Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Top Installatiegroep werkt mee aan ‘Fabriek van de Toekomst’
In het pand worden 26 soorten W-leidingen verwerkt.

Top Installatiegroep werkt mee aan ‘Fabriek van de Toekomst’

Afgelopen voorjaar is gestart met de bouw van een nieuwe groenteproductiefabriek voor Hessing Supervers op bedrijventerrein Greenport Venlo. Op een perceel van 100.000 m² wordt een productielocatie gerealiseerd met een totaal vloeroppervlak van circa 62.000 m². De ‘Fabriek van de Toekomst’ functioneert zonder gasaansluiting en wordt verwarmd met restwarmte van de koelinstallaties. W-installateur vanPanhuis Hoogeveen verwerkt alleen al 26 soorten leidingen in het pand.

De productielocatie van Hessing komt officieel in Sevenum, in de gemeente Horst aan de Maas te liggen en wordt in het najaar van 2022 opgeleverd conform duurzaamheidsstandaard BREEAM ‘Very Good’. Eind 2022 verhuizen de eerste groentelijnen uit Helmond, Belfeld en Zwaagdijk en wordt de productie opgestart. De nieuwe fabriek moet eind 2023 volop draaien. Uiteindelijk staat de productielocatie van het internationaal opererende bedrijf vol met machines voor het keuren, wassen, snijden, mengen en verpakken van groente en fruit.

Afstemming

vanPanhuis Hoogeveen verzorgt de volledige werktuigbouwkundige installaties en de regeltechniek, alsmede de procestechniek voor de gebruiksfase van de fabriek. “Dat zijn verschillende trajectdelen in de bouw”, zegt projectleider Paul Peet. “De hoofdaannemer levert op in november; het opbouwen van de machines gaat deels al beginnen als de bouw nog bezig is. Dat vereist een goede coördinatie en afstemming tussen de verschillende partijen, gecoördineerd vanuit het BIM-model. Alleen al in ons W-deel moeten 26 soorten leidingen worden verwerkt en moet intensief worden samengewerkt met de installateurs voor het koelingsdeel, van de sprinklers en van de elektra. Daarbij doen wij ook de vloerverwarming in de volledige tussenlaag om condensvorming tegen te gaan; de procestechniek is een samenwerking met VHI. Ook hierin moeten alle genoemde partijen samenwerken.”

Geen gasaansluiting

De nieuwe productielocatie ligt in één van de grootste tuinbouwgebieden van Nederland, waardoor Hessing lokale producten sneller kan verwerken en beter kan inspelen op de sterk groeiende vraag van consumenten naar verse groente en fruit. Het verwerken van verse groente tot kwaliteitsproducten als maaltijdsalades vereist snelheid en flexibiliteit. ‘Gisteren geoogst, vandaag verwerkt, morgen in de winkel’ is het uitgangspunt. “De temperatuur in het gekoelde productiedeel wordt zo laag mogelijk gehouden; wij proberen binnen BREEAM echt het maximale uit het ontwerp te halen”, zegt Peet. “Dit soort fabrieken blijven grootverbruikers qua elektra en water, maar alle bemenste ruimten worden volledig met restwarmte van de koeling verwarmd, met een warmtepomp als back-up. Het pand heeft geen gasaansluiting meer nodig.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details