Luchtdicht bouwen

De Celdex EPDM Stelkozijnband.

01:58
14-12-2018

Totaalaanpak voor luchtdicht bouwen

Vanaf 2020 moet, conform de Europese richtlijn EPBD, al onze nieuwbouw bijna energieneutraal zijn. Om deze doelstelling te kunnen halen, is energiezuinig bouwen noodzakelijk. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is luchtdicht bouwen, waarmee u het energieverlies door luchtlekken tot wel 30 procent kunt reduceren. Bovendien wordt door de strikte scheiding van binnen- en buitenlucht condens in de constructie voorkomen, de geluidsisolatie verbeterd en een optimale waterdichtheid gegarandeerd, met een zeer prettig leefklimaat als resultaat.

De Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG) ontwikkelingen lopen synchroon met diverse andere trends in de bouw, die de uitvoering ervan bemoeilijken. Zo worden handjes op de bouw steeds schaarser, weet Claus den Dunnen, Salesmanager van Celdex, producent van kunststofschuim afdichtingsproducten. “Om dit tekort te ondervangen, zetten steeds meer bouwbedrijven in op industrialisering. Dit vraagt om een andere benadering van luchtdicht bouwen én de producten die hiervoor nodig zijn.”

Prefabricage
In de toekomst verwacht hij dat steeds meer wordt ingezet op prefabricage. Zowel in de woningbouw als in de utiliteits- en industriebouw, waarbij producten in de fabriek, op klantmaat en onder de beste (klimaat)omstandigheden worden vervaardigd. Van de constructie tot en met de installaties én gevelelementen, die inclusief ramen, deuren, beglazingen en afdichtingsmaterialen worden geleverd. “Om hier optimaal invulling aan te geven, is een integrale bouwaanpak onontbeerlijk”, aldus Den Dunnen. “Met ons Dichtgarant concept sluiten wij hier optimaal op aan.”

Celdex is ruim 35 jaar actief in de productie van kunststofschuim afdichtingsproducten. “Sinds 10 jaar houden we ons bezig met luchtdicht bouwen. We hebben een uitgebreid productenpakket ontwikkeld, van de luchtdichting van enkel- en meervoudige dakdoorvoeren tot en met de oplegging en luchtdichting van vloerelementen en luchtdichting van stelkozijnen op kalkzandsteen en betonnen spouwbladen. Typische (prefab)producten zijn onze Celdex EPDM Stelkozijnband, met een functioneel voegbereik van 2 tot 15 mm en onze Celdex Panelseal en Pre-seal, voor de luchtdichting van aansluitnaden bij resp. lichtere en zwaardere bouwelementen.”

Dichtgarant
Dichtgarant gaat echter verder dan sec de ontwikkeling en productie van (prefab) luchtdichtingsproducten, vertelt hij. “Het is de naam van onze totaalaanpak voor luchtdicht bouwen, waarin ook advisering, training en begeleiding zijn geïntegreerd. Drie accountmanagers en een productmanager Luchtdicht Bouwen zetten zich dagelijks in om de aannemerij, bouwbedrijven en de toeleverende industrie optimaal te ondersteunen. Of het nu gaat om nieuwbouw, renovatie of industriebouw. In de adviesfase denken wij graag mee over constructie, materiaalgebruik en kritische aansluitingen. Detailleringen van daken, gevels, vloeren en kozijnen worden nauwgezet in kaart gebracht, waarna we de best passende producten voor ieder project selecteren, produceren en leveren. Om een vlekkeloze montage te garanderen, zorgen we bovendien voor een goede begeleiding en training. In de fabriek van de verwerker, op de bouwplaats of op onze locatie in Boxtel. Op verzoek laten we de luchtdichtheid van onze producten voor oplevering testen door een onafhankelijk instituut, middels een thermografische analyse of blowerdoortest.”

Voor het MorgenWonen concept van VolkerWessels heeft Celdex recent een prefabconcept voor luchtdichte afdichting uitgewerkt, waarin diverse Celdex-producten zijn verwerkt. Van een Panelseal voor het betoncasco tot en met een PVC 099 voor de dakelementen en diverse manchettes voor de doorvoeren. “Voor WEBO hebben we bovendien diverse projecten voor steigerloos bouwen uitgevoerd, waarin onder andere onze EPDM Stelkozijnband en Pre-seal zijn verwerkt.”   

Luchtdicht bouwen

De Celdex Pre-seal LF voor HSB dakelementen.


Detailboek voor luchtdicht bouwen
Binnen het Dichtgarant concept heeft Celdex toegewerkt naar een Dichtgarant detailboek, waarin niet alleen de ontwikkelingen, bottlenecks en mogelijke (product)oplossingen voor luchtdicht bouwen worden gedeeld, maar ook meer dan 50 standaarddetailleringen zijn opgenomen. In september is de nieuwste versie van het detailboek verschenen. U kunt dit boek aanvragen via sales@celdex.nl.

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: Celdex

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: Celdex , Detailboek , luchtdicht bouwen , Nieuws

Stedenbouw partners

Eric van den Broek181119-141602-verbouwing-rco-house-bouwvakkers-overleggen-hoe-de-bovenste-wandelementen-in-de-ensemblezaal-geplaatst-moeten-worden-credits-renske-vrolijk-kopieren