Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Toekomstbestendig bouwen met oog voor de omgeving
De Vries en Verburg Bouw realiseert in Berkel en Rodenrijs het sluitstuk van de wijk Meerpolder.

Toekomstbestendig bouwen met oog voor de omgeving

Nul-op-de-Meterwoningen als uitbreiding Meerpolder

De Vries en Verburg Bouw realiseert in Berkel en Rodenrijs het sluitstuk van de wijk Meerpolder. Het project BuiteNOM bestaat uit 42 duurzame Nul-op-de-Meter-koopwoningen. Rond het project komt een riante groene strook, voor recreatie en het versterken van de biodiversiteit.

Hermen Zwijnenburg is projectontwikkelaar bij De Vries en Verburg Ontwikkeling, die samen met Jean-Paul Batenburg van Prodin Beheer het plan ontwikkelde. “De gronden die we hier ontwikkelen, waren van twee particuliere eigenaren. Prodin Beheer legde de contacten met de eigenaren en kwam tot een akkoord. Vervolgens werden wij gevraagd voor de ontwikkeling van woningbouw op deze locatie, aan de rand van de wijk Meerpolder. Er komen één vrijstaande woning, vier twee-onder-een-kapwoningen en 37 rijwoningen, waarvan er acht zijn aangemerkt als bereikbare woningen met een v.o.n.-prijs van € 429.000.” 

De woningen zijn straks Nul-op-de-Meter.

Prefab elementen

Wim van Staveren is vanuit De Vries en Verburg Bouw projectleider van het nieuwbouwproject. “Deze woningen lenen zich goed voor prefab bouw”, vertelt hij. “We gebruiken hiervoor elementen van Spaansen Bouwsystemen. Zo kunnen we de bouwtijd verkorten ten opzichte van traditionele bouw, is er ter plekke minder montagewerk en verminderen we de overlast voor de omliggende woonwijk.”

Het project BuiteNOM bestaat uit 42 duurzame Nul-op-de-Meter-koopwoningen.

De prefab elementen worden afgelakt en voorzien van glas naar de bouwplaats gebracht, waar ze geautomatiseerd worden geplaatst. Zo wordt het hele skelet van de woningen in één keer gemonteerd. De bouwtijd is dan ook erg kort: binnen acht maanden worden de eerste woningen opgeleverd.

Een prefab bouwsysteem vraagt in de voorbereiding wel de nodige tijd en aandacht. Van Staveren: “Engineering speelt hier een belangrijke rol in. Alle aansluitingen van muren en kozijnen moeten exact kloppen. We hebben dan ook een periode achter de rug waarin we veel moesten afstemmen. Dat is bij traditionele bouw een stuk minder.”

Duurzaamheid, esthetiek en kwaliteit

De woningen zijn straks Nul-op-de-Meter. Dat komt onder andere door het toepassen van warmtebronnen en -pompen, een extra dik isolatiepakket en het toepassen van indaks PV-panelen. Zwijnenburg: “Bij dit project keken we, naast duurzaamheid, ook naar esthetiek en kwaliteit. Er zijn meerdere manieren om duurzame verwarming te realiseren, maar in de meeste gevallen komt dan een buitenunit in de tuin. Die staat altijd in de weg en kan geluidsoverlast veroorzaken. We willen hier een toekomstbestendige wijk neerzetten en zetten daarom graag een stapje meer dan vereist is.”

De naam van het plan: BuiteNOM, slaat niet alleen op het Nul-op-de-Meter-principe, maar ook om de groene ‘arm’ die eromheen wordt aangelegd. In deze groene strook komen een voetbalveldje en speelplaats en er worden bomen geplant voor het versterken van de biodiversiteit in het gebied. Zo komen er natuurlijke nestmogelijkheden voor de huismus. “Er komt ruimte voor recreatie en het zorgt voor verbinding in de wijk”, zegt Zwijnenburg. “Ook draagt het bij aan het voorkomen van hittestress, net als de grasbetontegels die op de parkeerplaatsen komen. We kijken naar het totaalplaatje. De hele wijk verstenen, is niet meer de maatstaf.”

Bouwinfo

Opdrachtgever

ProBurg Ontwikkeling (De Vries en Verburg Ontwikkeling en Prodin Beheer)

Architect

Maat Architecten BNA

Hoofdaannemer

De Vries en Verburg Bouw

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details