Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Transformatie Delft Hoog resulteert in veelzijdig appartementencomplex
Een lagere borstwering en een terugliggende gevel geven de woningen meer luxe.

Transformatie Delft Hoog resulteert in veelzijdig appartementencomplex

Sinds de oplevering afgelopen mei staat aan de Martinus Nijhofflaan in Delft een prachtig huurappartementencomplex te pronken. Het markante pand, Delft Hoog genaamd, is het resultaat van een twee fasen tellende transformatie van een voormalig kantoorgebouw tot 208 woningen. In opdracht van Van der Vorm Vastgoed Groep verzorgde Klunder Architecten uit Rotterdam het ontwerp van het complex, inclusief de complete engineering van de nieuwe gevel. Daarmee wist het allround bureau ontwerp, engineering en uitvoering andermaal onlosmakelijk met elkaar te verbinden.   

Tekst | Chris Elbers    Beeld | Klunder Architecten

Delft Hoog is een echte blikvanger, qua vormgeving, uitvoering, omvang én hoogte. Na de transformatie van de eerste negen bouwlagen in 2016 vervolmaakte hoofdaannemer De Nieuwe Norm recent de ombouw van de bovenste twaalf etages tot 106 high end en volledig gestoffeerde appartementen met energielabel A. “Het pand heeft een compleet nieuwe indeling gekregen”, aldus Sander Flach, projectarchitect namens Klunder Architecten. “In totaal telt het gebouw nu 208 woonunits die in oppervlakte variëren van 22 tot maar liefst 180 vierkante meter. Hoe hoger je komt, hoe luxer en groter de woningen worden. Die verscheidenheid zorgt ervoor dat Delft Hoog voor elke portemonnee en elke behoefte de perfecte woonruimte biedt.”

Delft Hoog is een echte blikvanger, qua vormgeving, uitvoering, omvang én hoogte.

Delfts Blauw

Van wat saai en grijs naar stijlvol en eigentijds: zó kan Delft Hoog anno 2020 het best getypeerd worden. Daaraan hebben vooral de in fase twee uitgevoerde werkzaamheden bijgedragen. “Terwijl tijdens de eerste ronde eigenlijk alleen de indeling is aangepast en de gevel is vernieuwd, zijn we in fase 2 echt een stuk verder gegaan”, vervolgt Flach. “Allereerst zijn alle twaalf verdiepingen compleet gestript en is slechts de hoofdconstructie behouden. Daarnaast zijn de gevels en betonbanden stevig aangepakt en zijn de woningen voorzien van nieuwe balustrades met glazen hekwerken. De banden nemen naar boven toe af in hoogte. Daardoor lijkt de toren optisch hoger en hebben de bovenste woonlagen meer uitzicht.”

Het waren mooie uitdagingen die Klunder in nauwe samenwerking met verschillende partners aanging. Daaronder waren ook interieurarchitect Crielaers & Company, dat de indeling van de woningen ontwierp, en gevelspecialist Aldowa. Met die laatste partij nam Klunder de engineering van de opvallende gevel voor zijn rekening. “Om tot een fraai ogend en eigentijds gebouw te komen, hebben we aansluitend samen intensief gezocht naar een geschikte beplating”, blikt Flach terug. “Dat heeft geresulteerd in een materiaal waarin de lucht reflecteert en dat het pand min of meer doet oplossen in de omgeving. Met wat fantasie zou je kunnen zeggen dat we daarmee het begrip Delfts Blauw een nieuwe dimensie hebben gegeven. Samen met de verspringende en in diepte variërende gevelpuien levert het een genuanceerd en speels ogend geheel op. Een opvallend onopvallende toren, precies wat we voor ogen hadden.” 


Projectinfo

Circa 25.000 m² schilderwerk

Het succesvolle verloop van de eerste én tweede transformatiefase van Delft Hoog is mede de verdienste van Den Breejen Schilders, sinds 1952 leverancier van totaaloplossingen voor uiteenlopende schilderwerken.

“Ook tijdens fase 2 hebben we onze ruime expertise weer
getoond”, zegt projectleider Richard Bout namens het Sliedrechtse
schildersbedrijf. “Allereerst hebben we in opdracht van De Nieuwe Norm alle woningen behangen. Daarbij is op het eveneens door ons geplaatste glasweefsel een laag latex aangebracht. Verder hebben we aan de binnenzijde van het gebouw diverse schilderwerken uitgevoerd. Zo hebben de binnendeurkozijnen, lifthallen en noodtrappenhuizen van Delft Hoog een fris, eigentijds jasje gekregen.” Dat geldt ook voor de inpandige fietsenstalling en het complete hoofdtrappenhuis, vanaf de begane grond tot en met de 22e verdieping. “Verdeeld over de woningen en algemene ruimten hebben we in samenwerking met onze leverancier in totaal zo’n 25.000 m² schilderwerk afgeleverd”, zegt Bout niet zonder trots. “Een oppervlakte die we regelmatig voor verschillende opdrachtgevers van een passende tint voorzien.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details