03:54
17-11-2016

Transformatie Torenhove Delft: niet klussen maar direct verhuizen

Op de hoek van de Martinus Nijhofflaan in Delft staat kantoorgebouw Torenhove. Momenteel wordt dit pand gedeeltelijk verbouwd tot studio’s en appartementen. Op de tweede tot en met negende verdieping worden 102 huurwoningen gerealiseerd. Ze hebben allemaal een hoog afwerkingsniveau en worden turnkey opgeleverd.

Half april 2016 is gestart met de transformatie van Torenhove. De nieuwe studio’s en appartementen zijn bestemd voor starters op de woningmarkt. Er worden verschillende typen studio’s en appartementen gerealiseerd, variërend in grootte van 18 tot 44 m². Alle woningen worden voorzien van een luxe keuken en dito badkamer. Daarnaast beschikken ze over laminaatvloeren, raamdecoraties en zonwering. De plafonds zijn in lichte kleuren afgewerkt en op de muren is weefselbehang aangebracht, dat in crèmekleur is gesaust. “Op de begane grond bevindt zich de entree en op de eerste verdieping zijn de bergingen voor de meeste nieuwe woningen gesitueerd”, aldus Cor van Dijk, werkvoorbereider bij Bakker Arkel B.V.. “De bewoners kunnen via een toegang op de eerste etage gebruikmaken van de naastgelegen parkeergarage van het winkelcentrum. Ondanks de strakke planning, lopen we op schema; een dertigtal woningen is op 1 augustus jl. opgeleverd, de rest volgt eind november.”

dsc03854

Uitdagingen
“We stonden wel voor een bijzondere uitdaging”, zegt Dick de Gier, projectleider bij Bakker Arkel. “Omdat de kantoren tijdens de verbouwing in bedrijf moesten blijven, konden we alleen boren tussen zes en negen uur ’s ochtends. Dat had een behoorlijke impact op de logistiek rondom dit project, zowel voor ons als voor alle onderaannemers. Daarnaast beschikken we bij Torenhove over een kleine bouwplaats. Just-in-time aanlevering van de bouwmaterialen was dus nodig. Vanuit ons hoofdkantoor in Arkel werd één keer per week een container met alle bouwmaterialen op de bouwplaats aangeleverd.”

svr-mart-nijhofflaan-15-juli-2016-6

Duurzaamheid
Van Dijk vervolgt: “Naast het hergebruik van het gebouw, dat op zichzelf al duurzaam is, is ook voor duurzame constructies en materialen gekozen. Zo zijn de voor- en rechterzijkant van het gebouw voorzien van geluidsbelaste gevels, omdat daar een drukke weg langs loopt. Ook beschikt iedere woning over een stadsverwarmingsunit. Hier wordt het water van de cv omgevormd naar water voor douche, keuken, toilet en de cv zelf. Ook zijn de balkons aan de boven- en onderkant geïsoleerd, om koudebruggen te voorkomen. Aan de bovenzijde zijn ze eveneens afgewerkt met comfortabele houten vlonders. Verder hebben de aluminium schuifpuien in de woon- en slaapkamers triple glas, dat ook nog tweemaal gelaagd is. Daarnaast zijn de suskasten zwaar uitgevoerd. Al deze maatregelen zorgen voor zo min mogelijk warmteverlies en geluidsoverlast. Omdat de ruiten 200 kg per stuk wegen, is het glas van deze puien geplaatst door een glasrobot.”

svr-mart-nijhofflaan-15-juli-2016-31

Liften
De liften en elektriciteitsvoorziening moesten gesplitst worden voor separaat gebruik door bewoners en kantoorpersoneel. Dit vroeg om de nodige vakkennis. “Voor de splitsing van de liften hebben we extra openingen in de liftschacht gemaakt. Omdat deze schacht tevens de kern van het gebouw vormt, hebben we hier voor meer stabiliteit een extra betonnen mantel aangebracht. Alles is volgens plan verlopen. Al met al zijn we best trots dat we de klus samen met alle onderaannemers in zo’n korte tijd weten te klaren”, besluit De Gier.


i-project-infov3Projectinfo

Home of Talent: Uniek kwaliteitsproject met kwaliteitsafwerking

“Home of Talent is een project waar wij graag onze bijdrage aan leveren. Wat ons speciaal aantrok in dit project zijn niet alleen de startende ondernemers, de hoge kwaliteitseisen en creativiteit, maar ook dat wonen en werken worden samengebracht in één gebouw”, vertelt René Kleinjan van Kleiva bv. “Datzelfde geldt voor het hergebruik van kantoorgebouwen, om de veranderende woningmarkt nieuwe impulsen te geven.”

Kleiva isoleert en bedekt de galerijen van de woningen op de tweede tot en met negende verdieping. Kleinjan “Samen met onze leverancier Dakned uit ’s-Hertogenbosch hebben wij dit project bekeken.” Kleiva en Dakned vinden duurzaamheid, kwaliteit en klanttevredenheid belangrijk. “Wij gebruiken alleen hoogwaardige producten, zowel voor de onderlaag als afwerking.”

Bij de Torenhove is voor de isolerende laag speciaal aandacht besteed aan een goede drukvastheid, uitstekende beloopbaarheid en blijvend thermisch rendement. “De bedekking betreft Eshagum 470, een product met een lange levensduur dat uitstekend bestand is tegen de gevolgen van veroudering, weersinvloeden en UV-straling. Eshagum 470 is geproduceerd uit vijftien procent gerecyclede materialen en is na zijn lange levensduur honderd procent recyclebaar”, vertelt Kleinjan. “Voor de dakdetailleringen ten slotte is ons product Triflex ProDetail gebruikt, dat volledig waterdicht en bestand is tegen isolatielekkage.”


Duurzaam weefselbehang voor woningen Torenhove

In Torenhove moest bij elkaar zo’n 15.000 m² aan behang- en schilderwerk worden verricht. De entreehal met receptie en alle gangen zijn van een nieuwe verflaag voorzien, net als de liften en liftkozijnen. Ook in de 102 studio’s en appartementen zijn de kozijnen en wanden geschilderd. Dit alles is gedaan door Den Breejen Schilders, onderdeel van Den Breejen Groep in Sliedrecht.

Richard Bout, uitvoerder/teamleider bij dit bedrijf: “Doorgaans komen wij pas in de afrondende fase in actie, maar hier hebben we onze werkzaamheden al tijdens de bouw uitgevoerd, vanwege de strak geplande opleverdatum. Ondanks dat bij nieuwbouw vaak voor stucwerk gekozen wordt, krijgen alle woningen hier weefselbehang. Dit hebben we zowel in de woningen als in de gangen en bij de liften aangebracht en aansluitend in diverse kleuren gesaust. Weefselbehang is kwalitatief goed en duurzaam behang dat overschilderbaar en scheuroverbruggend is. We kunnen dit behang ook in patronen aanbrengen en dat is soms best lastig. Maar gelukkig hebben we dit vakmanschap ook in huis. Dankzij de inzet van alle collega’s kunnen de huurders hier straks volgens planning van hun nieuwe woningen genieten.”


‘Samenwerken is het sleutelwoord’

In opdracht van Bouwbedrijf Bakker Arkel levert en monteert Breur IJzerhandel Rivium 276 deuren, 102 postkasten en het ankerwerk voor de kozijnen in de Torenhove in Delft. De groothandel voor bouw en industrie levert eveneens alle overige benodigde gereedschappen en materialen.

“We zijn regelmatig betrokken bij nieuwbouw- en renovatieprojecten”, vertelt directeur Linda Breur van Breur IJzerhandel. “We leveren voornamelijk deuren, hang- en sluitwerk en kozijnen. Op dit moment hebben we zo’n tweeduizend deuren in bestelling staan.” Vertegenwoordiger Herman de Nas voegt toe: “Samenwerken is bij ons het sleutelwoord. Wij denken vanaf de bestekfase met onze klanten mee. Ook stellen we altijd een deurenstaat op en begeleiden we onze werkzaamheden tot aan de oplevering.”

Veilig, geluidswerend en brandwerend
De Nas vervolgt: “De 276 deuren voor de Torenhove bestaan uit voordeuren, bergingsdeuren, centrale deuren en toegangsdeuren van de lift naar de gang. De voordeuren en het hang- en sluitwerk voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen en zijn 42 dB geluidswerend volgens WK II. Verder is een deel van de deuren dertig minuten brandwerend.” Het ankerwerk van de kozijnen stemde Breur IJzerhandel nauwkeurig af met de betrokken leveranciers. De ankers zijn van tevoren op de gevelelementen geboord, zodat het op de bouwplaats alleen nog een kwestie van monteren is.

Eigen monteurs
Begin augustus leverde Breur IJzerhandel de eerste deuren. “We monteren met eigen monteurs”, benadrukt Breur. “Zo waarborgen we onze kwaliteit en flexibiliteit. Bovendien kunnen we snel schakelen, bijvoorbeeld als we ad hoc onderdelen nodig hebben.” Naar verwachting levert Breur IJzerhandel in december op.

Tekst | Lilian Heijmans  Beeld | Lilian Heijmans en Bakker Arkel B.V.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners