TMZ

De nieuwe naam van de locatie wordt Meulenhof.

02:01
29-03-2019

TMZ | Tubbergen

Eerste deel nieuwbouw woonzorgcentrum TMZ Tubbergen nadert voltooiing

‘Huiselijk, maar met oog voor functionaliteit’

Het woonzorgcentrum van TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) in Tubbergen was verouderd. Het vertrek van een deel van de bewoners naar een andere locatie maakte de weg vrij voor een gefaseerde sloop en nieuwbouw. Het middendeel van het gebouw, met daarin het restaurant, wordt gerenoveerd.

Bouwer Dura Vermeer Bouw Hengelo en installateur Linthorst zijn momenteel bezig met het afronden van de eerste bouwfase van TMZ Tubbergen. Hoofd Vastgoed Mark Kranenbarg van TMZ geeft uitleg over het project. Hij begint met een verwijzing naar eerder gerealiseerde nieuwbouw. “We zijn enkele jaren geleden gestart met het vernieuwen en uitbreiden van onze locaties en het afstemmen op de huidige eisen. Zo is er in 2017 een nieuwbouw in Geesteren gerealiseerd. Een deel van de bewoners van TMZ Tubbergen is daar naartoe verhuisd. Daardoor kwam één van de twee vleugels leeg te liggen. Die is gesloopt en vervangen door nieuwbouw.”

En nee, zegt hij, het bouwen zo dicht bij de andere vleugel levert geen noemenswaardige overlast op. De rechtstreekse contacten tussen de bouwers en medewerkers van de zorginstelling dragen daaraan bij, geeft hij aan. “De mensen op de bouw doen soms zelfs aan activiteiten mee. Bijkomend voordeel is dat we de bouwlocatie helemaal hebben kunnen afsluiten. Aan de overzijde huren we bovendien een stuk weiland voor vrachtauto’s en bestelbusjes, op voorstel van de omwonenden. Het kwam ter sprake tijdens een informatieavond over de bouwplannen en logistieke consequenties. Daar werd het aanbod gedaan om een deel van het weiland te huren en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt.”

Bernard Jonker, projectleider bij Dura Vermeer Bouw Hengelo: “Na het Weggeler in Almelo en Erve Mensman in Geesteren mochten we ook dit woonzorgcentrum ontwerpen en bouwen voor TMZ.  
Het is met name de prettige samenwerking en het vertrouwen dat ervoor gezorgd heeft dat we ook hier aan de slag konden. Niet alleen de samenwerking met TMZ, maar ook de samenwerking met een vast team van onderaannemers vanaf de eerste nieuwbouw zorgt voor een helder en goedlopend proces. We weten precies wat we aan elkaar hebben.” Jonker vertelt enthousiast over het werk en de zorgpartij: “De medewerkers van TMZ nodigen ons zelfs uit voor feestjes met bewoners en een aantal van deze bewoners houdt de bouw in de gaten als wij weg zijn.”

Het ontwerp is uitgedacht vanuit het zorgconcept van Dura Vermeer Bouw Hengelo, in samenwerking met Hans Architecten, vertelt Jonker: “Het gebouw is zo ingericht dat de medewerkers zo efficiënt mogelijk kunnen werken. De menselijke factor blijft altijd voorop staan maar verschillende technische inpassingen ondersteunen de zorg in het nieuwe gebouw.”

TMZ

De eerste vleugel is inmiddels gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

De nieuwe naam van de locatie wordt Meulenhof. In de nieuwe vleugel komen 55 woningen voor verschillende doelgroepen: mensen die psychogeriatrische zorg nodig hebben en mensen die door lichamelijke beperkingen niet meer volledig zelfstandig kunnen wonen. Een deel van de woningen bestaat uit één kamer, een deel uit tweekamerappartementen. Er is geen gasaansluiting meer, legt Kranenbarg uit, maar een ondergrondse warmtekoudeopslag. “De woningen krijgen individueel regelbare vloerverwarming en koeling. Verder werken we, zoals ook bij eerdere projecten met duurzame materialen/producten die tegen een stootje kunnen. Uiteraard willen we een huiselijke uitstraling creëren, maar met oog voor functionaliteit.” Met de bouw werd april 2018 begonnen en de verwachte oplevering is – volgens planning – in maart van dit jaar. “We hebben alles zorgvuldig voorbereid. Dat betaalt zich nu terug. Daarnaast is er het voordeel van de terugkerende samenwerking met Dura Vermeer. Ze kennen ons inmiddels goed en kijken nadrukkelijk mee naar zaken die efficiënter kunnen.”

Tekst: Jac Buchholz
Beeld: TriviumMeulenbeltZorg

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Een comfortabele, duurzame plek voor wonen en zorg
Zorgveiligheid, comfort, efficiëntie en toekomstbestendigheid. Die vier thema’s liggen ten grondslag aan het installatieconcept van Meulenhof, het nieuwe woonzorgcentrum van TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) in Tubbergen. De ontwikkeling en uitvoering van het installatieconcept zijn in handen van Linthorst Techniek.

In 2016 kreeg Linthorst Techniek, samen met Dura Vermeer Bouw Hengelo voor het bouwkundige deel, de opdracht van TMZ gegund. Het betrof een Design&Build opdracht, met als uitgangspunt een duurzaam en flexibel ontwerp op basis van het zorgconcept van Dura Vermeer en Hans Architecten, dat past in het bestaande bouwplan. “We voerden het ontwerpproces uit in BIM”, vertelt projectleider Aart van der Lit van Linthorst Techniek. “Op basis van de 3D-animaties namen we de opdrachtgever in dit proces mee.”

Veiligheid
“Met onze elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties dragen wij bij aan de veiligheid, het comfort, de efficiëntie en de toekomstbestendigheid van het woonzorgcentrum”, vervolgt Van der Lit. “Ons lichtplan ondersteunt de zorgveiligheid, met onder andere automatisch gedimd licht bij de uitstapbedden en dwaaldetectie op de geriatrische afdeling. Alle verlichting betreft LED-verlichting en is dus energiezuinig.” Ook de brandmeldinstallatie, ontruimingsinstallatie, zorgdomotica en toegangscontrole dragen aan de veiligheid van de bewoners bij. 

Aangenaam klimaat
Voor een optimaal comfort zijn de woningen voorzien van laagtemperatuur vloerverwarming en vloerkoeling. Luchtbehandelingsunits met WTW zorgen eveneens voor koelte. Bewoners regelen zelf de temperatuur in hun woning. Van der Lit: “Het woonzorgcentrum is geheel gasloos. Warmte en tapwater worden verkregen via een all electric installatie, bestaande uit hoogrendement warmtepompen en een WKO. Zonnepanelen op het dak wekken een deel van de energiebehoefte op.”

Toekomst
Een groot deel van de installaties draagt bij aan een lager energieverbruik en daarmee aan een lagere total cost of ownership. Het slimme gebouwbeheersysteem draagt hier eveneens aan bij. Van der Lit: “De energiestromen in het woonzorgcentrum worden continu gemeten. Via het gebouwbeheersysteem kunnen we die meetgegevens op afstand monitoren. Op basis daarvan kunnen we eventueel bijsturen en ons onderhoudsplan optimaliseren.”

Gefaseerde bouw
De nieuwbouw wordt in fasen gerealiseerd. De eerste fase is tegen een later te slopen bestaand bouwdeel gebouwd. Van der Lit: “We hielden vanzelfsprekend rekening met de bewoners in het bestaande bouwdeel. Qua overlast, maar ook qua installatietechniek. We konden bijvoorbeeld niet zomaar het water eraf halen.” De eerste fase is volgens het boekje verlopen. De tweede fase start na de uitverhuizing en sloop van het bestaande bouwdeel en loopt door tot 2020.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever TriviumMeulenbeltZorg
Locatie Meulenhof in Tubbergen
Architect Hans Architecten
Aannemer Dura Vermeer
Installaties Linthorst

Royal Steensma FIAThermisch Verzinken 2019