Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Totaalinstallatie:  gasloos en volledig in 3D/BIM
De torens voegen een hoogte-accent toe aan de laagbouwwijk Paddepoel.

Totaalinstallatie: gasloos en volledig in 3D/BIM

Alle gebouwinstallaties (E&W) van Atlas en House of Groningen worden inclusief BIM-engineering uitgevoerd door Aalbers Installatietechniek uit Nieuw-Buinen. De bouwlogistiek (tunnelbouw/één verdieping per week) vroeg om een zeer intensief voorbereidingstraject, zowel in ontwerp als uitvoering. Projectleider Marcel Duimering: “Wij maken met Plegt-Vos bijvoorbeeld gebruik van nauwkeurige ‘as built-foto’s’ op de bouw, waardoor 3D-ontwerp en resultaat dagelijks over elkaar heen kunnen worden gelegd.”

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Atlas en House of Groningen worden volledig gasloos verwarmd, met behulp van het warmtenet van Warmtestad, met een basis warmwatertemperatuur van 70°C. Bij Atlas wordt gebruikgemaakt van clusterverwarming en CO2-gestuurde ventilatie met gebruik van warmteterugwinning; House of Groningen wordt onder meer voorzien van Climarad ventilatie-units voor een optimaal binnenklimaat.

De grootste uitdaging was de tunnelbouwlogistiek, aldus Duimering. “De planning was ambitieus en diende in verband met corona enigszins te worden bijgesteld; logistiek hebben wij het uitstekend geregeld met alle partijen, in deze toch bijzondere situatie. Uitermate belangrijk is dat de installaties volledig in 3D zijn ontworpen, waarbij dagelijks bouwfoto’s worden gemaakt die over het BIM-ontwerp heen kunnen worden gelegd. Onze uitvoerders controleerden dit dagelijks.”

Prefab installatie-onderdelen zijn in de logistiek van de cascobouw zoveel mogelijk meegenomen. “Zo zijn de radiatoren in de raamsponningen mee naar boven gegaan voorafgaand aan de montage. De warmtekasten en leidingschachten van het sanitair worden prefab aangeleverd door de groothandel. De cascobouw van gebouw Atlas is afgerond, bij House of Groningen hebben wij nog enkele maanden werk voor de boeg. Atlas was deze zomer klaar, House of Groningen is eind dit jaar gereed.”


Projectinfo

Integrale benadering afbouwwerkzaamheden

In opdracht van Plegt-Vos verzorgt Heigro een omvangrijk deel van de afbouwwerkzaamheden van woontorens Atlas en House of Groningen. Met eigen mensen en vaste onderaannemers wordt voorzien in het leveren en plaatsen van scheidingswanden en systeemwanden/-plafonds, alsmede het stuc- en spackwerk.

De twee woontorens worden getunneld gerealiseerd, waardoor een strakke planning is vereist. Met een integrale benadering van activiteiten streeft Heigro naar een duurzame en kwalitatief hoogstaande uitvoering van de afbouwwerkzaamheden, vertelt Rob Groote. “Hierbij staan de wensen van onze opdrachtgever voorop. Om de aanvoer en verwerking van materialen op de bouwplaats zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, worden de materialen voor scheidings- en systeemwanden als pakket aangeleverd en geplaatst voordat de tunnel wordt geplaatst. Dit heeft ook Arbotechnisch een groot voordeel (geen overbodige fysieke belasting; red.). Op deze manier kunnen wij borgen dat de lean-planning van de opdrachtgever, met daarbij de bouwhoogte als extra uitdaging, soepel verloopt.”


Projectinfo

Vlotte cascobouw op basis van totaalconcept

Het volledige betoncasco van Atlas en House of Groningen is inclusief leveranties van beton, wapening en bekisting in tunnelbouw uitgevoerd door Casco Bouw Nederland uit Staphorst. “Met vaste partijen en een gedeelde mentaliteit kon worden verzekerd dat alle partijen intensief samenwerkten. Bovendien zaten de ’treintjes’ er meteen goed in”, vertelt directeur Jan Hokse.

Casco Bouw Nederland realiseerde de verdiepingen inclusief prefab kernen, stabiliteitswanden en HSB, met inbegrip van de bevoorrading vooraf met afbouwmaterialen in een tempo van 5 dagen per verdieping. Het werk is uitgevoerd in twee bouwstromen. De 17 bouwlagen van Atlas werden uitgevoerd in de periode van week 40-2019 t/m week 10-2020 en de 23 bouwlagen van House of Groningen van week 45-2019 t/m week 28-2020. “Tunnelbouw is per definitie lean-denken”, zegt Hokse. “Alle partijen vroeg in het proces laten aanschuiven, leidt tot een bouw die soepel verloopt; dat is gelukt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details