01:44
14-09-2018

‘Transformatie oplossing voor overschot aan leegstaande kantoorgebouwen’

De vraag naar woningen is groot, die naar kantoorruimte krimpt. Transformatie kan dan een oplossing zijn. Zoals bij Lux 1 en 2 in Hoofddorp. De voormalige kantoorpanden liggen op een aantrekkelijke locatie bij het centrum. Verder hadden ze de potentie om tot appartementen omgebouwd te kunnen worden. Dat proces is nu nagenoeg afgerond. De uitvoering is in handen van Groenendijk PGN Bouw uit Dordrecht.

De twee gebouwen die nu Lux 1 en Lux 2 heten, tellen ieder vijf bouwlagen. De begane grond omvat echter grotendeels buitenruimte, nieuwe bergingen en parkeermogelijkheden. Dat is rondom de gebouwen voortgezet. Daarmee is het zakelijke karakter dat de gebouwen eerst kenmerkte, volledig weggenomen. Nog belangrijker voor die verandering was het aanpassen van de gevels. Het strenge ritme is doorbroken en er zijn horizontale witte sierbanden boven de ramen aangebracht, evenals grijze stucwerkvlakken tussen de ramen, om het spel tussen verticale en horizontale lijnen te benadrukken. Verder zijn de zwarte aluminium vliesgevels vervangen door houten transparante kozijngevels. Belangrijkste aanpassing zijn de nieuw beklede gevels in roodbruin getinte, geplakte metselstenen met bijzondere hoogwaardige isolatie-eigenschappen en detaillering.

Gelijkgetrokken
Een andere belangrijke aanpassing, vertelt projectmanager Roland van Drunen van Groenendijk PGN Bouw, is dat de splitlevelverdieping bij Lux 2 gelijkgetrokken is. “Daarvoor is er een arm verwijderd en hebben we een deel nieuwbouw uitgevoerd.” Dat gebeurde, zegt hij, nadat beide gebouwen volledig waren gestript. Na het verwijderen van de arm werden er voor het nieuwe gedeelte extra heipalen aangebracht. Hoewel beide gebouwen niet gelijktijdig zijn gerealiseerd – het ene stamt uit 1986, het andere uit 1989 – zijn ze nagenoeg gelijk. “Wel hebben ze verschillende draagconstructies; daar kwamen we tijdens het bouwproces achter.” In beide gebouwen zijn nu 34 appartementen te vinden, geeft Van Drunen aan. “Die hebben in hun basisindeling veel overeenkomsten, maar verschillen bijvoorbeeld in omvang, van 77 tot 120 vierkante meter. Kopers konden hun woning deels zelf indelen.”

Hoogwaardige afwerking
De transformatie vond van boven naar beneden plaats. Van Drunen legt uit dat de constructie zodanig is dat er weinig dragende binnenwanden zijn. “In uitgeklede staat zijn het een soort balzalen waarin veel mogelijk was qua indeling. Verder worden ze zeer hoogwaardig afgewerkt. De nieuwe bewoners hebben bijvoorbeeld het tegelwerk en de keukens zelf kunnen uitzoeken en hadden binnen bepaalde kaders de ruimte eigen wensen in te brengen.” De woningen zijn volgens hem energiezuinig, onder andere doordat de gevels zowel aan de binnen- als buitenzijde zijn geïsoleerd. De installaties aanbrengen was, in tegenstelling tot wat vaak in bestaande gebouwen het geval is, niet heel lastig. “Iedere woning heeft een eigen installatie en we hebben waar mogelijk bestaande doorvoeringen en schachten kunnen gebruiken voor leidingen en dergelijke. Wel hebben we even moeten puzzelen met de eis van het nutsbedrijf, dat de meterkasten op een specifieke plek in de onderbouw wilde. Daarnaast was er dus de lijst met individuele wensen per woning, wat bijvoorbeeld consequenties had voor waar aansluitpunten moesten komen.”

Inmiddels is het werk nagenoeg afgerond. Na het weghalen van de steigers moeten wel nog de bestrating en het groen worden aangelegd. Van Drunen: “Dat regelt de ontwikkelaar echter zelf. Wij verwachten vlak voor de bouwvak te kunnen gaan starten met de vooropleveringen en aansluitend de algemene ruimten en definitieve woningopleveringen.”    

Tekst: Jac Buchholz
Beeld: Groenendijk PGN Bouw
Projectinfo

Kantoren worden appartementen met balkons
Lux 1 en Lux 2; twee kantoorgebouwen die worden getransformeerd tot appartementencomplexen, met woningen die onder meer worden voorzien van deels hangende balkons. De constructies voor die balkons zijn ontworpen en uitgewerkt door Goudriaan BV. Ook het hekwerk voor de balkons en trappenhuizen komt van deze firma.

“We doen zowel het ontwerp, de engineering als de montage”, vertelt directeur Johan Goudriaan. “We doen dit soort transformatieprojecten vaker, daar zijn we op ingericht. De uitdaging is altijd hoe je nieuw en bestaand op een optimale manier op elkaar kunt laten aansluiten.” Dat, zegt hij, en het feit dat tijdens de uitvoering altijd onverwachte zaken spelen, is onvermijdelijk bij werken aan een bestaand object.

Goudriaan werd al in een vroeg stadium door aannemer Groenendijk bij het werk betrokken, geeft Johan Goudriaan aan. “We zijn met de bestaande bouwkundige gegevens en constructie als basis aan de slag gegaan met het ontwerp.” Het monteren van de balkonconstructies gebeurt volgens hem met behulp van steigers. “Het is een krappe bouwplaats en er lopen redelijk wat partijen rond. Dan is het een kwestie van veelvuldig en goed communiceren om te voorkomen dat je elkaar voor de voeten loopt. Dat loopt hier prima.”

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever AKM-REALES BV
Architect Ingenieursburo AKM
Aannemer Groenendijk PGN Bouw
Installaties Bokhorst Installatietechniek (W), Elsenga Installatietechniek (E)
Constructie Ingenieursstudio DCK

TOREN