Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Transformatie van hoog niveau aan de Koestraat

Transformatie van hoog niveau aan de Koestraat

De Koestraat in Zwolle ziet er uit om door een ringetje te halen. Blaauw Perioverf Elburg transformeerde de panden weer terug naar hun oude staat. De panden worden luxe verzorgwoningen voor ouderen. Vader en zoon Goos en Ton van Wezep vertellen over de details en het hout, glas- en schilderwerk. Zij weten alles van monumentale renovaties.

Blaauw Perioverf heeft meer dan 100 jaar ervaring met schilder- en glaswerkzaamheden, vertelt Ton van Wezep. “Dit project past perfect in ons straatje. Ook de samenwerking met Salverda zijn we gewend. Voor deze panden zijn we vooral bezig geweest met decoratieherstel van het oude hout, het binnen- en buitenschilderwerk, het herstel en sauswerk van de gevels en het plaatsen van isolerend monumentaal glas.”

De details

Het pand met plafonds uit de 18e eeuw moest gerenoveerd worden, zonder dat de renovatie zichtbaar was. “Zo hebben we nieuwe houtstructuren gemaakt, oude schouwen gerestaureerd, gesaust en de plafonds aangepakt. De deuren moesten er allemaal uit, omdat deze vervangen werden voor brandwerende deuren. De oude werden nagemaakt met brandwerend materiaal en gedecoreerd met houtstructuren zoals het was. Het is een ware metamorfose aan de binnenkant.”

Een fijne en geïsoleerde plek

Veel mensen denken dat monumentale panden niet te verduurzamen zijn, maar niks is minder waar, volgens Van Wezep. “We hebben gebruik gemaakt van monumentale isolerende beglazing. Voor het plaatsen van glas in monumenten moet je aan verschillende eisen voldoen. In samenwerking met de Rijksdienst hebben wij gekozen voor beglazing dat past bij de originele uitstraling van het pand en dat fijn wonen is voor de ouderen.”

De combinatie van het behouden van de uitstraling en de nieuwe bestemming was de grootste uitdaging van het project. “We zijn trots op het eindresultaat en we zijn blij met zo’n fijne plek voor ouderen. Het monument blijft bestaan en krijgt een mooie, nieuwe functie. De bewoners kunnen straks gemakkelijk de stad in lopen en ze wonen in een prachtig pand. Het is mooi om dit werk zo te doen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details