Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Top-Up, Amsterdam | Circulair dankzij prefab beton

Top-Up, Amsterdam | Circulair dankzij prefab beton

De 28 woon-werklofts zijn volledig vrij indeelbaar

Hoewel aannemer Hillen & Roosen Top-Up Amsterdam heeft gebouwd voor de komende vijftig jaar, kan dit vernieuwde woon-werkgebouw ook al eerder een andere functie krijgen. Daarnaast is het gebouw circulair, dankzij de wanden en vloeren van prefab. “De onderdelen zijn eenvoudig uit elkaar te halen.”

In navolging van de realisatie van Patch22, het houten woongebouw in Amsterdam-Noord, heeft Hillen & Roosen samen met opdrachtgever Lemniskade gebouw Top-Up ontwikkeld. Tijdens de bouw van Patch22 kocht Lemniskade het naastgelegen pand, waar het vroegere staatsbedrijf PTT in het verleden de trans-Atlantische telefoonkabels testte op waterdichtheid. “Na die aankoop hebben we gezamenlijk naar de mogelijkheden van dit betonnen gebouw gekeken”, vertelt projectleider Bart van Diemen van Hillen & Roosen.

Die aankoop vond zo’n vijf jaar geleden plaats en tijdens de gesprekken kwamen beide bedrijven tot overeenstemming dat het gebouw geschikt gemaakt moest worden om in te wonen en te werken. Daarbij gaf architect Tom Franzen aan dat hij de betonnen constructie van het oorspronkelijke gebouw intact wilde houden. “Dat is industrieel erfgoed”, legt Van Diemen uit. “Op het gebouw hebben we gezorgd voor zeven verdiepingen met 28 woon-werklofts, vandaar de naam Top-Up. Hierin hebben we gekozen voor een hybride oplossing: de vloer en de kernwanden zijn van prefab beton, de kolommen van de draagconstructie van hout.”

Sloop

Voordat de bouw kon beginnen, werd het voormalige PTT-gebouw eerst grotendeels gesloopt. Hierbij was ook een asbestsanering nodig, die vanaf november 2018 tot en met het eind van dat jaar werd uitgevoerd. Na de sloopwerkzaamheden, die vanaf januari tot en met februari 2019 duurden, moest zelfs een explosievenonderzoek worden uitgevoerd. “In deze wijk stond in het verleden een fabriek van Fokker, die tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebombardeerd”, verklaart Van Diemen. “Twee bommen zijn nog niet gevonden, dus hebben we onderzocht of ze onder dit gebouw zaten. Gelukkig hebben we ze niet gevonden.”

Het nieuwe gebouw Top-Up Amsterdam.

Demontabel

Met name het gebruik van prefab beton beschouwt hij als een bijzondere oplossing. “Dit gebouw staat in de Amsterdamse wijk Buiksloterham, dat duurzaamheid als voornaamste kenmerk heeft. Door alle onderdelen te prefabriceren, is het gebouw op een bepaald moment in de toekomst ook weer uit elkaar te halen en op een andere locatie te plaatsen.” Om diezelfde reden zijn de 28 woon-werklofts volledig vrij indeelbaar, legt Van Diemen uit. “De benodigde installaties bevinden zich bij de ingang van de lofts. Bewoners kunnen naar eigen inzicht de installaties zelf verleggen en hun woning zelf indelen, onder meer dankzij de toepassing van een verhoogde vloer. Zo hebben we de woningen toekomstbestendig gemaakt.”

Daarnaast beschikken de lofts over een buitenruimte van minimaal 29 m², met daarbij een gevel van hout en glas die dienst doet als thermische buffer en geluidwering. Bovenop het gebouw liggen zonnepanelen en het regenwater wordt opgevangen voor huishoudelijk gebruik in een grijswatercircuit. Iedere verdieping beschikt over vier lofts. “We hebben de zeven verdiepingen in zes werken tijd gemaakt. Dit komt vooral omdat we het skelet inclusief de gevelpuien als een soort legosysteem op elkaar hebben gestapeld.”

Achter Top-Up heeft Hillen & Roosen een nieuw parkeergebouw gerealiseerd voor 48 auto’s en fietsen. Dit gebouw bestaat voornamelijk uit een staalconstructie, prefab vloeren en een gelijmde metselwerk gevel, met daarnaast een sedumdak dat onder meer dient als buffer voor de opslag en afvoer van regenwater.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?