01:39
20-04-2015

Thema Bamboe | Deuren met een verhaal

Enkele jaren geleden werd deurenproducent REINÆRDT gevraagd of het voor een groot werk bamboe-gefineerde deuren met een bamboe frame kon leveren. De deuren moesten uiteraard wel aan de brandwerendheidseisen (30 en 60 minuten) voldoen. “Hiermee zijn wij aan de slag gegaan en tijdens onze zoektocht hebben wij in MOSO International een bamboeleverancier gevonden die ons het gevraagde bamboe randhout ten behoeve van de productie kon leveren.”

“Wij hebben een deurstel met bamboe fineer en bamboe frame geproduceerd en een volwaardige brandtest gedaan bij Efectis. Het resultaat was verrassend goed. Een brandwerendheid van 60 minuten bleek geen probleem. Het project hebben wij mogen leveren waarna wij hebben gekeken of bamboe een alternatief zou kunnen zijn voor de productie van al onze deuren.”

MVO
De toepassing van bamboe in plaats van ‘traditioneel’ hout is een verbetering in MVO-opzicht, aldus REINÆRDT. “De productie van bamboe is over de gehele levenscyclus CO2– neutraal. Zelfs nog iets negatief. Bamboe is namelijk een grassoort die razendsnel groeit en de stammen kunnen na vijf jaar al geoogst worden, waarna naast de gekapte boom de nieuwe loten al weer uitlopen. Het ondergrondse wortelsysteem wordt door regelmatig oogsten alleen maar beter. Door deze duurzame werkwijze is van ontbossing geen sprake. De CO2-opname is tijdens de groei zeer hoog; tegelijkertijd wordt middels het fotosyntheseproces een grote hoeveelheid zuurstof geproduceerd.”

Standaard bamboe frame
MOSO International heeft de CO2-footprint van bamboe gedurende de gehele levenscyclus door de TU Delft laten onderzoeken. “Hierover zijn enkele wetenschappelijke publicaties verschenen. Met deze wetenschap hebben wij de afgelopen jaren een aantal succesvolle brandtests gedaan, waardoor wij nu naast onze standaarddeuren ook al onze functiedeuren – deuren met een eis – kunnen voorzien van een bamboe frame. Standaard bieden wij onze deuren nu aan met bamboe randhout. Indien de klant toch hout wil, blijft dit optioneel voorlopig mogelijk. Deuren met bamboe randhout bieden wij overigens voor dezelfde prijs aan als deuren met tropisch hardhout en randhout.”

Toekomst
Naast randhout gebruikt REINÆRDT ook bamboe fineer als toplaag. Daarbij kan worden gekozen tussen overdwars of in de lengte gefineerde deuren. “De afwerking met bamboe is een vrij trendy artikel, wij merken dat de vraag toeneemt. Je hebt een opvallende deur in huis. In de nieuwe Isala klinieken in Zwolle hebben wij alle deuren met bamboe randhout geleverd. En voor Hyatt Place te Hoofddorp hebben wij de deuren met bamboe randhout en met horizontaal (dwars) gefineerde bamboe toplaag geleverd. MOSO International is een zeer betrouwbare leverancier gebleken voor wat betreft de levering van bamboe randhout voor onze deuren. De deuren worden tijdig geleverd en zijn voorzien van kwalitatief goed randhout. Een goede basis om de samenwerking voort te zetten en om waar mogelijk het afzetgebied te verruimen. Wij hebben onze bamboe deuren onlangs in Duitsland geïntroduceerd. Duitsland is een traditionele markt, maar ook daar is al een aantal klanten enthousiast over de toepassing van bamboe randhout in deuren. Wij zijn dan ook zeer optimistisch over de verkoopkansen van onze bamboe deuren – ook in Duitsland.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners