‘Het lijkt wel nieuwbouw’. Dat is een veelgehoorde reactie sinds de eerste woningen van het Blomwijckerpad in Amsterdam weer uit de steigers zijn. Een mooi compliment voor dit renovatieproject, dat bovendien het eerste aardgasvrije project is van woningcorporatie Stadgenoot.
Tekst | Patricia van der Beek Beeld | IJsselmonde
Project Blomwijckerpad is onderdeel van de Wildemanbuurt in Osdorp-Oost en bestaat uit 144 woningen aan het Blomwijckerpad, het Cromme Camp, de Witte Klok en het Groenpad. In opdracht van Stadgenoot en naar het ontwerp van Vanschagen Architecten verfraait, verduurzaamt en verbetert bouwbedrijf Logchies deze woningen. Het buitengevelisolatiesysteem van Sto Isoned BV, aangebracht door IJsselmonde, levert hieraan een belangrijke bijdrage.
“We maken het Blomwijckerpad toekomstproof”, vertelt projectregisseur Rob Boomgaart van Stadgenoot. “Conform de ambities van de gemeente Amsterdam voor de Wildemanbuurt gaan onze woningen hier van het gas af. Het energielabel wordt flink verhoogd, van F/G naar A.” Marije Bakker, Manager Renovatie bij Logchies, voegt toe: “We pakken de woningen van binnen en buiten aan. In samenwerking met Sto en IJsselmonde pakken we de hele gevel in. Ook isoleren we de zolders en bergingen en vervangen we de individuele cv-ketels door aansluitingen op het stadsverwarmingsnet. Indien nodig vernieuwen we keukens, badkamers en toiletten.” Boomgaart: “Zo’n tachtig procent van de bewoners maakt tevens gebruik van de mogelijkheid om de badkamer te vergroten.”
Sto, als leverancier een goede bekende van Stadgenoot, dacht al in 2016 mee over het behalen van de energetische en esthetische ambities voor het Blomwijckerpad. “Ons hoogwaardige buitengevelisolatiesysteem met tal van afwerkingsmogelijkheden leent zich hier uitstekend voor”, zegt projectmanager Paulien Beitschat van Sto. “We stonden voorgeschreven in het bestek en werden door Logchies, eveneens een goede relatie van ons, vrijwel meteen bij het bouwteam betrokken.” Ook IJsselmonde haakte in een vroeg stadium aan. “Vanuit onze praktijkkennis en -ervaring adviseerden we over de uitvoeringsmethode en aansluitdetails”, vertelt Jacco Oostenbrug van IJsselmonde. Bakker voegt toe: “Wij werken het liefst op deze manier. In een bouwteam maken we optimaal gebruik van ieders expertise. Zo weten we dat wat we bedenken, ook echt uitgevoerd kan worden. Bovendien doen we waardevolle kennis en ervaring op, die we op volgende projecten kunnen inzetten. Vanuit die gedachte streven wij naar een duurzame samenwerking met vaste partners.”
Het buitengevelisolatiesysteem dat op de woningen van het Blomwijckerpad wordt toegepast, is Sto Therm Classic. Dit beproefde systeem van Sto wordt op de bestaande buitengevels aangebracht. Het bestaat uit een lijmlaag met daarop een isolatiepakket, een vezelversterkte spanningsverdelende laag en een eindafwerking. Beitschat: “De afwerking van de gevels gebeurde in nauw overleg met de architect. Samen gaven we de gevel een geheel nieuw uiterlijk, zonder voorbij te gaan aan de originele uitstraling en details. Kenmerkend zijn de minerale steenstrips in lichte en donkere kleurstellingen, deco reliëfpanelen ter plaatse van de badkamers en horizontale betonbanden.”
“De deco reliëfpanelen zijn beeldbepalend voor de gevels”, gaat Beitschat verder. “Deze panelen zijn exclusief voor dit project ontworpen in drie varianten en in onze fabriek in Duitsland vervaardigd.” Architect Klaas Waarheid licht toe: “De panelen verbeelden het Verloren Osdorp: we zien in geabstraheerde vorm het Blomwijckerpad, het Cromme Camp, de Witte Klok en het Groenpad.” De reliëfpanelen zijn tevens geïnspireerd op de drie bestaande muurschilderingen, die ten tijde van de bouw op de flats zijn aangebracht. “Deze kunstwerken uit 1960 verbeelden drie bijbelse psalmen en spreuken”, zegt Waarheid. “Zestig jaar na de bouw verwijzen we niet meer naar onze christelijke achtergrond, maar naar de eigen geschiedenis.”
Als vaste partner van Sto brengt IJsselmonde het complete buitengevelisolatiesysteem aan, inclusief de steenstrips, betonbanden en deco reliëfpanelen. Oostenbrug: “De reliëfpanelen maken de woningen anders dan anders. Het is leuk om daaraan bij te dragen.” In totaal brengt IJsselmonde 144 reliëfpanelen aan, op elke woning één. De panelen worden in twee delen op de bouwplaats geleverd. IJsselmonde verlijmt deze panelen op de wapeningslaag van het buitengevelisolatiesysteem en werkt de panelen vervolgens naadloos af. “Het project ligt ons goed”, zegt Oostenbrug. “Niet alleen vanwege het onderscheidende karakter, maar ook door de grootte, het hoge bouwtempo en de repetitie in aansluitingen en details. Bovendien verzorgen we het complete steigerwerk, inclusief afscherming en bouwliften.”
“De grootte en bouwsnelheid vormen tevens de grootste aandachtspunten op dit werk”, vervolgt Oostenbrug. “Het gaat hier om zes flats, die we in drie series van twee flats van de buitengevelisolatie en gevelafwerking voorzien. Ons uitvoeringsteam is hier week in, week uit mee bezig. Om het tempo erin te houden, werken we met een vast team. Bovendien zit onze projectleider Ad van Raam bovenop de planning.” Door de coronacrisis lag het project weken stil. Het kon pas weer doorgaan nadat het coronaprotocol van Bouwend Nederland er was en de aannemer op basis daarvan een concrete, voor iedereen veilige aanpak had. De impact op de bewoners was, en is nog steeds, groot. Bakker: “Onze bewonersbegeleiders op dit werk zetten zich fulltime in om de bewoners zo goed mogelijk te informeren en ondersteunen.”
“Het positieve is dat we nog steeds bij elke bewoner onze werkzaamheden kunnen uitvoeren”, zegt Bakker. “Daar ben ik blij om.” Oostenbrug voegt toe: “De eerste woningen zijn inmiddels uit de steigers en zien er als nieuw uit. Ook qua comfort gaan de bewoners er flink op vooruit.” Beitschat benadrukt dat de positieve resultaten voor een groot deel te danken zijn aan de goede samenwerking en afstemming tussen de betrokken partijen. Boomgaart is het daarmee eens: “Er zit een goed team op dit project en de communicatie met de bewoners verloopt prima. We gaan de oplevering, die gepland staat in februari 2021, met vertrouwen tegemoet.”