Scholencombinatie Delfland
03:26
05-04-2017

Theorie, praktijk en sport onder één duurzaam dak – scholencombinatie Delfland

De onderwijsketen in Delft versterken en de aansluiting op het bedrijfsleven verbeteren. Vanuit deze ambitie liet de gemeente Delft een nieuwe VMBO-school in Nieuw Delft bouwen. Het voormalige spoorzonegebied is hiermee getransformeerd tot een dynamische omgeving waar VMBO-leerlingen hun toekomst op de rails zetten.

De nieuwe school is gebouwd voor Scholencombinatie Delfland, een samenwerking tussen de VMBO-afdelingen van het Grotius College en het Christelijk Lyceum Delft (CLD). Samen met de gemeente maakten zij in het voorjaar van 2013 de plannen rond. DP6 architectuurstudio werd enkele maanden later geselecteerd voor het ontwerp van het gebouw. De uitvoering van het project werd 2015 aanbesteed als Engineering & Construct project waarop de UAV-GC 2005 van toepassing is. Slokker Bouwgroep kreeg de opdracht gegund en werkte het definitief ontwerp in 3D uit tot technisch ontwerp en uitvoeringsontwerp.

Scholencombinatie Delfland

Moderne VMBO-faciliteiten
Het schoolgebouw beschikt over moderne faciliteiten voor VMBO-onderwijs in techniek, verzorging en commercie. Op de begane grond bevinden zich onder meer een beautysalon en restaurant waar leerlingen praktijkervaring kunnen opdoen. Overige praktijklokalen, de kleedruimten en de douches bevinden zich eveneens op de begane grond. De eerste en tweede verdieping worden grotendeels in beslag genomen door een omvangrijke sportzaal, die naar alle waarschijnlijkheid tevens door de basketbal- en badmintonvereniging gebruikt zal worden.

De rest van de eerste en tweede verdieping biedt ruimte aan leslokalen en her en der in het gebouw zijn leerpleinen ingericht. De buitenruimte bestaat uit een schoolplein, sportveld, fietsenstallingen en een technisch bijgebouw.

Transparant, duurzaam ontwerp
Kenmerkend voor het ontwerp zijn de daklichten en grotendeels transparante gevels, waardoor de school veel daglicht binnenkrijgt en in nauwe verbinding staat met de omgeving. Bovendien is het compacte gebouw duurzaam en energiezuinig. Dirk-Jan Voogd, projectleider bij Slokker Bouwgroep, licht toe: “Een luchtwarmtepomp zorgt voor de verwarming en koeling en op het dak van de sporthal liggen zonnepanelen. Verder zijn duurzame, robuuste materialen als beton, aluminium en FSC-hout toegepast.” Onlangs ontving Slokker Bouwgroep een prijs van de Forest50 van FSC Nederland. De Forest50 rangschikt de grootste vijftig bouwbedrijven op de toepassing van duurzaam hout. Slokker Bouwgroep kreeg de prijs omdat zij de snelste stijger waren binnen deze ranglijst.

Scholencombinatie Delfland

Van heiwerk tot behang
“Begin november 2015 gingen de bouwwerkzaamheden van start”, vervolgt Voogd. “Het heiwerk vond plaats vanaf maaiveldniveau. Daarop brachten we de funderingsstroken aan, evenals de staalconstructie en kanaalplaten. Eind april 2016 bereikten we het hoogste punt en startten we met de gebouwschil, bestaande uit een metselwerk plint met daarboven houtskeletbouw in combinatie met aluminium kozijnen. De gevelbeplating voerden we uit in twee verschillende kleuren en profileringen. Verder brachten we anti-graffiti coating op de gevel aan en speciale screens om reflectie op beeldschermen te voorkomen.” Aan de binnenzijde is het gebouw uitgevoerd met CLT vuren balustrades, schoonwerk betontrappen, een betonnen tribunetrap met eiken treden en larikshouten binnenkozijnen. In de praktijkruimten en natte ruimten liggen gietvloeren en troffelvloeren. De overige vloeren zijn afgewerkt met linoleum. De leerpleinen zijn voorzien van thematisch fotobehang.

Flexibel inspelen op aanvullende wensen
Het technisch bijgebouw op het buitenterrein was in eerste instantie ontworpen als HTM onderstation en technische ruimte voor trafo en installaties. Voogd: “Naderhand kwam het verzoek om ook de glasvezelvoorziening in het bijgebouw onder te brengen. Dat was, gezien de beperkte ruimte, een behoorlijke uitdaging.” Dat gewijzigde inzichten inherent zijn aan bouwen in het onderwijs, weet Slokker Bouwgroep uit ervaring. “Je hebt te maken met uiteenlopende eindgebruikers en wensen”, aldus Voogd. “We nemen die wensen zo vroeg mogelijk in het ontwerpstadium mee. Toch kun je niet helemaal voorkomen dat er, naarmate het gebouw steeds concretere vormen aanneemt, aanvullende wensen komen. Daar spelen we, binnen de mogelijkheden, flexibel op in.” Op 19 december 2016 leverde Slokker Bouwgroep het schoolgebouw op. De officiële opening volgde een maand later.

Tekst | Patricia van der Beek  Beeld | Riesjard Schropp


i-project-infov3Projectinfo

Modern en functioneel interieur
Bij de bouw van het nieuwe schoolgebouw VMBO Delfland te Delft heeft Leerkotte de school voorzien van lockers, sanitaire cabines in de toiletruimtes en de inrichting van de kleedruimtes met zitbanken en garderobes.

Scholencombinatie Delfland

Harold Stokvis, verkoopleider bij Leerkotte, vertelt: “Reeds in het bouwkundige plan zijn de lockers geïntegreerd in de wanden waardoor ze ook echt deel uitmaken van de interieurbetimmering. Het resultaat is dat je prachtige lange gangen krijgt met strakke fronten, waarin de kasten zijn weggewerkt. In combinatie met het elektronische sluitsysteem, de krasvastheid en de vochtbestendigheid van de lockers, sluiten ze perfect aan op de moderne uitstraling en functionaliteit van het gebouw.”

Naast lockers heeft Leerkotte tevens sanitaire cabines met een gereduceerd pootsysteem geleverd en geplaatst. “Dit vrijhangende systeem zorgt ervoor dat niet alleen het schoonmaken makkelijker wordt, het geeft ook optisch een moderne (design) uitstraling. Dit past precies binnen dit project”, aldus Stokvis.


Akoestiek in de sporthal
Tijdens de nieuwbouw van het Delfland College heeft Point Out International uit Sneek zich ontfermd over de akoestiek in de sporthal, die gelegen is op de eerste verdieping van de school. Voor het juiste akoestische klimaat en ter voorkoming van geluidsproblematiek in de sporthal heeft het bedrijf de wanden bekleed met circa 800 m² van het akoestische sportwandsysteem Protect, in de kleuren lichtgrijs en antraciet.

Scholencombinatie Delfland Scholencombinatie Delfland

“De basis voor onze akoestische voorzieningen wordt gevormd door een geluidsabsorberend materiaal, geproduceerd uit gerecyclede afvalstromen (papier & karton) en met uitzonderlijke geluidsabsorberende eigenschappen in het midden- en laagfrequente gebied, wat de akoestiek zeer ten goede komt”, vertelt directeur André Rienstra. Point Out is gespecialiseerd in het oplossen van akoestische vraagstukken, van groot tot klein, maar biedt altijd een akoestische oplossing. “Het oplossen van het akoestisch probleem staat voorop, maar daarnaast zijn we in staat een ruimte net dat beetje extra te geven dankzij de full colour bedrukking”, refereert Rienstra naar tal van andere projecten. “De uitdaging in het Delfland College zat hem in het relatief korte tijdsbestek van vier weken, maar dankzij een strakke planning en een flexibele benadering hebben we de deadline gehaald en is er van een akoestisch probleem in de sporthal geen sprake meer. En dat is wat telt.”


Bouwinfo 

Opdrachtgever
Gemeente Delft, Delft

Ontwerp
DP6 architectuurstudio, Delft

Aannemer E&B
Slokker Bouwgroep vestiging Breda

Architect Slokker Bouwgroep
Agel Adviseurs, Oosterhout

Constructeur Slokker Bouwgroep
Sterk adviesbureau voor bouwconstructies b.v., Breda

E-installaties
Verhoeven Elektrotechniek, Oss

MV, CV, GaWaLo installaties
Scheer & Foppen Installatietechniek, Harderwijk

Bouwperiode
November 2015 – december 2016

Aanneemsom
€ 7, 2 miljoen excl. BTW

Stedenbouw partners

KlaassenGroepNieuwbouw DC Royal Roofing Materials