TMZ

De nieuwe naam van de locatie wordt Meulenhof.

02:01
29-03-2019

TMZ | Tubbergen

Eerste deel nieuwbouw woonzorgcentrum TMZ Tubbergen nadert voltooiing

‘Huiselijk, maar met oog voor functionaliteit’

Het woonzorgcentrum van TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) in Tubbergen was verouderd. Het vertrek van een deel van de bewoners naar een andere locatie maakte de weg vrij voor een gefaseerde sloop en nieuwbouw. Het middendeel van het gebouw, met daarin het restaurant, wordt gerenoveerd.

Bouwer Dura Vermeer Bouw Hengelo en installateur Linthorst zijn momenteel bezig met het afronden van de eerste bouwfase van TMZ Tubbergen. Hoofd Vastgoed Mark Kranenbarg van TMZ geeft uitleg over het project. Hij begint met een verwijzing naar eerder gerealiseerde nieuwbouw. “We zijn enkele

Tekst: Jac Buchholz
Beeld: TriviumMeulenbeltZorg
Projectinfo

Een comfortabele, duurzame plek voor wonen en zorg
Zorgveiligheid, comfort, efficiëntie en toekomstbestendigheid. Die vier thema’s liggen ten grondslag aan het installatieconcept van Meulenhof, het nieuwe woonzorgcentrum van TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) in Tubbergen. De ontwikkeling en uitvoering van het installatieconcept zijn in handen van Linthorst Techniek.

In 2016 kreeg Linthorst Techniek, samen met Dura Vermeer Bouw Hengelo voor het bouwkundige deel, de opdracht van TMZ gegund. Het betrof een Design&Build opdracht, met als uitgangspunt een duurzaam en flexibel ontwerp op basis van het zorgconcept van Dura Vermeer en Hans Architecten, dat past in het bestaande bouwplan. “We voerden het ontwerpproces uit in BIM”, vertelt projectleider Aart van der Lit van Linthorst Techniek. “Op basis van de 3D-animaties namen we de opdrachtgever in dit proces mee.”

Veiligheid
“Met onze elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties dragen wij bij aan de veiligheid, het comfort, de efficiëntie en de toekomstbestendigheid van het woonzorgcentrum”, vervolgt Van der Lit. “Ons lichtplan ondersteunt de zorgveiligheid, met onder andere automatisch gedimd licht bij de uitstapbedden en dwaaldetectie op de geriatrische afdeling. Alle verlichting betreft LED-verlichting en is dus energiezuinig.” Ook de brandmeldinstallatie, ontruimingsinstallatie, zorgdomotica en toegangscontrole dragen aan de veiligheid van de bewoners bij. 

Aangenaam klimaat
Voor een optimaal comfort zijn de woningen voorzien van laagtemperatuur vloerverwarming en vloerkoeling. Luchtbehandelingsunits met WTW zorgen eveneens voor koelte. Bewoners regelen zelf de temperatuur in hun woning. Van der Lit: “Het woonzorgcentrum is geheel gasloos. Warmte en tapwater worden verkregen via een all electric installatie, bestaande uit hoogrendement warmtepompen en een WKO. Zonnepanelen op het dak wekken een deel van de energiebehoefte op.”

Toekomst
Een groot deel van de installaties draagt bij aan een lager energieverbruik en daarmee aan een lagere total cost of ownership. Het slimme gebouwbeheersysteem draagt hier eveneens aan bij. Van der Lit: “De energiestromen in het woonzorgcentrum worden continu gemeten. Via het gebouwbeheersysteem kunnen we die meetgegevens op afstand monitoren. Op basis daarvan kunnen we eventueel bijsturen en ons onderhoudsplan optimaliseren.”

Gefaseerde bouw
De nieuwbouw wordt in fasen gerealiseerd. De eerste fase is tegen een later te slopen bestaand bouwdeel gebouwd. Van der Lit: “We hielden vanzelfsprekend rekening met de bewoners in het bestaande bouwdeel. Qua overlast, maar ook qua installatietechniek. We konden bijvoorbeeld niet zomaar het water eraf halen.” De eerste fase is volgens het boekje verlopen. De tweede fase start na de uitverhuizing en sloop van het bestaande bouwdeel en loopt door tot 2020.

Stedenbouw partners

Royal Steensma FIAThermisch Verzinken 2019