Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Toren II Terras aan de Maas, Spijkenisse

Toren II Terras aan de Maas, Spijkenisse

‘Geen één-op-één kopie’

Tien jaar geleden werd in Spijkenisse een luxe, 100 meter hoge woontoren gebouwd; Terras aan de Maas I. De bouw van een tweede, soortgelijke toren werd vanwege de economische crisis uitgesteld. In 2018 werd de bouw van Terras aan de Maas II alsnog gestart. De ruwbouw is nu nagenoeg afgerond. Het project is een ontwikkeling vanuit VOF Dijkzone en wordt uitgevoerd door VORM.

Beide torens liggen aan de boorden van de Oude Maas en zijn echte eyecatchers met hun grillige vorm, grote balkons en fraaie gevelafwerking met onder meer natuursteen. Harold Clabbers, senior projectontwikkelaar bij VORM, vertelt dat de torens eenzelfde uitstraling hebben en ook op een vrijwel identieke manier worden gebouwd. “Maar het zijn geen één-op-één kopieën, in de details zit verschil. Sowieso is toren B met 70 meter lager dan toren A, die 100 meter hoog is. Bovendien zijn we tien jaar verder. Bepaalde aspecten zijn afgestemd op de regelgeving van nu, al waren de plannen in 2010 al heel vooruitstrevend en hebben we niet veel hoeven aanpassen.”

10698_ext_06-kopieren

Toren B is met 70 meter lager dan toren A, die 100 meter hoog is.

 

Waar in toren A, opgeleverd in 2013, nog commerciële ruimte zit, bestaat toren B volledig uit appartementen. Zowel koop als huur in het sociale, midden- en deels hogere segment. “Dat is conform de afspraak met de woningcorporatie, die zich tegenwoordig alleen nog maar mag toeleggen op sociale woningbouw. Wij voldoen hiermee voor een deel aan de vraag naar huurwoningen in het sociale huursegment. Daar hebben we marktonderzoek naar gedaan.” Clabbers legt uit dat Stichting Humanitas, zoals bij Toren A, ook voor de woningen van Toren B zorg op maat aan huis kan leveren. “De woningen zijn dus eveneens heel geschikt voor mensen met een zorgvraag die nog zelfstandig kunnen wonen.”

Excellente gebieden

Omdat tijdens de voorbereidingen op de bouw van toren A al het volledige vergunningentraject was geregeld, hoefde daar nu minder tijd in te worden gestoken. Clabbers: “Zoals gezegd hebben we gekeken naar de huidige bouw­eisen en op basis daarvan bepaalde aanpassingen doorgevoerd. Temeer omdat dit project behoort tot de Excellente gebieden ten tijde van de totaalontwikkeling van Toren A en Toren B, voorbeeldgebieden met veel aandacht voor energiezuinige nieuwbouw. In de nieuwe toren komt onder meer ook een WTW-installatie. Bovendien wordt Toren B aangesloten op de reeds gerealiseerde collectieve WKO-installatie.” Hij vertelt dat qua comfort in de woningen regelmatig overleg is met de VvE, die al actief is voor toren A. “Omdat beide torens in de toekomst onder één hoofd-VvE vallen.”

Beide torens liggen aan de boorden van de Oude Maas.

 

Just-in-time

De bouw van toren B is nu in volle gang. Met het storten van een laatste tunnel is de ruwbouw nagenoeg afgerond, met de afbouw is inmiddels gestart. Wijzend op de verschillen in bouwmethode noemt Clabbers als voorbeeld de andere bodemgesteldheid bij toren B. Hij vertelt verder dat de bouwplaats niet veel ruimte biedt, waardoor er veelal just-in-time wordt aangeleverd. “Wat de logistiek betreft moeten we natuurlijk rekening houden met de veiligheid in de omgeving. Daar is bij het vastleggen van de aanvoerroutes goed naar gekeken.” Een andere uitdaging is de invloed van de wind op onder andere de bouwkranen. “Daardoor hebben we een aantal dagen windverlet gehad. Daarnaast speelt het coronavirus een rol. Het is lastig om nu aan voldoende personeel te komen.”

Toch loopt de bouw redelijk volgens schema, geeft Clabbers aan. “We verwachten aan het eind van het jaar de eerste fase te kunnen opleveren en in de loop van het eerste kwartaal van 2021 definitief te kunnen afronden.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details