01:44
14-09-2018

‘Transformatie oplossing voor overschot aan leegstaande kantoorgebouwen’

De vraag naar woningen is groot, die naar kantoorruimte krimpt. Transformatie kan dan een oplossing zijn. Zoals bij Lux 1 en 2 in Hoofddorp. De voormalige kantoorpanden liggen op een aantrekkelijke locatie bij het centrum. Verder hadden ze de potentie om tot appartementen omgebouwd te kunnen worden. Dat proces is nu nagenoeg afgerond. De uitvoering is in handen van Groenendijk PGN Bouw uit Dordrecht.

De twee gebouwen die nu Lux 1 en Lux 2 heten, tellen ieder vijf bouwlagen. De begane grond omvat echter grotendeels buitenruimte, nieuwe bergingen en parkeermogelijkheden. Dat is rondom de gebouwen voortgezet. Daarmee is het zakelijke

Tekst: Jac Buchholz
Beeld: Groenendijk PGN Bouw
Projectinfo

Kantoren worden appartementen met balkons
Lux 1 en Lux 2; twee kantoorgebouwen die worden getransformeerd tot appartementencomplexen, met woningen die onder meer worden voorzien van deels hangende balkons. De constructies voor die balkons zijn ontworpen en uitgewerkt door Goudriaan BV. Ook het hekwerk voor de balkons en trappenhuizen komt van deze firma.

“We doen zowel het ontwerp, de engineering als de montage”, vertelt directeur Johan Goudriaan. “We doen dit soort transformatieprojecten vaker, daar zijn we op ingericht. De uitdaging is altijd hoe je nieuw en bestaand op een optimale manier op elkaar kunt laten aansluiten.” Dat, zegt hij, en het feit dat tijdens de uitvoering altijd onverwachte zaken spelen, is onvermijdelijk bij werken aan een bestaand object.

Goudriaan werd al in een vroeg stadium door aannemer Groenendijk bij het werk betrokken, geeft Johan Goudriaan aan. “We zijn met de bestaande bouwkundige gegevens en constructie als basis aan de slag gegaan met het ontwerp.” Het monteren van de balkonconstructies gebeurt volgens hem met behulp van steigers. “Het is een krappe bouwplaats en er lopen redelijk wat partijen rond. Dan is het een kwestie van veelvuldig en goed communiceren om te voorkomen dat je elkaar voor de voeten loopt. Dat loopt hier prima.”

Bouwinfo

Login of registreer gratis om deze info te lezen...
TOREN