Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Transformatie de Citadel | Houten

Transformatie de Citadel | Houten

124 appartementen in een voormalig kantoorgebouw

Betaalbaar bouwen door maximaal prefabriceren

De Citadel in Houten werd ontworpen als kantoorgebouw. Lange tijd was het de huisvesting van diverse uitgevers. Nu wordt het gebouw met zijn bijzondere vorm getransformeerd tot appartementencomplex. Dit zorgt als vanzelf voor bijzondere woningen. 

Bouwbedrijf De Waal Utrecht had de Citadel in Houten al lange tijd in beheer. Toen uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum enige jaren geleden de huur opzegde en nieuwe huurders zich niet aanmeldden vanwege de crisis, ging Bouwbedrijf De Waal Utrecht op zoek naar een nieuwe bestemming voor het pand. “We zagen de mogelijkheden voor een appartementencomplex”, vertelt Wim de Gruijter, directeur van bouwbedrijf De Waal Utrecht. “Maar dit was in strijd met het bestemmingsplan. Toen het bestemmingsplan werd gewijzigd en het vergunningentraject was doorlopen, stond niets ons nog in de weg om de Citadel om te toveren tot een complex met 124 huurappartementen.”

De Citadel

De gevel is nog goed en blijft dus intact.


Planontwikkeling
De Citadel is gebouwd in 1999/2000. De gevel heeft nog steeds een eigentijdse uitstraling, is in goede conditie en is – zeker voor die tijd – behoorlijk goed geïsoleerd. “Reden om de gevel in stand te houden”, vertelt De Gruijter. “Natuurlijk moeten er balkons komen. Deze worden opgehangen aan de bestaande constructie, zodat de gevel niet wordt ontsierd door extra kolommen. Extra isolatie komt aan de binnenzijde met het box-in-boxsysteem. Door de toepassing van metalstudwanden zijn isolatie en herindeling in één keer geregeld.” 

Vergroeningsplan
De 124 appartementen worden divers in vorm en grootte. Bouwbedrijf De Waal Utrecht leverde hiervoor de grote lijnen aan, waarna het plan werd gefinetuned door de architect. Voor de directe omgeving, die nu nog is ingericht als een functioneel kantoorterrein, ontwikkelde zij een vergroeningsplan. Ondergrondse containers, beukenhaagjes en platanen zorgen straks voor een vriendelijke, groene woonomgeving. 

Maximale repetitie
Om de kosten te beperken en het transformatieproces te vereenvoudigen, is gekozen voor maximale repetitie. Zo zijn in alle appartementen de open keuken, het toilet, de badkamer en de technische ruimte identiek. Zo kan De Waal Utrecht maximaal prefabriceren. Zelfs de E-installaties worden volledig geprefabriceerd. Met het stekerbaar systeem hoeft de installateur geen draden meer te trekken, maar uitsluitend de wandcontactdozen te verbinden met de centraaldoos. 

De Citadel

De gevel is nog goed en blijft dus intact.

Gasloos
In het kader van duurzaamheid worden ventilatielucht/water-combiwarmtepompen geïnstalleerd, die fungeren in combinatie met warmteterugwinning (WTW). De Gruijter licht dit toe: “Met een COP van 4 à 4,5 wordt de ventilatielucht opgewaardeerd. Deze extra warmte wordt gebruikt om de verse ventilatielucht, de vloerverwarming en het tap- en douchewater te verwarmen. Is er meer warm water nodig, dan wordt dit aangevuld met behulp van elektriciteit in combinatie met een 170 liter boiler. De badkamer is voorzien van een elektrische radiator.”

“De appartementen hebben zich gevoegd naar het gebouw. Dat heeft bijzondere vormen opgeleverd. De appartementen verschillen in vorm, grootte en uitstraling. Met name de dakwoningen, gerealiseerd in de voormalige technische ruimte, zijn verrassend royaal, hebben een aantrekkelijk balkenplafond en bieden een prachtig uitzicht. Juist die verschillen maken de Citadel aantrekkelijk voor een brede doelgroep.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details