Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Toenemend aantal opdrachtgevers professionaliseert rol in bouwprojecten’

Toenemend aantal opdrachtgevers professionaliseert rol in bouwprojecten’

Naast aannemende partijen zijn ook opdrachtgevers in de bouw verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werk­omgeving. De opdrachtgever verzorgt bijvoorbeeld de werklocatie of schrijft werkmethoden voor. Op grond van de wet kan een opdrachtgever worden aangesproken op de arbeidsomstandigheden; verder kent het Arbobesluit verplichtingen voor opdrachtgevers in de bouw. Deze zijn recent aangescherpt, met een verhoogd bewustzijn als resultaat.

“Verantwoord opdrachtgeverschap biedt bovenal voordelen”, zegt senior adviseur Marco van den Bogaerdt van Aboma, dat bedrijven en instanties begeleidt op het gebied van veiligheidsmanagement. “Veilig en gezond werken en kwaliteit gaan hand-in-hand. Er zijn minder faalkosten; daarnaast draagt verantwoord opdrachtgeverschap bij aan de continuïteit van de dienstverlening, het bedrijfsimago en het welzijn van medewerkers en cliënten. Wij zien mede hierom een toenemend bewustzijn bij opdrachtgevers in de bouw met betrekking tot veilig en gezond bouwen.” Bij uitvoerende partijen is dat bewustzijn er al langer; juist de professionalisering van de opdrachtgeverskant kan helpen, aldus Van den Bogaerdt. “Bij onderhoud of renovatie is de gebouweigenaar bijvoorbeeld aansprakelijk voor de veilige toegang tot het dak en bij asbestrisico’s is een vooronderzoek door de opdrachtgever verplicht. Aannemers wijzen opdrachtgevers hier steeds vaker op.”

‘Van reactief naar proactief beleid’

De aansturing van bouwprojecten in de uitvoeringsfase is ook een aandachtspunt. Bijvoorbeeld met betrekking tot afspraken over de eisen waaraan de opdrachtnemer moet voldoen en de manier waarop dit gecontroleerd wordt door de opdrachtgever. De rol van de opdrachtgever in de bouw raakt steeds meer geprofessionaliseerd, naar analogie van de industrie en het daar gehanteerde veiligheidsmanagement, ziet Van den Bogaerdt in de praktijk. “Vooral bij overheidsinstellingen en grotere gemeenten zien wij op dit gebied een verheugende transitie van reactief naar proactief beleid.” Aboma ondersteunt opdrachtgevers met gebouwinventarisaties, bouwveiligheidsplannen, projectinspecties en diverse audits. “In de audits komen in ieder geval thema’s aan de orde die vanwege de wettelijke verplichtingen en vanuit goed opdrachtgeverschap belangrijk zijn, waaronder werken in de publieke ruimte – denk aan toetsing van bouwveiligheidsplannen en de veilige inrichting van werkzaamheden. Het is voor opdrachtgevers in de bouw essentieel op de hoogte te zijn van de aansprakelijkheden op dit gebied.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details