Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Totaalinstallatie voor monumentaal pand met zorgfunctie
De monumentale status van het pand leverde de nodige uitdagingen op.

Totaalinstallatie voor monumentaal pand met zorgfunctie

‘We bouwden de nieuwe installatie op vanaf nul’

Van der Sluis Utiliteit en Boer en Van Veen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de complete E- en W-installaties in het getransformeerde pand van de HBS in Kampen. “Het is altijd leuk om samen als totaalinstallateur aan zo’n mooi project te werken.”

De bedrijven, beide onderdeel van Van der Sluis Technische Bedrijven, werden zo’n drie jaar geleden betrokken bij het project. Pascal Kemerink, teamleider uitvoering bij Van der Sluis Utiliteit: “In eerste instantie om te kijken naar de haalbaarheid van de case, qua kosten en mogelijkheden. Dat gebeurde toen in een soort bouwteamconstructie en met deze bedrijven zijn we verder gegaan met de uitvoering.”

In december 2022 werd gestart met het strippen van het pand. Inmiddels is de ruwbouw afgerond en is een groot deel van de installatie al aangelegd. Ferdi Korterink, projectleider bij Boer en Van Veen: “Met name de voorbereidingen, zoals het vernieuwen van het rioolstelsel in het pand, kostten veel tijd. We zijn begonnen met het aanleggen van alle distributieleidingen. Er zitten heel wat meters aan buis en koper in.”

Het pand wordt in februari 2025 opgeleverd.

Verzakte fundering

Doordat het pand oorspronkelijk werd gebouwd als schoolgebouw, was het ook voorzien van zowel bouwkundige als technische installaties met een schoolfunctie. Er waren wat sanitaire voorzieningen, radiatoren en een ketelruimte. Kemerink: “Om te voldoen aan de wensen voor ouderenbewoning, zijn we de nieuwe installatie vanaf nul gaan opbouwen. De sloper is eerst twee maanden bezig geweest met het strippen van het pand. Toen bleek dat de fundering van het pand op een hoek 34 centimeter was verzakt, doordat daar vroeger een gracht langs liep. Hoofdaannemer Salverda heeft dit opgepakt door extra buispalen in te brengen en de fundering te stabiliseren. Daarna zijn wij begonnen met het aanbrengen van de leidingen en het kanaalwerk voor het storten van de vloer. Alle leidingen zitten weggewerkt in de vloeren en onder de plafonds. In de laatste fase van de bouw kunnen we daardoor in elk appartement eindigen met de voorzieningen. Het gaat daarbij onder andere om koeling, verwarming, tapwater, elektra, ventilatie, riolering en een data- en brandmeldinstallatie.”

Leidingen worden uit het zicht weggewerkt.

Het pand is straks voor de nieuwe bewoners van alle gemakken voorzien, vertelt Korterink. “We installeren een KNX domotica-installatie. Door middel van fysiek meervoudige tasters kunnen verschillende zaken worden aangestuurd, zoals verlichting, temperatuur, ventilatie, gordijnen en ramen. Ook wordt er een koppeling gemaakt naar een zorgdomoticasysteem waardoor de bediening ook beschikbaar komt op een tablet en kunnen in de toekomst makkelijk zorggerelateerde zaken worden toegevoegd  naar de behoefte van de bewoner.”

Uitdagingen door monumentale status

De monumentenstatus van het pand maakt het een bijzonder project, maar wel één met uitdagingen. Zo werd er in de fundering een monumentale tunnel gevonden, waardoor de route van de leidingen moest worden omgelegd. Kemerink: “Daarbij gaat het pand draaien op bodemenergie. Hiervoor worden er tien dubbele bodemlussen van ongeveer 300 meter diep aangebracht nabij het pand. We zijn nu druk bezig met het engineeren hiervan. Het is een archeologisch belangrijk gebied, wat het lastiger maakt. Omdat alle leidingen en kabels worden weggewerkt, moeten we alles heel goed controleren. Zo heeft Boer en Van Veen alle rioolstelsels volgezet met een rookmachine om eventuele lekken op te sporen. Ook zijn de water- en cv-installaties getest met luchtdruk.”

Van der Sluis Utiliteit en Boer en Van Veen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de complete E- en W-installaties in het getransformeerde pand van de HBS in Kampen.

Gedurende het transformatieproces zijn er nog wat plannen aangepast. In eerste instantie zou het pand niet volledig gasloos worden, maar dat is nu wel het geval. Op het dak liggen 112 PV-panelen en de opgewekte stroom wordt gebruikt om onder andere de grote E-ketel en de water/water-warmtepomp te voeden.

Een compleet en flink project voor de zusterbedrijven. De samenwerking met andere partijen verloopt uitstekend. Kemerink: “We hebben korte lijntjes en werken goed samen om de planning te halen, ook als we onverwachte zaken tegenkomen. Het is weer heel leuk om als Van der Sluis Technische Bedrijven de totaalinstallateur te zijn van zo’n mooi project. Dat is ook onze kracht: het bieden van totaaloplossingen van ontwerp tot realisatie en onderhoud.”

Het pand wordt in februari 2025 opgeleverd. Van der Sluis streeft ernaar begin november 2024 haar werkzaamheden af te ronden en te starten met het instellen en regelen van alle installaties in het pand.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details