Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Training Veiligheidsleiderschap
Bouwbedrijf Gebroeders Blokland deed een beroep op Aboma, die met de training Veiligheidsleiderschap praktische handvatten geeft om de veiligheidscultuur te verbeteren.

Training Veiligheidsleiderschap

Geen psychologische peptalk, maar een spiegel voorhouden

Met de ‘harde’ veiligheidsvoorzieningen, zoals een kantplank aan de steiger en de juiste keurmerken, zit het inmiddels wel snor in de bouw. Soms valt er op het gebied van veilig handelen nog wel wat te verbeteren. Maar hoe pak je dat aan, zonder telkens als politieagent te moeten optreden? Bouwbedrijf Gebroeders Blokland deed een beroep op Aboma, die met de training Veiligheidsleiderschap praktische handvatten geeft om de veiligheidscultuur te verbeteren. Een succesformule, zo blijkt, want de vervolgtraining is alweer gepland.

De leidinggevenden hebben hele mooie ‘tips en tricks’ gekregen om veilig werken te stimuleren die ook daadwerkelijk effect sorteren op de bouwplaats.

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers het veiligheidsbewustzijn hoog in het vaandel hebben staan, dat ze meedenken en onveilige situaties melden? Volgens Mitran Boelee van Aboma Consultancy valt of staat dat met hoe een medewerker aangestuurd wordt en waar je als organisatie of leidinggevende je prioriteiten legt. “De leidinggevende heeft een belangrijke taak in het motiveren van medewerkers om met veiligheid aan de slag te gaan. Met onze 3-daagse training Veiligheidsleiderschap onderzoeken we gezamenlijk hoe de mens in elkaar zit op het gebied van veiligheid, zodat er een beeld ontstaat waarom er onveilig wordt gewerkt. Vervolgens delen we praktische handvatten om hier als leidinggevende een draai aan te geven. Op de laatste dag worden acteurs ingevlogen en brengen we de ‘lessons learned’ naar de praktijk.”

Martin Nederveen van Gebroeders Blokland is inmiddels ervaringsdeskundige op dit terrein. “Onze leidinggevenden voelden zich steeds meer politieagent bij het aanspreken van medewerkers op onveilig handelen. En dat stuitte niet zelden op weerstand op de werkvloer. Reden om met Aboma in gesprek te gaan om uit die vicieuze cirkel te komen. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Onze leidinggevenden hebben hele mooie ‘tips en tricks’ gekregen om veilig werken te stimuleren die ook daadwerkelijk effect sorteren op de bouwplaats. Een training waarvan het draaiboek op een ludieke manier is afgestemd op de doelgroep. Geen psychologische peptalk, maar gewoon praktisch vaardigheden bijbrengen, niet te moeilijk en op de bouw gericht. Juist doordat er een spiegel wordt voorgehouden, wordt er veel geleerd. En trouwens ook gelachen.” 

“We merken dat veilig werken nu wat makkelijker ter sprake komt en dat er anders mee om wordt gegaan”, zegt Nederveen. “Onze mensen staan er ook meer voor open. Reden om de training in het najaar opnieuw te organiseren, deels ook met een andere groep, zodat we elkaar scherp houden. Mooie ‘bijvangst’ is bovendien dat veilig werken vaak hand in hand gaat met een betere kwaliteit.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details