Blitta
01:21
28-11-2018

The Muse, Rotterdam | Custom made schuifpuien op 74 meter hoogte

De unieke bouwwijze van The Muse, waarbij een verdieping al wind- en waterdicht is voordat de balkons gemonteerd worden, vraagt om een unieke benadering van de gevelinvulling. Gevelspecialist Blitta ontwikkelde een custom made schuifpui en draagt met haar prefab oplossingen bij aan een efficiënt, veilig bouwproces.

Blitta

The Muse in aanbouw, met op de voorgrond de sloopwerkzaamheden tbv casaNova.

 

“Hoogbouw en schuifpuien zijn een zeldzame combinatie”, zegt senior accountmanager Tom van der Heijden van Blitta. “Zeker in Rotterdam, waar de vereisten voor windbelasting extra streng zijn. Een standaard schuifpui voldoet dan ook niet voor een 74 meter hoog gebouw als The Muse. Het nieuwe systeem dat wij ontwikkelden, is een combinatie van bewezen technieken. Deze combinatie bestaat uit een kozijnprofiel met een hoge wind- en waterdichtheid en een schuifvleugel.”

Volledig geprefabriceerd
Blitta maakte eerst een esthetische mock-up en een proefpui om de wind- en waterdichtheid te testen. Na akkoord werden de profielen gelakt en gingen de puien in productie. “Het gaat om verdiepingshoge puien, in verschillende uitvoeringen en lengtes tot zeven meter”, aldus Van der Heijden. “Wij prefabriceren deze puien volledig.” In juni 2018 monteerde Blitta de eerste pui. Van der Heijden: “Wij zetten de pui na het storten van de vloeren. Daarna volgt de montage van de balkons, die wij weer als steiger gebruiken voor het plaatsen van de volgende pui. De hijsmiddelen die wij gebruiken, met onder andere dubbele zuigers, hebben we zelf ontwikkeld.”

Kozijnen, gevels en dakvensters
In totaal produceert, levert en monteert Blitta zo’n 300 vierkante meter schuifpuien. Daarnaast realiseert de gevelspecialist tweehonderd draaivalramen, die in de betonfabriek worden meegestort in de gevelelementen. Zo ontstaan kant-en-klare elementen waarmee de gevel direct dicht is. “De schuin vooroverhangende, schuivende dakvensters en de aluminium gevel ter plaatse van de parkeergarage komen ook bij ons vandaan”, zegt Van der Heijden. “De binnenafwerking nemen we eveneens mee.”

Anders kijken naar utilitaire woningbouw
Met de productie nagenoeg gereed en de montage in volle gang, zit de voortgang er goed in. “Dit valt of staat met een goede samenwerking”, zegt Van der Heijden. “Samenwerken is als dansen. Je moet op elkaar ingespeeld zijn, elkaars bewegingen volgen en vooral niet op elkaars tenen gaan staan. Dan kom je tot een prachtig resultaat, zoals bij The Muse. Een project als dit laat ons anders kijken naar de utilitaire woningbouw en geldt als spinoff voor meerdere projecten. Ook daar zetten wij graag onze kennis en kunde in.”

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Wilma Wonen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

The MuseBISON Shopping Center