonlaag met elkaar verbonden waardoor het één geheel werd. Ook kwam er een lift in. 

Van staalwerk tot complete installatie

Van der Sluis Utiliteit werd als eerste betrokken bij het project. “Toen bleek dat er nog een staalleverancier nodig was, werden wij erbij betrokken”, vertelt Arend van der Kamp, bedrijfsleider van Van der Sluis Constructie. Het constructiebedrijf leverde het benodigde staalwerk, waaronder een ondersteuningsconstructie voor een glaskap waar ook de loopbruggen aan hangen, het staalwerk voor de liftconstructie, het staalwerk om de vloer te verhogen en het staalwerk om de dakkap te versterken. “Onze grootste uitdaging lag in het overkappen van het centrale gedeelte met de trapopgangen. Dit was een technisch lastig verhaal en daarbij had de architect een uitgesproken mening over hoe deze overkapping eruit moest zien. Hij ontwierp voor het dakaanzicht bepaalde patronen met een specifieke glasverdeling. Omdat de panden allemaal stammen uit verschillende periodes, luisterde het erg nauw om de glaskap daarbinnen te realiseren.”

De aannemer had te maken met lange levertijden op de glaspanelen en dus moesten er aan het begin van de bouw beslissingen worden genomen over afmetingen en maatvoeringen. “In een ideale situatie zou je het inkopen liever uitstellen tot alles tot de laatste millimeter duidelijk was. Nu moest er vanaf globale tekeningen gekozen worden voor een leverancier”, aldus Van der Kamp.

Eén van de gerealiseerde zorgappartementen.

‘Mooi om samen tot een goed resultaat te komen’

Van der Sluis Utiliteit was samen met zusteronderneming Boer en Van Veen verantwoordelijk voor het uitvoeren van het installatiewerk. Ferdi Korterink is projectleider bij Installatiebedrijf Boer en Van Veen. “Wij werkten voor dit project nauw samen met Van der Sluis Utiliteit. Wij legden de rioleringen en de stroomvoorziening in de appartementen aan en Van der Sluis Utiliteit verzorgde de cv-installaties en het water. Wij werken wel vaker samen, maar het was de eerste keer dat ook Van der Sluis Constructie erbij betrokken was.” De samenwerking beviel erg goed, inmiddels werken de bv’s alweer samen aan een pand in Kampen voor dezelfde aannemer, Salverda Bouw. Korterink: “Voor Boer en Van Veen en voor mij persoonlijk was dit een mooie klus om al onze kwaliteiten te benutten en samen tot een mooi resultaat te komen. De uitdaging zat voor ons in het niveauverschil van de vloeren, waar wij onze installaties in moesten maken. Het was passen en meten om het goed functionerend te maken, maar dat is helemaal gelukt.”

Doordat de ruimte beperkt was, was een zeer gedetailleerde planning nodig.

Pascal Kemerink is namens Van der Sluis Utiliteit projectleider bij het project in Zwolle. “We verzorgden hier alle E- en W-installaties”, vertelt hij. “Het monumentale karakter van de panden en de verschillende bouwstijlen leverden wel wat verrassingen op. Zo kwamen we enkele monumentale ornamenten en schilderingen tegen die behouden moesten blijven. De beste tekeningen waren bij dit project de revisietekeningen”, lacht hij. “Heel veel credits voor dit team, we zijn blij dat er zo’n ervaren en goed samenwerkend team op dit bijzondere project zat.”

Omdat het project een zorgfunctie kreeg, waren er wat aandachtspunten. Kemerink: “Zo werd er een bepaald type sanitair geïnstalleerd naar de wens van de gebruiker, waren er extra eisen voor de brandmeldinstallatie en kwam er een oproepinstallatie in het pand.”

Zeer gedetailleerde planning

Afgelopen voorjaar werd het project opgeleverd en de drie bedrijven kijken er met een goed gevoel op terug. Ook de opdrachtgever is tevreden: momenteel wordt gekeken of Van der Sluis ook het onderhoud van de installaties op zich gaat nemen. Van der Kamp: “Het is vrij uniek als drie werkmaatschappijen binnen een bedrijf zo kunnen samenwerken. We zijn wel vaker op hetzelfde bouwterrein bezig, maar de ruimte was hier erg beperkt. Dat vroeg om een zeer gedetailleerde planning.” Kemerink voegt toe: “Met de samenwerking tussen alle bv’s leveren wij een toegevoegde waarde voor onze opdrachtgever en ook in de toekomst kunnen wij ons onderscheiden door onze verschillende expertises in te zetten.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details