The Muse

Uitzicht vanaf The Muse.

02:14
28-11-2018

The Muse, Rotterdam

Stijlicoon aan de Rotterdamse Wijnhaven

Pal aan de Wijnhaven, met het zicht op Maas en stad, verrijst The Muse of Rotterdam. Deze iconische woontoren, waarvan de krachtige contouren steeds zichtbaarder worden, doet zijn naam eer aan: The Muse inspireert iedereen die van Rotterdam houdt.

“Met The Muse beantwoorden we aan de behoefte aan hoogwaardige koopwoningen in Rotterdam”, vertelt verkoopmanager Wouter van Someren van ontwikkelaar Wilma Wonen. “In totaal zijn er 94 appartementen in verschillende uitvoeringen. In de onderbouw van het gebouw bevinden zich de havenappartementen. Daar komen ook de residentiele entree, commerciële ruimten, parkeergarage, fietsenstalling en privébergingen. Op de vijfde verdieping gaat de onderbouw over in een schuin gedeelte, dat doorloopt tot en met de achtste verdieping. In dat deel realiseren we luxe appartementen met dakterrassen tot wel 190 vierkante meter. Op de vijfde verdieping komt ook een gezamenlijk dakterras. Eén verdieping hoger zijn twee hotelkamers voor gasten voorzien. Vanaf de negende verdieping beginnen de torenappartementen, die naar boven toe steeds groter worden. Het letterlijke hoogtepunt zijn de vier penthouses op verdieping 22 en 23. De grootste, met oppervlakten van ruim 200 m², hebben een inpandige patio en panoramisch uitzicht rondom.”

The Muse

The Muse by night.

Eén woonmilieu, eigen signatuur
Het beeldbepalende design van The Muse is het werk van Barcode Architects. Het gebouw heeft een stevige façade, waarbij de transparante noord- en zuidgevel voor veel lichtinval en fraaie vergezichten zorgen. De antracietkleurige, meer gesloten west- en oostgevel bieden een prettige privacy. De robuuste, witte balkons met glazen balustraden maken het gevelbeeld dynamisch en compleet. “The Muse staat niet op zichzelf”, zegt Van Someren. “Via de parkeergarage en het gezamenlijke dakterras wordt het gebouw in de toekomst gekoppeld aan CasaNova, een eveneens markant gebouw dat we naast The Muse ontwikkelen. Beide woontorens vormen straks één woonmilieu, elk met behoud van de eigen signatuur.” Kenmerkend voor CasaNova is de slanke toren, uitgevoerd in warm en auberginekleurig natuursteen, die middels een slanke taille oprijst uit de onderbouw. De unieke driehoekige vorm staat garant voor doordachte plattegronden, met altijd een goede bezonning en fraaie vergezichten.    

In één keer wind- en waterdicht
De bouw van The Muse werd na een aanbestedingsprocedure gegund aan Smit’s Bouwbedrijf. Op 7 juni 2017 startten de werkzaamheden. “De eerste negen woonlagen realiseren we met wanden en breedplaatvloeren”, vertelt bedrijfsleider Ruurd Potma van Smit’s Bouwbedrijf. “Voor het schuine gedeelte maken we een stalen constructie, met daarop elementen van architectonisch beton. Die elementen wegen drie tot zeven ton per stuk en worden in één keer geplaatst met speciale zuignappen.” De toren wordt getunneld met toepassing van koude gietbouwbeton, in een cyclus van zes dagen per verdieping. Potma: “We maken de verdiepingen in één keer wind- en waterdicht. De zijgevels zijn complete sandwichgevels, bestaande uit binnen- en buitenspouwbladen, isolatie en aluminium kozijnen. Deze worden kant-en-klaar op de bouw aangeleverd en meegestort met de tunnelbekisting. De glazen puien, waarvan sommige bijna acht meter lang zijn, worden net als de betonelementen in één keer geplaatst.” De montage van de prefab balkons volgt na het wind- en waterdicht maken van elke verdieping. Hiervoor worden tijdens de ruwbouw voorzieningen aangebracht.

The Muse

The Muse, een iconische woontoren aan de Wijnhaven.

94 particuliere opdrachtgevers
“De binnenstedelijke ligging van The Muse vraagt de nodige logistieke aandacht”, vervolgt Potma. “We hebben een beperkte bouwplaats, waarvan we elke vierkante meter moeten benutten. Verder laten we zo veel mogelijk just-in-time leveren.” Van Someren voegt toe: “Een ander aandachtspunt is de flexibiliteit van de plattegronden en de daarmee samenhangende keuzevrijheid. Kopers bepalen zelf de indeling van hun appartement, maar ook zaken als het tegelwerk, keuken en sanitair. Dit resulteert erin dat geen appartement hetzelfde is. Wat dat betreft heeft Smit’s Bouwbedrijf, die ook de kopersbegeleiding verzorgt, 94 individuele opdrachtgevers.” 

Voorspoedig
Ondanks de vele uitdagingen verlopen de werkzaamheden voorspoedig. De tunnelwerkzaamheden zijn in volle gang, de samenwerking is uitstekend en de sfeer is voelbaar goed. “Vanaf het tweede kwartaal van 2019 starten we met opleveren”, zegt Potma. “De bouw van CasaNova is dan ook al gestart.”   

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Wilma Wonen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Ontwikkelaar Wilma Wonen, Utrecht
Architect Barcode Architects, Rotterdam
Aannemer Smit’s Bouwbedrijf, Beverwijk
Bouwperiode 2017-2019

heembouwBlitta