Tramremise

Tramremise Nieuwegein, met groene gevelbekleding en witte sheddaken.

01:44
08-02-2019

Tramremise | Nieuwegein

Nieuwe werkplaats bereidt tramremise Nieuwegein voor op komst Uithoflijn

De tramremise in Nieuwegein wordt flink aangepakt. Naast een uitbreiding van het aantal sporen wordt ook de veertig jaar oude werkplaats vernieuwd. De Vries en Verburg Bouw uit Stolwijk realiseert de nieuwe werkplaats, inclusief werkplaatsvoorzieningen.

“De tramremise wordt voorbereid op de komst van de Uithoflijn”, vertelt projectleider Guido Jongebreur van De Vries en Verburg. “Door deze nieuwe sneltramlijn van Utrecht Centraal naar universiteitscampus De Uithof (sinds november Utrecht Science Park; red.) verdubbelt het tramverkeer in en om Utrecht. Ook zijn de trams van de Uithoflijn anders dan de trams van de

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Alfons Knebel
Projectinfo

‘Wij worden blij van een project als dit’
Alles vanaf de hoogspanningskabel tot aan de wandcontactdozen: Van den Pol Elektrotechniek is verantwoordelijk voor de complete stroomvoorziening en verlichting in de nieuwe tramremise. 

“Het gebouw is all electric”, zegt projectleider Roelf van Wolfswinkel. “Dit sluit aan bij de voortrekkersrol van opdrachtgever Provincie Utrecht als het gaat om duurzaamheid. Vermeldenswaard is ook de smart LED-verlichting. Die is zowel centraal als lokaal regelbaar en voorzien van daglichtregeling plus aanwezigheidssensoren.”

BIM is must
Een tramremise is zeker geen alledaagse opdracht. “Dit gebouw is uniek. Het bevat machines en voorzieningen die je nergens anders aantreft. Veel oplossingen zijn tijdens de bouw bedacht; daarvoor kregen we alle ruimte. Als techneut word je blij van een project zoals dit. Het is echt een uitdaging.” De nieuwe remise is volledig in BIM uitgevoerd. “Er zit enorm veel techniek in. Om conflicten te voorkomen, is BIM hier echt een must.”

Stedenbouw partners

Intergas Verwarming