Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Totaalpartner in prefab beton
Sandwichelement met ingestorte steenstrips en voorzien van Schöck Isolink® sandwichverankering.

Totaalpartner in prefab beton

Bij producent en leverancier van betonwaren Hoco Beton vinden aannemers, constructeurs en architecten alles onder één dak: van balkons, trappen, wanden, liftschachten en gevelbekledingen in uiteenlopende vormen, kleuren en texturen tot en met draagstructuren met of zonder voorspanning, zoals balken, kolommen, massieve vloeren en TT-platen. Hoe klein of groot de bestelling ook is, de klant staat altijd centraal.

Tekst | Lieke van Zuilekom    Beeld | Hoco Beton

Vanaf de offerte-aanvraag wordt actief meegedacht in het omzetten van traditionele bouwkundige detailleringen naar prefab betonoplossingen, waardoor niet alleen doorlooptijden op de bouw flink worden verkort, maar ook een aanzienlijke kwaliteitswinst wordt geboekt. “Door al in een vroeg stadium mee te denken, kunnen optimalisaties worden behaald in detaillering, malinzet, wapeningshoeveelheden en montage”, aldus adjunct-directeur Luc Op de Beke en accountmanager Sander Bosch. “Door onze producten en processen continu te optimaliseren en innoveren, sluiten wij aan op de marktwensen van vandaag én morgen.”

Snel schakelen

Hoco Beton beschikt over alle disciplines die nodig zijn om tot een goed resultaat te komen, aldus Op de Beke. “Wij hebben de capaciteit om ontwerpproces, calculatie, engineering, productie en logistiek in eigen beheer te faciliteren, afhankelijk van de wensen van de markt. Hierdoor kunnen we snel schakelen. Hoco Beton kent bovendien lange dienstverbanden en heeft ruime ervaring in de realisatie van de meest uiteenlopende prefab betonoplossingen.” Bosch: “We komen graag al in een vroegtijdig projectstadium aan tafel, om als ontwerppartner met de aannemer, constructeur en architect mee te denken over detailleringen en optimalisaties en om als specialist te adviseren in een praktische, maakbare en kostenefficiënte prefab oplossing. Bijvoorbeeld met betrekking tot de sandwichgevels, waarbij we complete gevelelementen inclusief binnenblad, buitenblad, spouw­isolatie, kozijnen en afwerking leveren. Daarbij zoeken we actief naar mogelijkheden om met een beperkt aantal mallen een heel diverse en hoogwaardige gevel te produceren.”

Bloembak voorzien van bloemenmotief. Deze foto is gemaakt op het tasveld van Hoco Beton.

Alles onder één dak

Na gunning van de opdracht start het engineeringtraject, waarbij een voorbereidingsplanning is overeengekomen. “Het project wordt dan 3D gemodelleerd conform de laatste BIM standaarden, waarna Hoco Beton de productietekeningen uit het model genereert”, aldus Bosch. “De vormtekeningen gaan naar de mallenmakers, de wapeningstekeningen naar de ijzervlechters. Bovendien beschikt Hoco Beton over een eigen laboratorium en betoncentrale. Deze betoncentrale beschikt over meerdere silo’s, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen ‘gewone’ grijze beton en het projectspecifieke sierbeton. Vanuit onze betoncentrales wordt het beton volautomatisch en met een kubelbaan getransporteerd naar één van de vijf ruim opgezette productiehallen. Zodra de elementen zijn gestort en uitgehard, worden zij ontkist en opgeslagen op ons tasveld, vanaf waar ze just-in-time naar de bouwplaats worden vervoerd.”

Nieuwste technieken

Architecten zoeken steeds naar nieuwe uitdagingen in hun creaties. Hoco Beton gaat hier graag in mee, vertelt Bosch. “We optimaliseren onze producten en processen continu. Zo maakt onze engineeringsafdeling gebruik van de nieuwste technieken in teken- en rekensoftware.” Op de Beke: “Dankzij ons hoog gekwalificeerde personeel en onze ruime kennis en expertise zijn wij in staat om de meest complexe constructies te construeren en modelleren. Door het gebruik van BIM-software kunnen wij BIM-modellen uitwisselen met alle relevante stakeholders. Hierdoor behoren afstemmingsproblemen tot het verleden.” Sinds 2018 maakt Hoco Beton bovendien gebruik van een Holo lens. “Met deze lens worden middels Augmented Interactive Reality (AIR) de wapeningskorven geprojecteerd op de productietafels. Bovendien wordt de Holo lens gebruikt voor de kwaliteitscontrole. De eerste resultaten van de Holo lens wijzen uit dat we efficiënter kunnen werken, faalkosten worden beperkt en de kwaliteit van de betonproducten nog verder wordt verhoogd. Deze techniek zorgt ervoor dat we op korte termijn papierloos kunnen gaan produceren. Dit draagt bij aan onze digital manufacturing ambitie.”

Accountmanager Sander Bosch.
Sander Bosch is sinds 1 mei werkzaam bij Hoco Beton, als accountmanager op de verkoopafdeling. Hiervoor is hij 10 jaar actief geweest binnen de gevelbranche, in eerste instantie als engineer/projectbegeleider en daarna als projectleider. Voor die tijd was hij werkzaam als engineer bij een ingenieursbureau voor prefab betonelementen.

Voor de productie van de sandwichelementen maakt Hoco Beton standaard gebruik van Schöck Isolink® glasvezel gevelankers, om koudebruggen tegen te gaan. Daarmee komt de producent en leverancier van betonwaren tegemoet aan de nieuwe BENG-eisen. Bovendien is Hoco Beton aangesloten bij branchevereniging Betonhuis Constructief Prefab. “We zijn actief in diverse commissies en werkgroepen en denken out-of-the-box mee over vraagstukken die onze sector bezighouden”, besluit Op de Beke. “Van beroepsrichtlijnen en normtechnische aspecten tot en met demontabel-/modulair en circulair bouwen, waarbij we actief kijken naar de mogelijkheden voor Hoco Beton.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details