Decomo schuil
01:20
10-07-2019

The Muse | Kleurvaste prefab gevelelementen in architectonisch beton

De oost- en westgevel van The Muse of Rotterdam worden uitgevoerd in antracietgrijze prefab elementen van architectonisch beton. Achter deze strakke gevel met repeterend raampatroon gaan veel kennis en vakmanschap van Decomo schuil.

Decomo is een Belgisch producent van geprefabriceerde elementen in architectonisch beton. Sinds november 2016 is Decomo bij de ontwikkeling van The Muse betrokken, om mee te denken over het beeld en de uitvoering van de antracietgrijze gevels. Kleurbehoud, efficiency en belijning zijn de grootste aandachtspunten.

Donkere, duurzame kleur
“Wij zorgen ervoor dat de betonnen gevels na tien jaar nog dezelfde kleur hebben”, zegt Area Sales Manager Werner Hulstaert van Decomo. “We formuleren het sierbeton op basis van een donkergrijze Portland cement. Dit beton bevat verder onder meer een basaltgrind en Jasberg granietzand; toeslagmaterialen die van nature al donker en kleurecht zijn. Met een minimum aan pigment kwamen we zo tot de gewenste kleur.” Om het zand zichtbaar aan de oppervlakte van het beton te krijgen, paste Decomo een etsproces toe. Hierbij wordt het beton bewerkt met zoutzuur, waardoor de kalkhoudende bestanddelen oplossen. Zo krijgen de elementen een donkere, duurzame kleur. “Alsof je naar natuursteen kijkt”, zegt Hulstaert. Hij benadrukt: “Aan het etsen van beton zijn in België, net als in Nederland, strenge regels verbonden. Decomo is van oudsher gespecialiseerd in deze techniek en voldoet met een ISO 14001 certificaat aan alle regels.”

Sandwichelement als eindwand
De toren van The Muse is gerealiseerd met tunnelbouw. De eindwanden zouden in eerste instantie in het werk gestort worden. Deze zouden dan nog ter plaatse voorzien moeten worden van isolatie, gevelbekleding en ramen. Om de bouwwerkzaamheden op locatie te beperken, ontwikkelde Decomo op verzoek van Smit’s Bouwbedrijf een custom made sandwichelement van architectonisch beton. Dit element is als eindwand in het tunnelsysteem gezet en direct meegenomen in de ruwbouw. Hulstaert: “In samenwerking met de gevelpartners namen we de puien en ramen in de elementen mee. We leverden de elementen kant-en-klaar op de bouwplaats aan.”

Complexe aansluitingen en belijningen
Op de schuine gedeelten onder de toren monteert Smit’s Bouwbedrijf enkelschalige elementen van Decomo. Ook deze elementen zijn uitgevoerd in antracietgrijs architectonisch beton. Aandachtspunt hierbij zijn de complexe aansluitingen en belijningen. “We produceerden deze delen op basis van het 3D-model van Adviesburo Snijders”, zegt Hulstaert. Hij besluit: “Met de montage bijna gereed kunnen we stellen dat we het iconische ontwerp van The Muse tot leven hebben gebracht. Daar mogen we met alle betrokken partijen trots op zijn.”

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Wilma Wonen en Smit's Bouwbedrijf

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

The MuseBlitta