Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
The Mayor Amstelveen: High-end wonen omgeven door luxe en comfort

The Mayor Amstelveen: High-end wonen omgeven door luxe en comfort

Voormalig KPMG kantorencomplex ‘De Bovenlanden’ in Amstelveen wordt getransformeerd van een massief kantoorgebouw naar een licht, luxe en comfortabel woongebouw met 315 ruime koop- en huurappartementen, waarvan 39 penthouses en 10 parkvilla’s, omringd door het groen.

De woningen worden voorzien van ruime balkons, op basis van betonnen balkonplaten en met een lichtgewicht vulling.

In de voorbereidende fase heeft bouwcombinatie UBA – de Nijs Amstelveen v.o.f. de technische haalbaarheid en maakbaarheid van het ontwerp onderzocht. Bovendien was de bouwcombinatie verantwoordelijk voor de coördinatie tussen de constructeur, W- en E-installateurs en overige stakeholders. “We waren al heel vroeg aan boord. Niet alleen vanwege de enorme omvang van het gebouw, maar ook vanwege zijn leeftijd”, vertelt Martin de Waal, projectmanager namens UBA – de Nijs Amstelveen v.o.f. “Het voormalige kantoorcomplex dateert uit 1986. In die tijd was de maatvoering iets minder secuur dan tegenwoordig. Om duidelijk inzicht te krijgen in de as-build constructie hebben wij een 3D laserscan en pointcloud laten maken, die vervolgens door ROOT zijn vertaald in het 3D model. Op basis hiervan zijn de plannen nog enigszins bijgesteld. Vervolgens hebben we alle nutsbedrijven afgekoppeld en zijn we met de stripsloop gestart.” Besloten is om de transformatie in drie fases uit te voeren, vertelt hij, waarbij achtereenvolgens 3, 4 en 2 blokken worden aangepakt. “In augustus 2020 zijn we gestart met fase 1 (3 blokken), die rond de bouwvak wordt opgeleverd. En ook fase 2 is inmiddels opgestart.”

De penthouseconstructie wordt gerealiseerd op de dakvloer van het voormalige kantoorgebouw.

Onderbreking van de constructieve ketting

De stripsloop betreft het verwijderen van alle inventaris en de dekvloeren in het pand, aldus De Waal. “Vervolgens worden tijdelijke verstevigingen aangebracht, in de vorm van staalconstructies en extra betonwanden, om ook de constructieve sloop te kunnen uitvoeren. De gebouwen, die voorheen één aaneengesloten ketting vormden, worden tijdens de transformatie constructief losgekoppeld en opnieuw verbonden middels loopbruggen en (extra) liften. Hierdoor wordt een optimale bereikbaarheid van alle gebouwen geborgd, zonder in te boeten aan nuttig bewoonbaar oppervlak. In ieder blok worden vier stalen liftschachten toegevoegd. Ook worden grote sparingen gezaagd voor de balkons en schuifpuien. Tot slot worden een nieuwe staalconstructie aangebracht en de dakopbouwen voor de penthouses gemaakt, waarna de tijdelijke ondersteuning weer wordt verwijderd.”

Zeer duurzaam is dat een bestaand en incourant gebouw met deze herbestemming een hoogwaardig tweede leven krijgt.

Volume-uitbreiding met zo min mogelijk gewichtstoename

“De penthouseconstructie wordt gerealiseerd op de dakvloer van het voormalige kantoorgebouw”, vertelt Robin Mulders, Hoofd Werkvoorbereiding namens UBA – de Nijs Amstelveen v.o.f. “Om dit constructief mogelijk te maken, moeten tal van voorzieningen worden getroffen. Denk bijvoorbeeld aan de toevoeging van (extra) lijmwapening en diverse constructieve onderdelen. Omdat de bestaande fundering weinig aanvullende constructieve belasting toelaat, is voor de opbouw van de penthouses zoveel mogelijk gekozen voor lichte materialen.” De Waal: “Gewichtsbesparing is een rode draad in dit project. Onze uitdaging is om steeds te zoeken naar een optimale balans tussen constructieve mogelijkheden, wooncomfort én uitstraling. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de ruime balkons, op basis van betonnen balkonplaten en met een lichtgewicht vulling. Rondom de afzonderlijke gebouwen wordt een nieuwe gevelopbouw aangebracht met een dikke EPS isolatie en krabpleister afwerking, die zich kenmerkt door een hoogwaardige esthetiek en een beperkt gewicht.”

Duurzaamheid in optima forma

De krabpleister heeft een basis van natuurlijke grondstoffen en staat garant voor een karakteristieke en duurzame afwerking. “Duurzaamheid komt eveneens terug in de installatietechnieken”, aldus De Waal. “Alle woningen worden straks gevoed door een centrale WKO-installatie en op de daken komen zonnepanelen.” Mulders: “Ook hebben we een sloper gevonden die alle materialen die uit het pand komen zorgvuldig sorteert voor herbestemming in de circulaire economie. Zeer duurzaam is bovendien dat we een bestaand en incourant gebouw met deze herbestemming een hoogwaardig tweede leven geven.” Alle woningen worden hoogwaardig afgewerkt, inclusief keuken, badkamer en vloerbedekking. En ook specifieke koperswensen worden door de bouwcombinatie opgepakt, mits dit binnen de technische mogelijkheden van het gebouw past. Eind 2023/begin 2024 moet het volledige project gereed zijn.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details