Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
The Terraced Tower geeft skyline van Rotterdam een nieuw gezicht

The Terraced Tower geeft skyline van Rotterdam een nieuw gezicht

In navolging van de torens Montevideo (158 m), New Orleans (152 m) en de Maastoren (165 m) op de Kop van Zuid bouwt BESIX Nederland verder aan de skyline van Rotterdam. In het najaar van 2017 is het multidisciplinaire bouwbedrijf namelijk gestart met de realisatie van een 100 meter hoge woontoren aan de noordkant van de Maas, in opdracht van ontwikkelaar Provast. In The Terraced Tower komen verschillende typen moderne stadsappartementen, waarvan 258 huur- en 86 koop­woningen. De toren dankt zijn naam aan de terrassen langs de volledige breedte van alle wooneenheden, met een spectaculair uitzicht over de stad en Maas.

“The Terraced Tower is aanbesteed als een Engineer & Build opdracht op basis van een Definitief Ontwerp”, vertelt Michel Mulder, Operations Manager bij BESIX Nederland. “Met het constructieve ontwerp van Royal HaskoningDHV als onderlegger heeft ons eigen ingenieursbureau de constructie van de woontoren verder uitgewerkt. In nauwe samenwerking met OZ Architects hebben wij bovendien de bouwkundige en esthetische optimalisatie van het gebouw verzorgd. In het najaar van 2017 zijn we gestart met de sloop van het oude kantoorgebouw op de site, inclusief de bestaande fundering op niveau -1.” The Terraced Tower wordt gerealiseerd in de primaire waterkering aan de Boompjes, dat het hoogwater van de Maas tegenhoudt, vertelt hij. “Aan de noordzijde van de bouwkavel grenst bovendien de Hertekade, met daarachter de Scheepmakershaven. Dat betekent dat we aan beide kanten te maken hebben met water, wat bijzondere eisen stelde aan de fundering.”

Complex krachtenspel

“We hebben de ondergrond ontgraven tot een niveau van bijna -3 verdiepingen”, vertelt Mulder. “Vervolgens hebben we een nieuwe, dikke funderingsvloer aangebracht. Voor de constructie is gekozen voor in het werk gestort beton met in-situ wanden. De gevel wordt opgebouwd uit houtskeletbouw­elementen in combinatie met aluminium kozijnen. Naar boven toe wordt het gebouw steeds slanker. Echter kragen de diverse verdiepingen uit. Om dit krachtenspel, het duwende dijklichaam vanaf de Boompjes én het water aan beide zijden goed op te kunnen vangen, hebben we een bouwkuip toegepast met een stempelraam en verankeringen op meerdere lagen.” Omdat dwars door het project een kabel- en leidingenstrook loopt die niet verstoord mocht worden, heeft BESIX Nederland eerst een betonnen plaat gegoten. “Daaronder hebben we de kelder ontgraven. Bovendien hebben we de betonnen plaat benut om het stempelraam goed af te steunen.”

De gevel wordt opgebouwd uit houtskeletbouwelementen in combinatie met aluminium kozijnen.

 

Logistieke uitdagingen

Naast de constructie vormt ook de binnenstedelijke locatie een uitdaging, benadrukt Mulder. Met name qua logistiek. “We hebben eigenlijk geen bouwplaats. Bovendien is de Boompjes een belangrijke doorvoerroute van en naar de stad. Om de verkeersstromen niet te verstoren, hebben we onze torenkranen op een tweetal portalen geplaatst. Vrachtwagens die de bouw bevoorraden kunnen hier onderdoor rijden.” Alle leveringen vinden just-in-time plaats, vertelt hij. “Ook wordt in nauw overleg het gebruik van de torenkranen afgestemd. Bepaald geen sinecure, met drie bouwstromen en ruim 120 mensen op de bouwplaats vandaag. Bovendien hebben we te maken met alle perikelen rondom het coronavirus. Gelukkig stellen onze bouwpartners zich zeer flexibel en welwillend op, om de bouw zoveel als mogelijk ongehinderd doorgang te laten vinden. Daarvoor verdienen zij een groot compliment.”

Maatwerk

Inmiddels is de ruwbouw tot de 11e verdieping gevorderd. Drie lagen daaronder worden de gevels aangebracht, vertelt Mulder. “Ook zijn we inmiddels gestart met de afbouwwerkzaamheden.” De huurappartementen worden afgewerkt conform het Programma van Eisen van verhuurder CBRE Global Investors. “Voor de koopappartementen geldt dat bewoners o.a. hun keuken, sanitair, binnendeuren, tegels en wand- en vloerafwerkingen kunnen kiezen. Daarmee is ieder koopappartement een stuk maatwerk. Om de keuze voor de bewoners te vergemakkelijken zijn niet alleen specifieke showrooms ingericht, maar is ook een bewonersbegeleider aangesteld.”

In het voorjaar van 2021 levert BESIX Nederland alle werkzaamheden op.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details