Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Toekomstig icoon van stedelijk ecosysteem
Wonderwoods is het eerste woonproject in het Beurskwartier.

Toekomstig icoon van stedelijk ecosysteem

In het nieuwe Beurskwartier in Utrecht verrijst Wonderwoods, een ‘verticaal bos’ met 419 huur- en koopappartementen en circa 16.000 m² bvo kantoren. De ongeveer 70.000 m² grote plot op de kruising van de Jaarbeursboulevard en Croeselaan bestaat uit twee groene torens van Stefano Boeri Architetti (o.a. Bosco Verticale in Milaan) en MVSA Architects. “Een ensemble met iconische waarde en een doorslaggevende rol in stedelijk ecosysteem en biodiversiteit”, zegt ontwikkelmanager Ivo Taal van penvoerder G&S Vastgoed. De oplevering is voorzien medio 2024.

Wonderwoods krijgt een centrale positie in het Beurskwartier, een nieuwe, duurzame stadswijk met straks circa 5.000 woningen op de voormalige Jaarbeursterreinen. Het is er tevens een van de eerste gebouwen. De ontwikkelaar is kwartiermaker op het gebied van gezond stedelijk leven in het zogenoemde ‘Healthy Urban Quarter’ en bouwen in de groeiende binnenstad van Utrecht is een opgave die verder strekt dan de kavel. Taal: “Wij willen stadsbewoners aanmoedigen om hun relatie met de natuur te herontdekken, toekomstige generaties inspireren om harmonieus met het groen samen te leven en om gezond en gelukkig te zijn. Dat noemen wij happiness 2.0.” De aantrekkelijke gebouwplinten van Wonderwoods worden daarom voorzien van gezonde voorzieningen die ook buiten kantooruren voor activiteit zorgen, zoals koffiecorners en een culturele trekker van formaat, naar het zich laat aanzien een ‘Immersive Digital Art Space’ genaamd Nowhere. Als penvoerder van de ontwikkeling van Wonderwoods zet ontwikkelaar G&S Vastgoed (onderdeel van het VolkerWessels-concern) zich actief in voor de conceptualisatie en invulling. “In de heldere visie van dit project, uitgaand van een duurzaam, gemengd stedelijk weefsel waarbij het gebouw een rol heeft in het ecosysteem, zit vanzelfsprekend een stuk finetuning qua programmering.”

Zicht vanaf de Jaarbeursboulevard.

Diversiteit woningtypen

Zo krijgt Wonderwoods een grote diversiteit aan woningtypen; zowel in het koopsegment (variërend van suites tot penthouses) als in het huursegment (deels middenhuur). Deze laatste woningen worden afgenomen door a.s.r real estate namens het Dutch Core Residential Fund. De kantoorruimte, parkeergarage, 252 huurwoningen en faciliteiten zijn aangekocht door a.s.r. real estate namens het ASR Dutch Mobility Office Fund. De zogeheten Green Offices in de toren van MVSA Architects (verdieping 2-11) beschikken over vrije vloervelden van verschillende afmetingen voor een flexibele invulling (multi-tenant). Daarbij is iedere vloer voorzien van of een dubbel hoge wintertuin, daktuin/terras en/of een atrium. Ook in de MVSA-toren zal het groen overheersen – relatief minder aan de gevel, maar vooral in het gebouw.

De in totaal 1 hectare aan groen in en op de gevel van Wonderwoods is geïnspireerd op de vegetatie van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Wonderwoods is een Zusterpark of beter gezegd het eerste Zusterbos. Geen gebouwenensemble in strikte zin, maar een ontwikkeling die een rol krijgt in het stedelijk ecosysteem, op het gebied van biodiversiteit, stikstofreductie en waterberging. Dat is niet slechts window dressing, zegt Taal. “Het groen van Wonderwoods, met 360 bomen, 10.000 verschillende planten- en 30 diersoorten, neemt 5.400 kg stikstof per jaar op en produceert 40.000 kg zuurstof per jaar. De gebouwen hebben bovendien de capaciteit om 150.000 liter water te bergen – hemelwater dat hergebruikt wordt om het groen te irrigeren en bij een reguliere ontwikkeling door de riolering zou moeten worden verwerkt.”  

Prefab gevelelementen met geïrrigeerde plantenbakken.

WKO en stadswarmte

Wonderwoods is BENG 2021-proof en de kantoren zijn voorzien van een BREEAM-NL ‘Excellent’ labeling. De appartementen worden voorzien van vloerverwarming en -koeling. De installatie is aangesloten op de WKO en het stadswarmtenet van Utrecht. De bouw van Wonderwoods is in december 2020 gestart met de aanleg van een in het werk gestorte parkeerkelder. De casco’s van beide torens (hybride betonbouw) worden respectievelijk voorzien van een aluminium sandwichelementgevel (Boeri-toren) en een aluminium elementengevel (MVSA-toren). Taal: “Ook op bouwtechnisch vlak is Wonderwoods een innovatief project. In het bouwproces zijn vele prefab onderdelen opgenomen, zoals betonnen kolommen en wanden, de sandwichgevel van de MVSA-toren en maar liefst 4 kilometer aan prefab geproduceerde
planten- en boombakken.”

De iconische groengevel van Stefano Boeri Architetti, daar kies je bewust voor als huurder en koper. De toekomstige bewoners van het ‘verticale bos’ hebben geen enkel onderhoud aan het groen; zogeheten vliegende hoveniers zullen het groen ongeveer 4 keer per jaar onderhouden. “Gezond stedelijk leven is uiteraard een kwestie van levensstijl; daarom heeft dit gebouw slechts 158 parkeerplaatsen voor auto’s, maar wel een ‘shared mobility hub’ in de parkeergarage”, besluit Taal.  

‘Stadsbewoner gaat relatie met natuur herontdekken’.
Bouwinfo
  • Opdrachtgever Wonderwoods Development BV (G&S Vastgoed/VolkerWessels BVGO)
  • Belegger a.s.r. real estate
  • Architecten Stefano Boeri Architetti en MVSA Architects (Roberto Meyer)
  • Aannemer Bouwcombinatie Wonderwoods (Boele & van Eesteren & Kondor Wessels Amsterdam)
  • Prefab-producent Westo Prefab Betonsystemen
  • Bouwperiode december 2020 – medio 2024
  • Programma 167 koopappartementen, 252 huurappartementen, 16.000 m² bvo kantoren (totaal 80.000 m²), 1.000 m² fitnessvoorzieningen, 1.000 m² restaurant, 158 autoparkeerplaatsen, circa 1.500 fietsparkeerplaatsen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details