01:40
13-03-2015

Thema | brandveiligheid

‘Brandveiligheid is meerdan alleen een deur’

“Brandwerende en rookwerende binnendeuren en kozijnen spelen een belangrijke rol bij de brandveiligheid van een woning of gebouw. Als de deuren gesloten zijn, zorgen ze ervoor dat rook zich minder snel kan verspreiden door het gebouw en dat vuur minder snel kan uitbreiden naar een andere ruimte. Zo heeft u bij brand meer tijd om de locatie veilig te verlaten”, aldus producent Theuma.

“De brandwerendheidseisen van een bouwwerk gaan verder dan de deur alleen en vragen meer expertise van de toeleveranciers in het bouwproces. Naast de mate van brandwerendheid, is de kennis van de toe te passen deur-kozijncombinatie én de samenstelling van de scheidingsconstructie van belang. Daar waar in het verleden de brandwerendheid van een deur veelal voldoende was is nu ook het kozijn, de wand en de montage van belang. Ook de maatvoering van de deur speelt een belangrijke rol, net als een eventuele glasopening en de uiteindelijke uitvoering, zoals enkele deur, dubbele deur en valdorpel. Kortom, alle voorzieningen die noodzakelijk zijn om een bepaalde brandwerendheid te waarborgen.”

De keuze voor de juiste deur-kozijncombinatie
Er moet dus een aantal vragen gesteld worden om de juiste combinatie van deur en kozijn te waarborgen:

• Wat is de geëiste brandwerendheid: 30 of 60 minuten?
• Wat is de wandconstructie: lichte of zware scheidingswand?
• Wat is de inbouwmethodiek van het kozijn: montage of inmetsel?
• Wordt de deur toegepast in een stalen of houten kozijn?
• Heeft het kozijn een zij- en/of bovenlicht?
• Wat is de uitvoering van de deur: enkele of dubbele deur?
• Wel of geen glasopening?
• Wat is de afmeting van de toe te passen deur?
• Welke opties zijn gewenst: deurdranger, spionoog, kabeldoorvoer, enzovoorts?

“Om u te helpen bij het maken van uw productkeuze, heeft Theuma de brandwerendheidsmatrix ontwikkeld. De matrix geeft een duidelijk overzicht van het assortiment brandwerende binnendeuren en kozijnen, en laat zien welke deur-kozijncombinaties u in een bepaalde situatie kunt toepassen.”

Optimale brandveiligheid
“De brandwerende deuren en kozijnen van Theuma zijn exact op elkaar afgestemd. Daardoor bieden ze gemak en zekerheid bij het creëren van optimale brandveiligheid in een bouwwerk. De deur-kozijncombinaties zijn verkrijgbaar in 30 en 60 minuten brandwerende uitvoering, volgens NEN 6069 en EN 1634-1. Bovendien worden de deuren geleverd met GND-garantie.

De deuren zijn leverbaar met diverse afwerkingen, zoals lak en HPL, in de deurdiktes 40, 50 en 54 millimeter, en in combinatie met houten en stalen binnendeurkozijnen. Uitgevoerd als enkele of dubbele deur, waarbij een glasopening met gemonteerd glas mogelijk is. Dit alles zonder concessies te doen aan de brandwerendheid. De testcertificaten voorzien in veel gevallen ook het toepassen van ingebouwde deurdranger, spionoog, kabeldoorvoer en ingebouwde valdorpel.”

Combinatie met geluid- en inbraakwerendheid
“Onze jarenlange ervaring en uitgebreide kennis in de verschillende takken van de woning- en utiliteitsbouw hebben geleid tot een ruim en performant assortiment brand-, geluid- en inbraakwerende deurconstructies. Ook combinaties van deze technische eigenschappen zijn mogelijk. Geheel conform de geldende nationale en internationale normen en wetgeving.

We stellen onze kennis graag ter beschikking om samen met u tot een altijd sluitende oplossing te komen.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners