01:57
13-03-2015

Thema | brandveiligheid

‘100% zekerheid met KOMO-attest voor het brandwerend bekleden van staalconstructies’
Saint-Gobain Gyproc Nederland is uniek in de markt met een KOMO-attest voor het bekleden van staalconstructies met ­Glasroc F, een onbrandbare glasvliesversterkte gipsplaat voor de binnenafbouw. Met deze kwaliteitsverklaring zijn de brand­veiligheid, maar ook de andere relevante aspecten in één keer te onderbouwen en te toetsen. Hiermee ondersteunt Gyproc ­applicatiebedrijven en toetsende instanties.

Aan het woord is ir. Ad Maas, manager techniek & innovatie bij Gyproc. “De onderbouwing van de brandwerende prestaties van een bekledingssysteem voor staalconstructies volgens de Europese normen is noodzakelijk. Bovendien hebben we certificatie-instelling SKH al in 1996 gevraagd om een KOMO-attest voor deze toepassing op te stellen. Dit is nu volledig aangepast aan de nieuwe geldende regelgeving.”

Gegarandeerde prestaties
Alle partijen in de bouwkolom hebben steeds meer behoefte aan kwaliteitsbewaking en zekerheid. Met attesterings- en certificeringsmogelijkheden (getoetst aan het Nederlandse Bouwbesluit) verhoogt SKH het kwaliteitsniveau in de bouwsector. “We hebben Gyproc begeleid bij het opstellen van het Gyproc KOMO-attest. Dit attest geeft optimale zekerheid aan met name architecten, aannemers en verwerkers over de te realiseren prestaties met het Glasroc F-bekledingssysteem”, aldus Bas van Etten, certificatie-deskundige bij SKH. “Wij toetsen, als onafhankelijke partij, datgene wat een fabrikant bedacht heeft.”

Levenslange garantie
“De brandwerende Glasroc F-bekledingssystemen hebben de testen glansrijk doorstaan”, aldus Maas. De Glasroc F-systemen vallen onder GyprocGarant, de levenslange garantie op de prestaties van Gyproc-systemen. Alle producten en systemen van Gyproc zijn volledig getest en bestaan alleen uit onderdelen van de hoogste kwaliteit. “Voorwaarde is dat het systeem ontworpen en verwerkt wordt conform het KOMO-attest en geldende voorschriften van Gyproc.”

Wettelijk kader
Het Glasroc F-systeem voldoet aan alle eisen uit de Nationale beoordelingsrichtlijn BRL 2880 ­‘Systemen voor het brandwerend bekleden van lijnvormige stalen bouwconstructies’. Maas vervolgt: “Als fabrikant kun je op basis van deze BRL een attest aanvragen en in één keer aantonen dat koker- en plafondvormige bekleding met Glasroc F voldoet aan het Bouwbesluit en de geldende Europese normen. Vanzelfsprekend is het attest volledig erkend door de overheid.”

Gyproc Brandboek
Gyproc beschikt over brede kennis en ervaring om brandveilig te ontwerpen en te bouwen. Gyproc deelt deze kennis met de markt onder andere in het vernieuwde Gyproc Brandboek, een overzichtelijk naslagwerk met verwerkingsvoorbeelden, detailtekeningen en de veiligste materialen zoals Gyproc RF- en Glasroc F-gipsplaten, veelzijdig toe te passen in scheidingsconstructies (wanden en plafonds) en dragende staalconstructies.

Brandveiligheid vraagt kennis
AUB Brandpreventie is sinds jaar en dag verwerker van Glasroc F. Het gespecialiseerde ­applicatiebedrijf is één van de ruim 30 Gyproc Professionals. Gyproc Professionals vormen een netwerk van vooraanstaande plafond- en wandmontagebedrijven, die gespecialiseerd zijn in de verwerking van Gyproc-afbouwsystemen. “AUB Brandpreventie werkt alleen met gecertificeerde systemen en zorgt voor de juiste montage volgens de voorschriften”, aldus Tonny van Venrooij, directeur bij AUB Brandpreventie.                                                                                                        AUB Brandpreventie is specialist in bouwkundige brandpreventie. Van Venrooij: “We richten ons op staalconstructies, dragende bouwkundige onderdelen en brandwerende wanden en plafonds. We zitten vaak, samen met de aannemer, om de tafel met de controlerende instanties zoals gemeente en brandweer. Maar liefst 95% van de praktijksituaties kunnen we onderbouwen met het KOMO-attest van Glasroc F.”

Utiliteitsbouwprojecten
Van Venrooij: “Door het Gyproc KOMO-attest en de ondersteuning voorkom je verrassingen in de uitvoeringsfase. Wij zijn voornamelijk actief in de utiliteitsbouw – zowel in renovatie als nieuwbouw. Momenteel werken we aan het project Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, waar we Glasroc F op verschillende wijzen toepassen. Een ander project waarbij Glasroc F is toegepast is het project Loendersloot in Roosendaal. Hier zijn in een bestaand magazijn twee nieuwe brandcompartimenten gevormd door middel van brandwerende wanden en plafonds.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners